Így grillezzen halat

Az uszonyosok sütögetése  nem könnyű, ám a végeredmény minden fáradságot megér. Kövesse útmutatónkat!

Bármilyen halat lehet grillezni, de a törékenyebb halak, mint a lepényhal vagy a nyelvhal kezeléséhez gyakorlott kéz szükséges. A biztonság kedvéért válassza a keményebb húsú halakat: ilyen például a laposhal, tonhal, kardhal, tőkehal, lazac vagy mahi-mahi.

 Mielőtt hozzákezd, alaposan tisztítsa meg a grillrácsot. A rácsnak tökéletesen sima és csúszós felületűnek kell lennie. Az utóbbihoz kenje meg a rácsot sütőolajjal, vagy használjon olajspray-t. Ha még mindig aggódna amiatt, hogy leragad a hal, tegyen a rácsra egy beolajozott, teflonbevonatú serpenyőt, és süsse abban.

 A halat szintén vonja be olajjal. Úgy tudja a legjobban megelőzni, hogy a filé leragadjon vagy összetörjön, ha a grillen csak két olajréteg érintkezik egymással. Az olaj emellett a hal nedvességtartalmát is megtartja.

 Ne fűszerezze erősen a halat. Egy kis só, bors, citromlé és egyetlen fajta fűszernövény bőven elég ízt ad neki.

 Körültekintően válassza meg a sütéshez használt eszközöket. Bár a csipesz remekül működik a testesebb hússzeleteknél, a legtöbb halat tönkreteszi. A halszeletek felemeléséhez és forgatásához használjon inkább széles, elkeskenyedő végű fém spatulát. Legyen kéznél egy másik is, hogy rácsúsztathassa vele a halat a másik kezében levő spatulára. Ha a hal nem akar elválni a rácstól, adjon neki még egy percet, mert ez leggyakrabban annak a jele, hogy még nem sült meg eléggé.

 Addig ne nyúljon hozzá a grillre tett halhoz, amíg körülbelül a kétharmadáig átsült (vagyis a széle és az alsó fele már kifehéredett, és csak a teteje áttetsző vagy csillogó). Ez a tökéletes pillanat arra, hogy a fém spatulával megfordítsa a filét.

 A hal grillezésének egyik legkritikusabb része annak eldöntése, mikor van kész. A húshőmérő itt nem segít. Használja az érzékeit: elválnak-e már a hal húsának rétegei, fehér és kemény tapintású-e? Egy villával ellenőrizze a hús rétegeit a halszelet legvastagabb részén. Ha a hal bármelyik része még áttetsző, kicsit több sütésre van szüksége. A filézett halról azért általában igaz, hogy forró grillen hamar elkészül: néha akár 2-3 perc is elég lehet neki.

 Azáltal biztosíthatja legjobban, hogy a szeletek egyenletesen átsüljenek, ha egyforma vastagságú halfiléket választ. Ne vásároljon középen vastag, de a széle felé túlságosan elvékonyodó szeleteket.

 A grillezett hal valamilyen szósz kíséretében tálalva a legjobb. Íme, néhány összetevő a kísérletezéshez:

Paradicsom-paprika: vöröshagymán megpárolt zöldpaprika, kockázott paradicsom, citromlé, friss kakukkfű, olívaolaj
Szezám-gyömbér: szezámolaj, szójaszósz, száraz sherry, újhagyma, reszelt gyömbér, méz, durvára tört erős paprika, pirított szezámmag
Lime-curry: száraz serpenyőben megpirított currypor, görög joghurt, zsírszegény majonéz, zöldcitromlé, korianderzöld, cukor, só.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!