Így gyorsíthatja fel számítógépét

Az ön gépe is egyre lassabban fut? A szakértők szerint így turbózhatja fel saját kezűleg

„Pedig milyen jól működött!”
Így igaz. A számítógépek eleinte villámgyorsak, de „idővel, ahogy egyre több fájlt letölt, szoftvert installál és szörfözik a neten, a számítógépén elburjánzanak azok a fájlok, amelyek akadályozzák a rendszer működését”, állítja a Business Insider. Ha megfogadja ezt a hat tanácsot, gépe újra hasítani fog.

Vizsgálja meg vírusölő programját
A vírusok és rosszindulatú szoftverek sokat lassíthatnak a gépén, de a Lifehacker oldal szerint több népszerű vírusölő – például a McAfee és a Norton – tovább ronthat a helyzeten. A vírusok ellen védekezni kell, gyorsabbá teheti gépét, ha olyan ingyenes programot választ, mint például a Microsoft Security Essentials, amely nem terpeszkedik el a rendszerén.

Több RAM kellhet
A nagyobb programok jócskán leterhelik a gép memóriáját (játékok vagy olyan alapprogramok, mint a Microsoft Word), de az is lassít a gépen, ha sok kisebb program egy időben fut. Nem mindig jelent megoldást, de a RAM memória bővítése segíthet, állítja a HowStuffWorks.com. A memóriabővítés nem egyszerű, alaposan tanulmányozza rendszerét, mielőtt bármit rendel.

Ellenőrizze a feladatkezelőjét
Nem nehéz: ha a gépen Windows fut, Ctrl+Alt+Del billentyűk lenyomásával előhívhatja a feladatkezelőt. Macintoshon a „Spotlight” ablakban (a képernyő jobb felső sarkában lévő nagyító ikonra kattintva) keressen rá az „Activity Monitorra”. Ekkor megkapja a gépén futó programok listáját, illetve azt, hogy ezek mennyi memóriát foglalnak le. Klikkeljen arra az alkalmazásra, amelyet nem használ, és állítsa le, így memóriát szabadít fel, és gépe gyorsabb  lesz.

Fontolja meg memóriatisztító használatát
A „memóriatisztító” alkalmazások egy gombnyomással nagyot lendíthetnek a gép sebességén, de a CNET felhívja a figyelmet: „Az alkalmazás felszabadít RAM memóriát, de nagyjából úgy, mint ahogy egy sík felületre helyezett szivacs megnyomása növeli a vízfelszívó képességet.” Amint elindít programokat, „azok újra felszívják a memóriát”.

Ne frissítse a programjait automatikusan
Ha lassú a gépe, lehet, hogy „szoftvermérgezésben” szenved. Ahogy a processzorok teljesítménye nő, a szoftverfejlesztők élni akarnak az új lehetőségekkel. Ez azt jelenti, hogy a programok újabb verziói sokkal nagyobb erőforrást igényelnek, mint az előzők, pedig nagyjából ugyanaz az alkalmazás fut a gépen. Ha nem frissít állandóan, gépe gyorsabb lesz.

Távolítsa el a felesleges automatikusan induló programokat
Amikor bekapcsolja a gépet, néhány program automatikusan elindul, s terheli a gép erőforrásait. Ezen segíthet: Macintoshnál kattintson a „System Preferencesre”, majd a „Users and Groupsra”, végül a „Login Itemsre”. Itt kikapcsolhatja azoknak a programoknak az elindulását, amelyekre nincs szüksége, s így gyorsíthatja gépét. Ha Windowst használ, itt tájékozódhat! 

Vote it up
311
Tetszett?Szavazzon rá!