Így idomítsa cicáját

Igen, mindenfélére megtaníthatja macskáját, például arra, hogy hívásra önhöz menjen vagy a vécét használja. Könnyebb, mint hinné

Soha ne büntesse
A macskák nem tanulnak a fegyelmezésből. A büntetés kifejezetten káros lehet, stresszes állapothoz vezethet, amely viselkedési és egészségi zavarokat okoz. Jól jegyezze meg: a cica idomításához sok-sok türelemre és pozitív megerősítésre van szükség.

Vegyen klikkert és csemegéket
A más állatok idomításhoz használt klikker nem drága és segítségével pozitív visszajelzést adhat macskájának. (Használhat helyette nyomógombos golyóstollat is, csak mindig kéznél legyen, amikor megkülönböztethető hangot akar hallatni.) Idomításkor fontos, hogy ha a cica a kívánt módon viselkedik, azt a klikker hangjával jelezze, majd  csemegével jutalmazza kedvencét. A klikker nélkül a macska esetleg nem érti, miért kapta a jutalmat. Ha azonban a feladat végrahajtása után meghallja a kattintást és utána jutalmat kap, összeáll benne a kép.

Így tanítsa meg, hogy hívásra önhöz menjen
A cicák képesek a hívásra reagálni, és a gazdához szaladni. (Az amerikai ASPCA állatvédő szervezet szerint ez akkor életmentő is lehet, ha a macska esetleg kiszaladna a házból.) Először etetés előtt adjon jellegzetes hangot – mielőtt kinyitja a zacskót vagy a konzervet –, ez lehet szóbeli hívás vagy egy csettintés. Kedvence egy idő után megtanulja, hogy ehhez a hanghoz pozitív élmény (étel) kapcsolódik, és végül mindig önhöz szalad, ha ezt hallja. Ezután az etetési időn kívül is adja ezt a hangot. Eleinte kisebb távolságból próbálkozzon. Hívja a cicát, és amikor megjelenik, kattintsa a klikkert, majd adjon a macskának jutalmat. Idővel távolabbról is hívhatja kedvencét. Az ASPCA napi két gyakorlást javasol, maximum öt-öt percig, amely alatt vagy hússzor ismételjék át a feladatot.

Így tanítsa meg a vécé használatára
Nem kis munka, de megéri a fáradságot: spórol az almon és tisztább lesz az otthona. Először tegye az almot a vécé mellé, majd egyre közelebb. Ezután nagy alakú könyvek vagy lépcsők segítségével fokozatosan emelje az almot a vécé fölé. Ha a macska már megbarátkozott azzal, hogy a vécé tetején végzi a szükségét, szerezzen be egy speciális almot, amely beleilleszthető a vécéülőkébe. (Vegyen leöblíthető almot, és számítson némi koszra.) Fokozatosan csökkentse az alom mennyiségét, és amikor a cica megszokja, hogy anélkül végzi a dolgát, tábolítsa el teljesen a dobozt.

Cicáját pórázon sétáltató nőÍgy tanítsa meg pacsizni
Egyszerűbb, mint gondolná.  Készítsen elő némi jutalmat, majd helyezkedjen el a macskával egy szinten. Érintse meg a cica talpát, miközben azt mondja neki „Pacsi”, majd kattintsa meg a klikkert, ha a cica megmozdítja a talpát. Addig ismételje meg a gyakorlatot, amíg a macska érintés nélkül is felemeli a tappancsát, amikor a „pacsi” szót hallja. A mutatvány elsajátításához kell néhány napos gyakorlás.

Így tanítsa meg pitizni
Hasonlít a „Pacsi” elsajátításához. Tartson csemegét a macska feje fölé, és mondja ki: „Pitizz!” A macskának a hátsó lábán kell ülnie, és ha a csemege felé nyúl, kattintsa meg a klikkert, és adja neki a csemegét. Addig gyakorolja, míg a cica akkor is szót fogad a parancsszónak, ha nem lógat a fele fölé semmit. (Természetesen ekkor is jutalmazza meg.)

Így tanítsa meg pórázzal sétálni
Olyan hámot vegyen, amely a macska hátát fogja, nem a nyakát. Az ASPCA azt javasolja, mielőtt a cicára erősíti, hagyja pár napig a közelében, például az etetőtálka mellett vagy alvóhelyénél, hogy az állat megszokja a látványát. Ezután átmenetileg terítse a cicára, anélkül, hogy megkötné, és adjon neki jutalmat. Később rögzítheti a hámot, de még ne erősítse hozzá a pórázt, és eleinte csak pár percig hagyja rajta, majd naponta növelje ezt az időt. Ha a cica megszokta a hámot, erősítse rá a pórázt, és hagyja a lakásban kóborolni vele. Végül menjenek ki a lakásból. Hagyjon időt a macskának, hogy felfedezze a szokatlan terepet, és lehetőleg nyugodt helyen kezdjenek.

Vote it up
336
Tetszett?Szavazzon rá!