Így grillezzen sertéshúst

Egy jól átsült tarjaszelet maga a mennyország! Íme, pár szakértői tipp, hogy a lehető legízletesebben készíthesse el

A tarja vagy a karaj – a leggyakrabban grillezett húsfélék – általában elég soványak. Még ha van is egy réteg zsír a hús körül, gyakran kevés a zsír a rostok között. Ezért az első számú probléma a grillezett sertéshússal, hogy kiszárad. A feladat tehát a hús nedvességtartalmának megőrzése.

 A legjobb módszer, mely garantálja, hogy a sertéshús szaftos legyen, a grillezés előtti sós lében pácolás. A páclé egy sós-vizes oldat, mely gyakran más fűszereket és ízesítőket is tartalmaz: sütés előtt ebbe kell belemeríteni a húst. A hús idővel elég sok vizet magába szív, ez biztosítja, hogy sütés közben is nedves maradjon. A pácolás időtartama lehet akár csak két óra, ha vékony hússzeletekről van szó, de egy vastag, egész karaj esetén akár két nap is.

 A sovány sertéshús másik problémája, hogy kevésbé ízletes, mint egy zsírosabb hús. A grillezett sertésre ezért bőkezűbben teheti a fűszereket, mint a marhára, bárányra vagy szárnyasokra.

 Hogyan fűszerezze? Általában vagy marinádot, vagy száraz fűszeres bedörzsölést használnak. Ha nem áztatja sós lében a húst, válassza a marinírozást. Ugyan a folyadék így nem jut el olyan mélyre, mégis segít a nedvesség megőrzésében.

 Ha sós páclébe tette a húst, ízesítse bedörzsöléssel. Papírtörlővel itassa szárazra a húst, majd minden oldalán bőségesen vigye fel rá a fűszerkeveréket. Ezt vásárolhatja készen is, vagy improvizálhat a saját ízlése szerint. Az általunk ajánlott fűszerkeverékek:

Mexikói mole: kakaópor, ancho chilipor, chipotle chilipor, szezámmag, só, barna cukor, fahéj, őrölt ánizs, fokhagymapor, hagymapor, fekete bors, oregánó
Kreol: paprika, só, fekete bors, cayenne bors, fokhagymapor, hagymapor, kakukkfű, mustárpor, cukor
Kardamomos-gyömbéres: őrölt kardamom, őrölt gyömbér, őrölt szegfűbors, mustárpor, só, fekete bors

 Minél vékonyabb a hús, annál forróbban és gyorsabban kell sütni. Minél vastagabb, annál alacsonyabb a grillezés hőfoka, és annál tovább kell a rácson maradnia, hogy biztosan átsüljön a belseje.

  A marha- vagy bárányhússal ellentétben, melyeket az angolostól a jól átsütöttig bárhogy el lehet készíteni, a sertésnek csak egyetlen sütési fokozata van: amikor a belső hőmérséklete eléri a 62°C-ot.

 Ahogy a marhát, úgy a sertést is hagyja állni még 5-10 percig a grillezés után, hogy a szaftnak legyen ideje újra szétoszlani a húsban.

Vote it up
371
Tetszett?Szavazzon rá!