Így lehet a foga egészséges, ragyogóan fehér

A fogazata akár tönkre is teheti a megjelenését. Az alábbi tippeket követve nem kell emiatt aggódnia

Fogbarát étrend
Sok vörösbort és fekete teát iszik, esetleg még dohányzik is? Számítson rá, hogy fogai nem maradnak sokáig fehérek. Veszélyeztetik fogsora ragyogását a kóla, a különféle szaftok és a sötétebb árnyalatú gyümölcslevek is. A lényeg: a sötét ételek, illetve italok könnyen elszínezik a fogakat! Legjobb, ha fogyasztásuk után azonnal fogat mos, valamint érdemes fogfehérítőt is használnia – utóbbi kapható recept nélkül, de kikérheti fogorvosa véleményét is. Végül pedig a fogtisztítás legkellemesebb, természetes módja: egyen egy almát.

Ne felejtsen el cserélni
Legalább 2-3 havonta új fogkefét kell venni, illetve cserélni kell az elektromos fogkefe fejét – különben idővel már csak baktériumokat fog a fogaira dörzsölni. Harold Katz Beverly Hills-i fogorvos szerint a megfelelő fogmosás a következőképpen néz ki: a fogkefe 45 fokos szöget zárjon be az ínyével, miközben finoman körkörös mozdulatokat végez vele (semmi esetre se előre-hátra sikáljon). A fogkefét érdemes úgy fogni, mintha egy ceruza lenne, így megelőzheti a túl intenzív mozdulatokat.

A nyelvét is tisztítsa meg
Minden reggel használjon nyelvtisztítót, hogy megszabadítsa száját a lepedékektől, és biztosítsa a friss leheletet! A kellemetlen szájszag egyik fő oka a nyelven a baktériumok lerakódása, ez azonban könnyedén megelőzhető a mindennapos nyelvtisztítással. Ha pedig nyelvtisztítót használ, az sokkal hatékonyabb, mintha fogkeféjével sikálná át nyelvét – figyelmeztet dr. Katz. Íme, pár további tanács szájszag ellen!

Egyen „tisztító” ételeket
A szilárd, ropogós ételek fogyasztása segít a fogak tisztításában. Már említettük az almát, de „moshat fogat” sárgarépa, zeller, sőt popcorn rágcsálásával is – ez utóbbinak ráadásul más előnyei is vannak. Ha előre tudja, hogy étkezés után nem lesz alkalma fogat mosni, akkor még a legjobb, amit tehet, hogy ezeket a fogásokat hagyja a vacsora végére.

Gargarizáljon almaecettel
Reggel, fogmosás után gargarizáljon almaecettel! Az ecet segít a szennyeződések eltávolításában, fehéríti a fogakat és megöli a baktériumokat a szájban és az ínyen egyaránt. Utána viszont alaposan öblítsen szájat, mivel a sav kikezdi a fogzománcot.

Hetente egyszer szódabikarbónával mosson fogat
A szódabikarbónát használhatja úgy, mintha fogkrém lenne – érdemes, mert eltávolítja a szennyeződéseket és segít a fogak fehérítésében. Hasonló alternatívája a megszokott fogkrémnek a só is, csak figyeljen, hogy mindig köpje ki az egészet és utána öblítsen, nehogy így dobja meg véletlenül a nátrium-bevitelét. Érdemes akár mindennap sóval fogat mosni, ha ínye nyerssé, durvává válik.

Friss lehelet
Legegyszerűbben úgy ellenőrizheti a leheletét, hogy megnyalja a tenyerét, és megszagolja, míg az nedves. Ha szagot érez, akkor itt az ideje egy cukormentes, mentolos leheletfrissítőnek! Szájöblítőt keres? Arra figyeljen, hogy alkoholmenteset válasszon. A legtöbb bolti szájöblítő túl sok alkoholt tartalmaz, emiatt könnyen kiszáríthatják a szájában a nyálkahártyát, vonzó tereppé varázsolva ezzel a (szájszagot okozó) baktériumok számára.

Fogselymet használó nőCsukott szemmel gyakorolja a fogselyem használatát
Ha már tükör nélkül is megy a fogselyem használata, akkor menni fog az autóban, az irodában, az ágyban és a fontos megbeszélések előtt is. Vegyen több csomag fogselymet, és tartson egyet-egyet a kocsijában, az íróasztalánál, a táskájában és az éjjeliszekrényén egyaránt.

Lefekvés előtt és ébredés után
Ez a fogmosás két legfontosabb időpontja, állítja Kathleen W. Wilson, a New Orleans-i Ochsner Egészségügyi Központ gyakornoka. Éjszaka csökken a fogszuvasodást okozó lepedéket a fogaktól távol tartó nyál termelése, ezért érdemes még előtte kitisztítani a szájat – reggel pedig az éjszaka lerakódott lepedéket kell eltakarítani.

Csaljon a színekkel
A hölgyek egy közepes intenzitású korall vagy egy világos árnyalatú piros rúzzsal látszólag fehérebbé varázsolhatják fogsorukat! Ügyelni kell azonban, mert a világosabb színű rúzsok cserébe éppen hogy kiemelik az esetleges sárgás árnyalatot.

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!