Így ismerhet meg új embereket

Nem mindegy, hogy mi hangzik el az első találkozáskor, ugyanis első benyomást csak egyszer tehet az ember

Úgy érzi, kihívás elé állítják ezek az első találkozók, és gyakran kudarccal végződnek? Akkor most jó helyen jár! De akkor is érdemes tovább olvasnia, ha egyébként biztos kézzel, szellemes megjegyzésekkel tudja irányítani a beszélgetéseket – még ebben az esetben is találhat itt hasznos tanácsokat.

Mindig kérdésekkel indítson
Akármi is legyen a szituáció, kérdésekkel könnyen beindíthatja a beszélgetést. Kérdezzen rá az időjárásra, környezetére, esetleg kérje ki beszélgetőpartnere véleményét valamilyen ügyben: „Mindig ilyen meleg van februárban?”, vagy „Hogyan jutok el a leggyorsabban a belvárosba?”

Tegyen megjegyzést valamire
Megtörheti a csendet, ha megjegyzést tesz valamire, és a megállapítást gyorsan egy kérdéssel toldja meg. Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha épp egy közös tapasztalat az, amely egymás mellé sodorta önt potenciális beszélgetőtársával: együtt türelmetlenkednek a háziorvos várótermében, egymás mellett nézelődnek egy kiállításmegnyitón, esetleg sorban állnak valahol. A minap egy könyvesbolt pénztáránál vártam, hogy sorra kerüljek, amikor egyszer csak éreztem, hogy valami belement a szemembe. Kétségbeesetten el is kezdtem dörzsölni, és közben megjegyeztem a mögöttem álló ember felé, hogy: „Valami belement a szemembe. Hát nem ez az egyik legbosszantóbb dolog a világon?” Amivel sikerült is beindítanom a beszélgetést, hiszen ilyen baleset már mindenkivel megesett. (Az csak hab a tortán, hogy az illető remek tanácsokkal látott el hasonló esetekre.)

Ha érdemes, kommentálja környezetét: „Érdekes ez a kiállítás, ismeri a művészt?” De próbálkozhat akár valami személyesebbel is: „Milyen gyönyörűek a fülbevalói! Itt vásárolta őket?” Azzal, hogy közös környezetükre vagy tapasztalataikra tereli a szót, azonnal kapcsolódási pontot hoz létre, amely könnyen szolgálhat egy beszélgetés alapjaként.

Adjon hangot a véleményének
Kockázatos, de megéri. Leginkább az olyan társasági eseményeken érhet el vele sikereket, mint egy összejövetel vagy egy sportesemény. Kifejtheti a véleményét egy aktualitással („Egyre többen bicikliznek a városban”), vagy épp a munkával, az időjárással kapcsolatban; de akár megállapíthat valamit az eseményről is, amelyen részt vesznek. Könnyű beszélgetést beindítani továbbá egy-egy filmről, tévéshow-ról, egy könyvről, akár egy ismert étteremről.

Az élelmiszerüzlet például remek terep a kísérletezésre, a széles termékválaszték, vagy épp az újságospulton olvasható nevetséges címek megannyi lehetőséget biztosítanak a beszélgetésre. Azért érdemes óvatosan fogalmazni: egyszer egy étteremben egy lányra mutatva megjegyeztem valakinek: „Úgy néz ki, mintha most kelt volna ki az ágyból.”, mire az illető a következővel hozott zavarba: „Ő a lányom”.

Kínunkban mindketten felnevettünk, ami végül is jó végkimenetel, de egyben remek példa arra is, hogy könnyen bajba sodorhatja az embert a véleménye. Ha az ilyen necces helyzeteket el akarja kerülni, törekedjen a semlegességre mind a téma kiválasztásakor, mind véleménye megfogalmazásakor.

Osszon meg érdekességeket
Egy-egy tény lehet akár szórakoztató is, de legalábbis jó alap egy beszélgetéshez, hogy megtörje a csendet egy hivatalos találkozón. Tulajdonképpen az élet bármely területéről meríthet ihletet: beszélhet az időjárásról: „Azt hallottam, ma rekordmeleg lesz.”, szülővárosáról: „A miénk az igazi halászlé”, vagy épp aktuális újdonságokról: „Megjelent az új iPhone”. Az ilyen elejtett információmorzsák figyelemfelkeltők tudnak lenni, és gyorsan beindítják az eszmecserét. Ügyeljen azonban arra, hogy nehogy téves állításokat fogalmazzon meg, különben a helyreigazítás megalázó élménye fog önre várni. Kivéve persze, ha éppen az a célja, hogy izgalmas vitát provokáljon ki.

Használjon bátran kliséket
Azért népszerű az alkalmazásuk, mert tényleg elérik a tőlük várt hatást. Gyakorlatilag bármilyen helyzetben használhatók, egy éjszakai szórakozóhelytől kezdve a baráti összejövetelen át a munkahelyi környezetig. Ki is forgathatja az elcsépelt szöveget, hogy viccesebben hasson: „Nem hiszem el, hogy hangosan ki fogom ezt mondani, de nem ismerjük egymást valahonnan?” Akárhogy is, legyen őszinte és egyenes. Nem az számít, hogy mit mond, hanem az, ahogy mondja.

Legyen szellemes
Ha jó a humorérzéke, ne fogja vissza magát, használja! Legjobban a kortársai fogják tudni értékelni, különösképp egy informális találkozón: például egy meccs közben, kerti partin, vagy akár egy önkéntességi eseményen – feltéve persze, ha a vicc helyénvaló. Ha olyan visszajelzéseket kap beszélgetőtársa felől, amely alapján biztos lehet benne, hogy az illető vevő a humorára, akkor folytassa bátran! Ellenkező esetben azonban jobb, ha taktikát vált.

Ha pedig már sikerült beindítani egy beszélgetést, elmélyítheti azt, ha fokozatosan egyre több személyes vonatkozású témát hoz szóba, amelyeken keresztül önmagáról tud beszélni. Ezt kis adagokban érdemes bevezetni: kérdezni és beszélni, kérdezni és beszélni. Ügyeljen arra, nehogy egy ember dominálja a párbeszédet, ez kényelmetlen és akár megalázó is tud lenni! Ha pedig minden témát kimerítettek, illedelmesen zárja le a beszélgetést. Ha minden jól ment, találja meg a módját, hogy később újra fel tudják venni a kapcsolatot!

Vote it up
161
Tetszett?Szavazzon rá!