Így készüljön az egynapos sebészeti beavatkozásra

Cikkünk szerzője a saját példáján mutatja meg, miféle dolgokra érdemes odafigyelni

Tavaly nyáron, miután egy törött csuklócsontom túlságosan elmozdult ahhoz, hogy jól forrhatott volna össze, egynapos műtétre utaltak be. Tudtam, hogy aznap reggel már nem ehetek és hogy valakivel haza kell hozatnom magam a kórházból. Menet közben aztán összeszedtem egy sor egyéb hasznos ötletet is – ápolóktól, orvosoktól és sorstársaktól –, amelyek nem szerepeltek a műtétre felkészítő utasítások közt, ám óriási hatással voltak az egészségemre és a gyógyulásomra. E meglepő tanácsok más, egynapos sebészeti beavatkozásra váró betegeknek is jól jöhetnek.

NAPOKKAL ELŐBB
Igyon sokat
Létfontosságú, hogy az altatás alatt üres legyen a gyomra (az ételek és italok akár fulladást is okozhatnak). Ha azonban a szervezete nincs kiszáradva, jobban el fogja viselni a megpróbáltatásokat, a vénái pedig tágabbak, így könnyebben beadhatók az infúziós folyadékok és gyógyszerek. Amennyiben az operációra kora délelőtt kerül sor, éjféltől nem ehet és nem ihat, viszont eddig az időpontig igyon sok átlátszó, szénsav- és rostmentes folyadékot (de nem alkoholt). Ha a beavatkozást délutánra tervezik, kérdezze meg, hogy pontosan mikortól nem szabad ennie és innia!

Halassza el a manikűrt
Az aneszteziológusnak lakkozatlan körmökre van szüksége ahhoz, hogy az altatás idején figyelemmel tudja kísérni a vére oxigénszintjét. – A pulzoximéternek át kell világítani az ujjhegyet, de a körömlakk zavarja a mérést – mondja dr. Steven Gayer, az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának tagja.

Használjon kevesebb gyógynövényt
Tájékoztassa orvosát minden ön által szedett táplálékkiegészítőről! Még az olyan, ártalmatlannak tűnő szerek, mint a halolaj is megnövelhetik a vérzés kockázatát, mások pedig, így a kava vagy az orbáncfű megnyújthatják az altató hatását. Sebésze megkérheti arra, hogy a műtét előtt két héttel hagyja abba bizonyos kiegészítők szedését.

Mossa le a kórokozókat
Az elfertőződő metszési vonalak mindig súlyos veszélyt jelentenek – márpedig a fertőzést okozó mikrobák egyik fő forrása a bőr. – Zuhanyozzon le a műtét előtti este és aznap reggel is, használjon antibakteriális szappant, vagy ami még jobb, speciális tisztítószert, amely nemcsak elpusztítja a kórokozókat, de segít távol is tartani őket a következő 24 órában – tanácsolja dr. J. Wesley Alexander, a Shriners Gyermekkórház kutatási igazgatója. (Olyan készítményt keressen, amely klórhexidint és alkoholt tartalmaz.) Három dologra azonban oda kell figyelnie: ne használjon klórhexidint, ha allergiás rá! (Amennyiben vannak allergiás problémái, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy biztonságos-e az ön számára az adott termék.) Ne használjon klórhexidint a fején és a nemi szervén, mivel túlságosan erős hatású! A zuhanyozás után használt törülköző mosásakor ne alkalmazzon fehérítőt, mivel a két anyag reakcióba lépve kimoshatatlan vörösesbarna foltot hagyhat maga után!

AZNAP REGGEL
Válaszoljon mosolyogva
Legyen türelmes, amikor mindenki, akivel találkozik, megkérdezi a nevét és hogy melyik testrészén milyen beavatkozást fognak végezni. A többszöri ellenőrzés segít a hibák elkerülésében. Az sem árt, ha előre összeírja a kórtörténetét és hogy milyen gyógyszereket szed, hátha az utolsó pillanatban már nem jut az eszébe.

Kerülje el a koffein-megvonás okozta fejfájást
Sokak számára a műtét legrosszabb része, amikor szörnyű fejfájással ébrednek az altatásból. Erre háromszor nagyobb esély van akkor, ha egyébként egy bögre kávéval vagy teával indította volna a napot (minden egyes szokásosan elfogyasztott csésze tovább növeli a kockázatot). A következő trükköt egy kávéimádó barátom javasolta. Kérdezze meg orvosát, bevehet-e egy koffeintablettát (egy tabletta egy csésze kávénak felel meg) a műtét reggelén, rögtön ébredés után egy korty vízzel. Nekem megengedték, és tényleg segített: mivel hozzájutottam a koffeinadagomhoz, vidáman tudtam fogadni, amikor közölték, hogy egy órával el kell halasztani a műtétet.

Takarózzon be
Fogadja el a műtét előtt felkínált takarót. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a test melegen tartása csökkentheti a fertőzésveszélyt. Ha lehűl, romlik a bőr véráramlása, ami csökkenti a fertőzés ellen védő immunsejtek számát a bőrében.

Oldja a stresszt illatokkal
A kórházban egy önkéntes a műtét előtt aromaterápiát ajánlott. Mint kiderült, elég meggyőző bizonyítékok vannak e kezelés hatékonyságára. Minnesotában 50, műtét előtt álló pácienssel levendulaolajat szagoltattak és cseppentettek a bőrükre – szorongásuk mértéke 28 százalékkal csökkent, és jóval kevésbé feszülten léptek be a műtőbe azoknál, akik placebót kaptak vagy nem részesültek efféle kezelésben.

– Ha valaki nagyon szorong, több gyógyszerre lehet szüksége, ami aztán több mellékhatással járhat – mondja Margo Halm, az oregoni Salem Kórház ápolási igazgatója. (Mielőtt saját olajokat vinne magával, kérdezze meg, szabad-e: egyes létesítményekben szigorúan tiltják az illatanyagok használatát, mivel azok zavarhatják a többieket.)

ÚJRA OTTHON
Aludja ki magát
Nem vezethet, valaki másnak kell hazavinnie önt a kórházból, de még jobb, ha a kísérője legalább 24 órán át ön mellett marad. Lehet, hogy még az altatás másnapján sem képes teljesen tisztán gondolkozni. Szüksége lehet valakire, aki segít a kötéseit cserélni, az ennivalót előkészíteni és a gyógyszereit bevenni.

Ne hősködjön
Ha a fájdalmat nem sikerül kellőképpen csillapítani, nagyobb esély van rá, hogy émelyegni vagy hányni fog, mondja Jan Davidson, az amerikai Műtős Ápolók Szövetségének munkatársa. Csak úgy menjen haza, ha a fájdalomra megfelelő kezelést kapott, és egyszer sem hagyja ki a felírt fájdalomcsillapítókat.

Halassza el a fogorvost
A műtétet követő hat hétben csak a sebész hozzájárulásával menjen fogászati kezelésre. Lehet, hogy későbbi időpontot kell kérnie vagy antibiotikumokat kell szednie a fertőzések elkerülése érdekében.

Vote it up
295
Tetszett?Szavazzon rá!