Így halkítsa le a zúgást a fülben

A tinnitusz őrjítően kellemetlen lehet. Az alábbi tanácsok jó eséllyel segítenek tompítani ezt a kellemetlen tünetet

Justus Bennet 57 éves stockholmi szakszervezeti képviselőnek egyik napról a másikra arcidegbénulása lett, amiben nagy valószínűséggel a stressz is szerepet játszott. Az orvosok ki akarták zárni az agytumor lehetőségét, ezért kórházba utalták kivizsgálásra. Ott különböző hangokat hallgattattak vele, és arra voltak kíváncsiak, hogy ezek milyen elektromos ingereket gerjesztenek az agyában.

A vizsgálatok nem jártak eredménnyel, ám valami szokatlan történt. – Az egyik hang olyan volt, mintha kalapáccsal ütnék a vasat – emlékezik vissza Justus. Abban a pillanatban a bal füle elkezdett pokolian sajogni. Azután egy egészen magas hang jelentkezett, mintha valaki fejhangon sikítana. Ez azonban nem a fejhallgatóból érkezett.

Mindez 1998-ban történt vele, és azóta szinte szüntelenül hallja a sivító hangot.
 

A külső zajforrás hiányában hallható hangot tinnitusznak, magyarul fülzúgásnak nevezzük. Meglepően nagy a száma azoknak, beleértve engem is, akik külső zajforrás nélkül is folyamatosan hallanak csengő, csilingelő, csiripelő, kattogó, zúgó vagy más hangot. Európában a lakosság 10-20 százaléka észlelte már a jelenséget, amely az idősödéssel párhuzamosan is egyre nagyobb valószínűséggel fordul elő.

A zaj lehet időszakos vagy állandó, halkabb vagy erősebb. Amikor pedig már alig tud miatta beszélgetni vagy tévét-rádiót hallgatni az ember, gyakorlatilag meg lehet tőle bolondulni. Dr. Michael Seidman, a detroiti Henry Ford Kórház fül-orr-gégésze szerint egyeseknek a házasságuk is ráment, munkaképtelenné váltak, vagy belerokkantak a betegségbe.

Vajon mi állhat ennek az igen kellemetlen jelenségnek a hátterében, és hogyan lehetne a zúgást lehalkítani? – Maga a tinnitusz nem betegség – magyarázza Deborah Hall, a Nottinghami Egyetem professzora –, hanem egy tünet, amely sokféle betegségre utalhat.

Számos oka lehet: zajártalom, halláskárosodás, fizikai behatás, esetleg Meniére-betegség, genetikai tényezők, sőt akár a fülzsír is. Azonban sokszor ismeretlen az ok.

Egy oregoni tinnituszklinika betegeinek 90 százaléka kisebb-nagyobb mértékben halláskárosult. – Gyakran éppen abban a hangmagasságban jelentkezik a fülzúgás, amelyben a beteg egyébként is a legkevésbé hall – állítja Berthold Langguth professzor, a Regensburgi Egyetem idegrendszer-kutatója.

Miután a tinnitusz nem vezethető vissza egyetlen okra, ezért nagy valószínűséggel nincs olyan általános gyógymód, amely mindenkin segítene – állítja Hall professzor. Másrészt ez viszont azt is jelenti, hogy az okra ható célzott terápiát követően az átlagosnál nagyobb esélyük van a gyógyulásra azoknak, akik ismert betegség vagy sérülés következtében szenvednek a jelenségtől.

A legújabb gyógymódok
Dr. Seidman azt ajánlja, hogy az, akinek azt mondták, semmilyen módon nem lehet csökkenteni a belső hangzavart, forduljon másik orvoshoz. – Nincs igazi gyógymód, azonban van egy-két kezelési lehetőség, amely segít az elviselésében – teszi hozzá.

Sokszor segít a hallókészülék is. Nem szünteti meg a fülzúgást, de javítja a hallást

Azt tanácsolja, először próbálkozzon meg az egyszerűbb lehetőségekkel, s amennyiben ezek nem segítenek, úgy a bonyolultabb gyógymódok felé érdemes fordulni.

Lássunk néhányat a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekből:

• Szedjen táplálékkiegészítőket! – Egy vizsgálat egyértelmű összefüggést mutat a tinnitusz és a B12-vitamin-hiány között. Sokaknak valóban javult az állapota, amikor elkezdték szedni a B12-vitamint – mondja dr. Seidman. Más vizsgálatok alapján cinkhiány is lehet a jelenség hátterében. És valóban, sokakon segített is a cinkpótlás. Ugyanakkor normális szérum cinkszint mellett a cink már nem hat. A tinnituszra gyakran ajánlott Ginkgo biloba nevű növény kivonata azonban több vizsgálat szerint is csupán placebohatást fejt ki.

• Halkítsa a fantomhangot! A tinnitusz kezelésében az egyik legnagyobb áttörést az 1990-es évek vége felé az alprazolám nevű hatóanyaggal érték el egy klinikai vizsgálat során. A szer a tinnituszban szenvedők 76 százalékánál csökkentette a hangok intenzitását, szemben a placebót szedők 5 százalékos arányával.

Dr. Seidmant már több betege is megkérdezte, hogy a gyógyszer valóban csökkenti-e a hang intenzitását, vagy mindössze az ember figyelmét tereli el. – Valószínűleg mindkettő igaz – mondja. – Ugyanaz az ingerületátvivő vegyület okozza a szorongást, mint ami a belső fülből a hallókéregbe jutó ingerek alapján a hanghatás kiváltásában játszik szerepet – magyarázza. – Miután az alprazolám ennek a vegyületnek a hatását gátolja, azt gondoljuk, hogy tényleg halkítja a fantomhangokat.

Két hasonló készítmény, a klonazepám és az oxazepám szintén hatékonynak bizonyult a tinnituszban szenvedőknél.

Egy epilepszia elleni gyógyszer, a gabapentin azoknál a betegeknél okozott látványos javulást, akiknél a tinnitusz hátterében zajártalom okozta belsőfül-károsodás áll – szerepel egy 2006-ban megjelent tudományos közleményben. Azonban nem segített azokon, akiknél a tinnitusznak nem ez volt az oka.

Akiknél a súlyos depresszió a tinnitusszal egyszerre van jelen, az antidepresszáns nortriptilin és szertralin két vizsgálat szerint is eredményesen csökkenti a fülzúgás intenzitását.

A kutatók ugyanakkor óva intenek attól, hogy nem depressziós betegeknek antidepresszáns készítményeket írjanak fel emiatt.

• Hangosítsa fel! Miután a tinnitusz gyakran jár halláskárosodással és fordítva, az orvosok elsőként hallókészüléket javasolnak. Ezek nem csökkentik ugyan a fülzúgást, viszont segítenek elviselni a csiripelő, sípoló, búgó, fütyülő stb. hangokat, mivel helyettük felerősítik az ugyanabba a frekvenciatartományba tartozó külső hangokat. A hallókészülékek azonban nem képesek megszüntetni magukat a fantomhangokat, ezért gyakran ennél összetettebb kezelésre van szükség.

• Adjon hozzá más hangot! A hallókészülék vagy ahhoz hasonló szerkezet kiadhat valamiféle kellemes hangot (lágy zenét, vízcsobogást stb.), amely eltereli a figyelmet a fantomhangokról. Egy 2003-as vizsgálat szerint ez a megoldás akkor a legeredményesebb, ha a kibocsátott hang frekvenciája megegyezik a fülzúgás frekvenciájával.

• Cselezze ki a belső zajforrást! Egy 2013-as vizsgálat több olyan új készülékről is beszámol, amely speciális hangokat bocsát ki az érintett fülben, így az azok által kiváltott inger blokkolja a fantomhang észlelését. A gyártók előzetes vizsgálatai rendkívül ígéretesek.

Jövőbeni gyógymódok
Hall professzor szerint remélhetőleg hamarosan sokkal jobb megoldások állnak majd a betegek rendelkezésére, amelyek elhozzák végre az áhított csendet.

• Új gyógyszerek. A kutatók izgatottan várják egy új hatóanyag, az AM101 klinikai vizsgálatának eredményét. Egy korai kutatási eredmény szerint az AM101 nagy dózisban hatékonyan csökkentette a fülzúgás hangerejét, állítja dr. Seidman, aki maga is részt vesz a kísérletben.

Az már biztos, hogy nem lesz feltétlenül mindenkinél hatásos, de ha beigazolódik, hogy biztonságos, sokaknak ez lesz a megoldás.

A másik hatóanyag, az AUT00063 még kísérleti stádiumban van. – Hatásának lényege, hogy ez a vegyület megváltoztatja az agy hallókérgének működését – magyarázza Hall professzor. A korai fázisban lévő vizsgálatok eredménye biztató.

• Bolygóideg-ingerlés. A hallás élettani alapja az, hogy az agy értelmezi a fülből az ingerületátvivő anyagok által közvetített hangingert, de olykor, például tinnitusz esetén, megfelelő jelintenzitás hiányában üres üzeneteket dekódol, mégpedig rosszul.

Egy speciális eljárás során az agyat megpróbálják újraprogramozni; azaz megtanítani arra, hogy az üres üzenetekre nem kell odafigyelnie. Ezt a kezelést úgy kell elképzelni, hogy a beteg fejhallgatón keresztül különböző (de a tinnituszétól eltérő) frekvenciájú hangokat hall, közben pedig a mellkasába ültetett elektromos készülék impulzusokat bocsát ki az ott futó bolygóideg felé. A kutatók reményei szerint a hanghatás mellett végzett bolygóideg-stimuláció (VNS, vagal nerve stimulation) révén át lehet programozni az agyat, így az képes lesz megkülönböztetni a valódi hangokat a tinnitusszerű hamisaktól. Az eredmények már a klinikai vizsgálatok kezdeti fázisában rendkívül ígéretesek.

• Mágneses vezérlés. Az agy koponyán keresztül történő alacsony frekvenciájú mágneses ingerlésének (TMS) elméleti alapja tulajdonképpen nem sokban tér el az előbb említett készülékétől.

A fejen elhelyezett, nagy mágneses térerőt generáló szerkezet arra az idegterületre hat, ahonnan a fantomhang származik. Ha a szerkezet jól működik, a kóros terület átprogramozása látványosan sikeres.

Azok a betegek, akik jól reagáltak a kezelésre, még 2–4 évvel később is javuló tendenciáról számolnak be – mondja Langguth professzor. Azonban a betegek mindössze 10 százaléka számol be jelentős, 30-40 százaléka pedig mérsékelt javulásról. Langguth professzor és kollégái azon fáradoznak, hogy hatékonyabbá tegyék a TMS-t.
 

Eközben Justus Bennet, mint sokan mások, hallókészüléket kapott a kétoldali nagyothallása miatt, ám kifejezetten a fülzúgás miatt semmiféle kezelésben nem részesült.

Ennek azonban nem feltétlenül kellett volna így történnie – sem vele, sem a többi érintettel. Ha az orvos azt állítja, nincs mit tenni, akkor se adja fel. Akár oda is adhatja ezt a cikket a szakembernek.

Vote it up
325
Tetszett?Szavazzon rá!