Így kell napközben szundikálni

Mikor, mennyit, hogyan? Szakértők tanácsai a hatékony pihenéshez. Ismeri például a kávés trükköt?

Lehet, hogy úgy érzi, nincs is rá szüksége, hogy napközben ledőljön kicsit, mégis jó döntés egészségi szempontból (is). Orvosi vizsgálatok szerint egy kis pihenéssel csökkentheti az állandó fáradtságot, javíthat hangulatán és koncentrálóképességén, így hatékonyabban és pontosabban dolgozhat (jobb memória, kevesebb összezavarodás, kevesebb hiba). Egy 2008-as angol felmérés szerint a délutáni pihenő sokkal hatékonyabb a fáradékonysággal szemben, mint a hosszabb éjszakai alvás vagy a szüntelen kávézás.

A Harvard folyóiratában, a Harvard Health Letterben megjelent írás szerint több vizsgálat szerint is egy új információ könnyebben rögzül az ember emlékezetében, ha a tanulás után ledől egy kicsit. Ennél is meglepőbb az a majdnem 24 ezer görög felnőtt részvételével végzett kutatás, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy a rendszeres délutáni pihenő 37 százalékkal csökkenti a szívbajok veszélyét.

Ez persze nem mindenkinél válik be. Az alvászavarokkal küszködőknek csak nehezítheti az éjszakáit, ha túl hosszan vagy túl későn dőlnek le délután. Sőt lehet, hogy a délutáni pihenőtől csak még fáradtabbnak fogja érezni magát.

Ugyanakkor ezek a kivételek – a többség számára a pihenő frissességet és felüdülést hoz; hogy maximálisan kiaknázza ezt a lehetőséget, fogadja meg a következő tanácsokat:

Milyen hosszan ejtőzzön? A MentalFloss.com webmagazin szerint a délutáni pihenő hosszától függően más-más előnyökkel jár. Ha 20 percre dől le, utána éberebb és koncentráltabb lesz, míg egy 90 perces pihenő, amely eléri az alvás mélyebb fázisait, már segíti a kreativitást is. A kettő között járni azonban ingoványos talaj: ha az alvásciklusát megtörve ébred fel, kipihentség helyett szédülést, tunyaságot érezhet. Figyeljen tehát, hogy vagy 20 vagy 90 percre kapcsoljon ki! – ha a pihenő után zavarodottnak, fáradtabbnak érzi magát, valószínűleg az időzítéssel volt a baj.

Mikor ejtőzzön? A prevention.com azt írja, délután 1 és 3 óra között hasonló teshőmérséklet-csökkenésen megy át az emberi szervezet, mint ami az esti elálmosodással is összefüggésbe hozható. Ilyenkor beiktatni egy pihenőt kifizetődő lehet, több órára friss energiával töltheti majd fel anélkül, hogy utána este gondja lenne az elalvással.

Hogyan ejtőzzön? Körülbelül másfélszer annyi ideig tart ülve elaludni, mint fekve – írja a MentalFloss.com –, ezért alszunk olyan rosszul például repülőutakon is. Keressen egy sötét, otthonos helyet, amely se nem túl hideg, se nem túl meleg. A prevention.com szerint jobb a kanapét előnyben részesíteni az ággyal szemben, különben még a végén túl nagy lenne a kísértés, és a kelleténél hosszabbra nyúlik az a rövid pihenő!

Akármennyire is meglepő, a legjobb minderre egy függőágy lehet – egy svájci kutatás szerint a függőágyban gyorsabban alszik el az ember és mélyebben pihen, mint rendes ágyban. Ennek a magyarázata, hogy a babákat álomba ringató mozgás nem veszti el a varázsát, csak kivitelezni nehezebb.

Kávé és pihenő? Egy japán vizsgálat alapján kifejezetten előnyös lehet, ha ledőlés előtt iszik egy kevés kávét. Mivel éppen 20-30 perc kell, hogy a koffein teljesen kifejtse hatását, ezzel megsokszorozhatja a frissesség érzését a 20 perces alvás után! „A pihenő csak a hab a kávéján” – írta a Newsweek. Persze a kávé egyéb csodákra is képes.

Délutáni pihenő az éjszakai alvás helyett? Rossz ötlet. Ha úgy érzi, túl fáradt, hogy kihúzza a nap végéig, azon egy egyszerű ledőlés nem fog segíteni. A Newsweek szerint a délutáni pihenő sok mindenre jó, de az éjszakai alvást nem tudja pótolni. Mindannyian tisztában vagyunk a kevés alvással járó veszélyekkel: magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, depresszió, balesetek és így tovább.
 

Kíváncsi további tanácsokra a jó alváshoz? Kattintson!

Vote it up
463
Tetszett?Szavazzon rá!