Így lehet okos a mobil

Ódzkodik az okostelefonoktól? Ha megismeri ezeket az alkalmazásokat, elmúlik ez az érzés

Az okostelefont természetesen nem arra találták ki, hogy az ember a rabszolgájává váljon. Ám ha tudja, mire van szüksége és ügyesen válogat az alkalmazások, vagyis applikációk („appok”) között, jelentősen megkönnyíti az életét. Összeállításunkban a leghasznosabb, javarészt ingyenes, magyar fejlesztésű appok között válogatunk.

Diagnózis villámgyorsan
Előbb-utóbb minden gyerek belázasodik, vagy elesik és megsérül, netán köhög, prüszköl. A szülők ilyenkor sokszor nem tudják, hogy mekkora a baj, elég-e egy borogatás, vagy rögvest mentőt kell hívni. A tanácstalanságon segít az ingyenes Zsebdoktor alkalmazás, amelyet egy magyar gyermekorvos és csapata fejlesztett ki. Az app képes arra, hogy lépcsőzetesen, egy algoritmus alapján konkrét tanácsot adjon sérülés vagy tünet esetén, ráadásul közvetlen segítség is kérhető gyermekgyógyászoktól. Így a gyermekéért aggódó szülő a világ bármely pontjáról elérhet magyarul beszélő szakembereket.

A telepítéshez kattintson a telefonon az alkalmazás-áruház ikonjára (Android: play.google.com, iPhone: itunes.apple.com), és írja a keresőbe: „Zsebdoktor”. A többi appot ugyanitt, a nevük beírásával találja meg.

Labor a zsebben
Krónikus betegségek, például magas vérnyomás vagy cukorbaj esetén nem könnyű a mérések eredményeinek rendszerezése. Erre lehet gyógyír a Laborom alkalmazás, amellyel rögzítheti ezeket, s grafikonon, valamint idővonalon is megjelenítheti, hogy sikerült-e a normál tartományban maradnia. Ha nem, az app jelzi az eltérés mértékét is. Az alkalmazásban a szedett gyógyszereket is megadhatja, így akár az orvosi diagnózis számára is segítség a vizsgálaton, ha együtt látható minden fontos adat.

Fitneszzsiráf
A betegségeket persze a legjobb megelőzni, és ennek remek módja a testmozgás. Biztos hallott már a Pokémon Go körüli felhajtásról. Egy magyar fejlesztőcsapat már korábban és „sportosabb” alkalmazást készített azzal, hogy az egykori tamagocsik hagyományára építette sportra ösztönző programját. A Tep nevű (angol nyelvű) alkalmazást letöltve ön egy kölyökzsiráf gazdájává válik, amelyet itatnia és etetnie kell, s a mindennapi betevőt egyebek közt mozgással tudja beszerezni. Sétálni, futni, biciklizni egyaránt lehet a virtuális állatka, no és önmaga érdekében.

További tippek
A hírek szerelmeseinek: a Hírportálok nevű alkalmazás több mint száz weblapról válogatja és kategorizálja a híreket. Csak Androidon!

Gombafejűeknek: A Hungifungi segít a kertben vagy a kirándulás közben látott gombák azonosításában.

Kutyásoknak: A Vigyél haza az elveszett kutyák virtuális gyűjtőhelye, ahol megtalálhatja kedvencét és jelentheti a kóborló ebet.

Tömegközlekedőknek: Nevéhez méltóan a Menetrendek tartalmazza az ország összes buszos és vasúti menetrendjét.

Agytornára vágyóknak: A Szókereső betűtengerében értelmes szavakat kell keresni, akár többen együtt is játszhatják.

Filmőrülteknek: A Mozimánia segít filmet keresni, és mozijegyet is foglalhat vele.

Gyermekváróknak: A Babakunyhó a fogantatástól a gyerek egyéves koráig hétről hétre elárulja, mi várható.

Alkalmi hősöknek: Elsősegély – Mit kell tennem? Gyorsan kikeresheti, hogy mi a teendő vészhelyzetben a mentő megérkezéséig.

Gyógyszerszedőknek: A Zsebnővér figyelmeztet, hogy mikor kell bevenni a pirulákat, akár az egész családnak.

Utazóknak: A Humap az uniós országok letölthető térképeit kínálja, illetve sok nagyváros részletes térképét és látnivalóit.

Az angol sosem öngól
Bár az alkalmazások többségét elérhetjük magyar változatban is, nem árt megtanulni angolul, illetve frissen tartani a már megszerzett nyelvismeretet. Erre szolgálhat remek eszközül a Xeropan: Angoltanár a zsebben, amely játékos formában igyekszik átadni az ismereteket. Az app először egy teszt segítségével felméri a felhasználó tudásszintjét, majd a leckéket ehhez igazítja. A nebuló haladhat komótosan és ölesebb léptekkel is az angoltanulásban, és az alap-tananyagcsomagért semmit sem kell fizetnie. A rajzfilmszerű körítésnek és a küldetéses történet motiválóerejének hála szinte észre sem veszi, hogyan gyarapodik a nyelvismerete.

Ez a kukta nem bukta
Finom ízeket garantál az Apróséf nevű alkalmazás, amelynél elsőként azt adhatja meg, milyen alapanyagok vannak otthon, illetve mennyi időt szán az elkészítésre. Az algoritmus ennek alapján keresi ki a megfelelő recepteket a több ezer közül, s ön végül kiválaszthatja a leginkább fogára valót. Az elkészítés folyamatát képeken követheti, de sok helyütt videót is talál. Az alkalmazást ráadásul akár ön is bővítheti a saját receptjeivel. Az Apróséf egyelőre csak androidos verzióban érhető el.

Vegye könnyen!
A főzéshez, sütéshez persze be kell vásárolni, ami nem mindig egyszerű feladat, hiszen sokszor csak otthon veszi észre az ember, hogy elfelejtett valami fontosat megvenni. A rutinosabbak felírják maguknak, ám a papírcetli könnyen elkeveredik a zsebben, táskában. Ezen segít a Cetli nevű alkalmazás, amelynél a mobilján viheti magával a bevásárlólistát, s meg is oszthatja azt a családtagokkal. Így egyszerűbbé válik a bevásárlás, hiszen ki az egyik, ki a másik boltot keresheti fel. A mobilon rögzítve tervezhetőbbé válik a havi kiadás is.

Jöttem, láttam, bejelentem
Mindössze néhány kattintással a környezetét is szebbé teheti. Nem kell hozzá más, csak a Járókelő alkalmazás használata. Ennek az a lényege, hogy ha valami rendelleneset tapasztal közterületen, fotót készíthet róla, amelyet feltöltve megkapnak az illetékesek. Lehet szó szemetes parkról, a gyalogosokat akadályozó parkolásról, megsüllyedt úttestről, kátyúról, kiégett utcai lámpáról, a Járókelő rendezettebb környezetet ígér Budapesten és az ország több városában is. Cikkünk írásakor már nem kevesebb, mint 6700 ügyet oldottak meg csak a fővárosban.

Itt a radar, hol a radar?
Ha máshogy nem megy a gyorshajtás (és a vele járó büntetés) elkerülése, talán a Traffi Hunter használata segít. Az applikációt nem a megrögzött száguldozók használják elsősorban, hanem a békés vezetők, akik nem szeretnének figyelmetlenségből belefutni egy büntetésbe. Az alkalmazás nemcsak jelzi a közeli traffipaxot, de rajta keresztül ön is figyelmeztetheti a többi autóst, ha ilyenre akad. A sebesség-ellenőrzés mellett az app érdekes helyeket is kínál, mivel készítői igazi „svájci bicskának” szánják: benne van minden információ, amire csak szükség lehet vezetés közben.

Ne féljen a letöltéstől!
Bátran töltse le az önnek tetsző alkalmazásokat, arra azonban vigyázzon, hogy csak a hivatalos helyekről, hiszen ellenőrizetlen forrásból vírusokat is szerezhet. Ha viszont egy app nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nyugodtan törölje, a legtöbb témában sokféle applikáció létezik, bátran próbáljon ki többet is.

Ha nem vált is be egy app, azért érdemes időről időre visszanézni rá, hiszen a többségüket folyamatosan fejlesztik, így előfordulhat, hogy néhány hónap alatt sokat javul a tartalma és a kezelőfelülete.

Ne féljen a fizetős tartalmaktól: az egyszeri néhány száz forintos kiadás fejében általában profibb szolgáltatást kap. Gyakori, hogy az app alapvetően ingyenes, de a komolyabb változata már pénzbe kerül. Persze az ingyenes sincs ingyen, hiszen ott reklámokat is kap.

Kirándulók kérték
Sok túrázásra használható applikáció létezik – például a Magyar Látnivalók remek kirándulástervező, több ezer természeti és kulturális célponttal. A Túrám nevű androidos alkalmazás viszont nemcsak kültérben nyújthat segítséget, de képes navigálni az épületeken, így a múzeumokon belül is. Több mint 180 megtervezett útvonalat kínál jelenleg, a Kéktúra szakaszait éppúgy, mint városnézéseket, amelyek közül választhat időtartam, táv vagy nehézségi fok szerint is.

Madarat tolláról
Túrázás közben, de akár a kertben is megeshet, hogy lát egy szép madarat vagy hallja a hangját, és szeretne többet megtudni róla. A Madárhatározó alkalmazással alak, tollazat vagy élőhely szerint is azonosíthatja a szárnyasokat, meghallgathatja éneküket, illetve tesztelheti, mennyire jártas ebben a világban, sőt megfigyelései rögzítésével segítheti is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madáratlasz Programját.

Könyvesbolt tableten
A szülők életét megkönnyítő zseb-gyermekorvossal kezdtük az összeállítást, s egy gyerekek számára kifejlesztett alkalmazással fejezzük be: a BOOKR Kids applikáció könyvtárában több mint száz interaktív mesét talál, amelyek a kicsiket arra igyekeznek serkenteni, hogy minél korábban megszeressék az olvasást. Az applikáció ingyen letölthető, azonban az újabb mesékért havonta elő kell fizetni (a fizetős szolgáltatásokról bővebben keretes anyagunkban olvashat). Az előfizetés mellé akár olcsó és strapabíró mesetabletet is vásárolhat.

Vote it up
199
Tetszett?Szavazzon rá!