Így kedveltesse meg az olvasást

Az esti mese sokkal több, mint altató, hiszen elmélyíti kapcsolatukat, és egy életre meghatározza gyermeke fejlődését

Tudta, hogy leginkább úgy segítheti elő gyermeke iskolai fejlődését, ha felolvas neki? Az olvasás nem pusztán az elalvást segíti, annál sokkal értékesebb! A következő előnyökkel jár:

Lehetővé teszi, hogy a gyermekek különféle új beszédmódokat halljanak.
Fejleszti a történetek iránti érzéküket.
A kutatók szerint javítja a teljesítményüket az olvasás, írás, szövegértés és más iskolai tárgyak terén.
Kapcsolatot teremt a felolvasó és a gyermek között, így elősegíti az olvasás és a kellemes élmény közti speciális emlékezeti asszociáció kialakulását.
Sok gyermeket egész életére olvasóvá tesz – és aki egy életen át olvas, egy életen át tanul!

Íme, tíz tipp, hogy a legtöbbet hozza ki az esti olvasásból:
1. Olvasson mindennap, még akkor is, ha csak pár perce van. Ezzel azt sugallja, hogy a mindennapi olvasás a nap fontos része. A gyermekek szeretik a kellemes ismétlődő eseményeket, már előre várni fogják ezt a pár különleges percet.

2. Alakítson ki egy kényelmes kuckót az együtt olvasáshoz. Ez lehet akár egy speciális szék vagy egy nagy párnakupac.

3. Engedje gyermekének, hogy segítsen kiválasztani az olvasandó könyvet. Így fenntarthatja a kicsi érdeklődését, és megadja neki a fontosság érzését. A rendszeres könyvtárlátogatás egyszerű és szórakoztató módja a könyvek kiválasztásának.

4. Beszélgessenek a borítóról. Találja ki gyermeke, miről szól a könyv. Kik a szereplők, mi a cím, ki a szerző, olvastak-e már tőle más művet, látták-e már ezt az illusztrátort?

5. Kövesse a szereplőket és a cselekményt hangja megváltoztatásával. Nem feltétlenül kell színésznek lennie, de legalább a hanglejtés váltakozásával tegye élővé a történetmesélés kalandját. Figyeljen arra is, nehogy túl gyorsan olvasson, mert így azt az érzést keltheti, hogy sietve be akarja fejezni.

6. Miközben olvas, mutassa meg a képeket. Ezzel nemcsak a könyv megértésében és a ráhangolódásban segít gyermekének, az illusztrációk humort és játékosságot kölcsönöznek a történetnek.

7. Miután elolvasták a könyvet, beszélgessenek a történetről. Lapozzanak vissza a képekhez, és beszéljék meg, mi történt. Emeljen ki nehezebb szavakat, majd a képek és a szövegkörnyezet alapján találtassa ki gyermekével, mit jelentenek.

8. Próbáljon összefüggést teremteni a történet elemei, valamint az önök vagy a gyermek élete között.

9. Bátorítsa gyermekét a könyv véleményezésére: kérdezze meg, mi tetszett neki és mi nem, min nevetett, mit tanult belőle.

10. Váltogassa a műfajokat, keverje a kitalált történeteket a valósakkal. Gyermeke eljövendő kedvenc könyve talán egy olyan műfajba tartozik, melyet még nem is ismer!

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!