Így költhet kevesebbet ruhára

Persze anélkül, hogy az lemondásokkal járna. Inkább nyújtsa meg ruhái élettartamát a következő trükkökkel

Fagyassza le harisnyanadrágjait. Nem, nem viccelünk! Töltsön meg egy nejlonzacskót vízzel, az új harisnyákat dobja bele, zárja le a zacskó száját és tegye a fagyasztóba estére. Másnap szobahőmérsékleten olvassza ki – a procedúrának köszönhetően anyaga erősebb, tartósabb lesz, kevésbé kell tartania tőle, hogy leszalad a szeme. Érdemes időnként megismételni az eljárást, akár havonta is lefagyaszthatja a harisnyákat – ezentúl víz nélkül.

Tartsa meg a gombokat. Kénytelen megválni egy az idők során elhasználódott ruhadarabjától? A gombjait, különösképp, ha szépek, érdemes azért megtartani! Ha esetleg unni kezdi az egyik nadrágját vagy blézerét, egyszerűen cserélje ki rajta a gombokat, hogy új kinézetet kölcsönözzön neki.

Zokniból olyan csomagot vegyen, amiben több ugyanolyan színű pár van. Így, ha rejtélyes körülmények között el is tűnne egy-egy darab a mosás közben, nem kell a párjáról is lemondania, és helyette újat vásárolnia. A csomagban árult zoknik ráadásul olcsóbbak, mint a páronként elérhetők.

Ne higgyen az univerzális méretnek. Általában az olcsóbb ruhadarabok címkéjén lehet találkozni ezzel a meghatározással, leggyakrabban a gyermekosztályon. Egyszerűbb és olcsóbb is csak egyetlen méretben előállítani a ruhákat, ezért éri ez meg a gyártónak – de valójában csak az igazán rugalmas anyagból készülő zoknikra lehet igaz, hogy tényleg több lábméretre is jók legyenek. Ha nem zoknit keres, akkor kerülje az univerzális méretű darabokat.

A farmernadrágokat kifordítva mossa, hideg vízzel és kímélő programmal. Ha az anyagból meg is szökik némi festék, azt jó eséllyel felszívják a nadrág szárai, így még újabbnak is fog tűnni. A Levi Strauss vezérigazgatója, Chip Bergh még tovább megy: inkább ne is mossa ki.

Ne dobja ki, hozza helyre. Legegyszerűbben és legolcsóbban körömlakkal rögzítheti újra a ruhadísz kilazult köveit. A körömlakk úgy működik, mint a ragasztó, gyors, és senki nem fogja észrevenni.

Hagyja szellőzni a cipőket. Ne dugja zárt pincébe vagy padlásra a bakancsot attól még, hogy nem használja – a hőmérséklet-változás árthat nekik. Ha azt szeretné, hogy cipői tovább kitartsanak, levegős helyen tárolja őket. Így szagtalanítsa, vagy próbáljon ki egy ózonizátort.

Feleslegesen ne mossa ki a ruhát. Sokan azt hiszik, hogy a ruhákat minden egyes viselés után ki kell mosni – ez azonban mosószer- és energiapazarlás! Amikor hazaér munkából, váltson át otthoni ruhába, a levetett utcai öltözéket pedig vizsgálja meg: a következő öt tesztkérdés segítségével lemérheti, hogy a levetett ruhának a szennyesben, vagy a szekrényben van-e a helye!

   • Javításra szorul? Van rajta szakadás, hiányzó gomb, elromlott cipzár?
   • Szükség van szárazmosásra? Makacs foltok, különösképp a zsírfoltok tehetik indokolttá, hogy sürgősen levigyen egy-egy ruhát a mosodába. Ha hetekig vár, jelentősen csökkenheti az esélyeit, hogy valaha is eltüntesse a szennyeződést!
   • Mosni kell? Foltos, piszkos?
   • Szaga van? Külön ellenőrizze a hónaljánál!
   • Önnek kellene fürdenie? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel a testével közvetlen kapcsolatban lévő ruhára is ráfér a mosás.

Ne dobja ki a ruhát, csak mert elromlott a cipzár. Inkább pótolja tépőzárral! Így anélkül használhatja tovább, hogy tovább ártana a ruha anyagának a cipzár rángatásával.

Vote it up
232
Tetszett?Szavazzon rá!