Így készül a csirkealaplé

Rengeteg recept hozzávalója. Ha így készíti, mindegyik finomabb lesz

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
25 dkg csirkefarhát, darabolt nyers vagy sült csirke csontjai vagy nyers csirkecomb • 1 db vöröshagyma, négyfelé vágva • 1 db nagy sárgarépa, durvára összevágva • 1 db zellerszár, nagyobb darabokra vágva • 1 db babérlevél • 1 szál petrezselyemzöld, a szára összezúzva • 1 szál friss kakukkfűágacska • 1 kiskanál só • 8 szem fekete bors

Elkészítés
1.
A csirkefarhátat feldaraboljuk, a combot egészben hagyjuk, és beletesszük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. 2 liter vízzel felengedjük, majd magas hőfokon felforraljuk. Leszedjük róla a habot.

2. Hozzáadjuk a babérlevelet, a petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet, a borsszemeket és a sót. Mérsékeljük a hőfokot, lefedjük, és 2 óra hosszat csendesen főni hagyjuk.

3. Leszűrjük, a csontokat és a zöldségeket kidobjuk. Várjuk meg, amíg kihűl. Merjük műanyag fagyasztódobozba. Szedjük le a tetejéről a megdermedt zsírréteget. Zárjuk le az edényt jó szorosan, és tegyük a mélyhűtőbe. Lefagyasztva fél évig is eláll. Amikor szükségünk van rá, egyszerűen felforraljuk.

Tippek
• A fenti zöldségeken kívül tehetünk bele póréhagymát, gyökérzöldségeket és káposztát is. A pasztináknak, a karórépának és a kelbimbónak erős az íze, ezért ezeket csak akkor tegyük bele, ha kedveljük őket.

• A zöldségeket nem kell meghámozni, sőt a zöldséghéjat magában is beletehetjük, a vöröshagyma héjától például szép aranyszíne lesz.

• A csontokat és a csirkefarhátat akár nyersen, akár sütve is beletehetjük az alaplébe, de mindig csak friss nyersanyagokat használjunk.

• Ha nincs kéznél farhát, kisebb szárnyashúsdarabokat is felhasználhatunk, továbbá csont helyett olcsó marha- vagy ürühúst. Főzés előtt vágjuk le róla a zsíros részeket, és ne felejtsük el a leves tetejéről leszedni a habot.

• Bár a babérlevél és a petrezselyem a két legfontosabb ízesítő zöldfűszer, gyakran tesznek az alaplébe kakukkfüvet is. Bátran adhatunk hozzá egyéb fűszernövényt is. Egy-egy csík citromhéj vagy gerezd fokhagyma szintén kiválóan alkalmas az ízesítésre.

• Pulykaalapléhez használjunk pulykacsontokat, vadhúsalapléhez pedig 1-2 sült vadszárnyas csontjait.

Vote it up
22
Tetszett?Szavazzon rá!