Így lesz a kertje madárbarát

Ezzel az öt egyszerű módszerrel valóságos madárparadicsommá varázsolhatja a kertjét

Kapcsolódó cikkek

Variálja az eleséget – és felejtse el a morzsát
A kenyérmorzsa alacsony zsírtartalmú, ezért az év bizonyos szakaszaiban, például télen kifejezetten ártalmas a madaraknak. Ilyenkor magas energiatartalmú eleséget kell fogyasztaniuk, mint amilyen a szalonnabőr, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak. Kísérletezzen a különféle magokkal – szotyolával, bogáncs- és pórsáfránymaggal, olajnapraforgóval és fehér kölessel, hogy lássa, melyik milyen madarakat vonz. Tegyen ki egy gondosan rögzített, oszlopra helyezett fatálcából álló lapos etetőt.

Mindig legyen elérhető víz
A madárfürdő a legbiztosabb módszer, hogy madarakat csaljon a kertbe. Még vonzóbbá teheti, ha pár követ tesz az aljára, melyek kb. egy cm-re kiállnak a vízből. Kemény teleken érdemes beszereznie egy madárfürdő-melegítőt, mely nem engedi befagyni a vizet, így állandó ivási lehetőséget biztosít.

Helyezzen ki odúkat
Vásároljon kifejezetten azokra a madarakra tervezett odúkat, amelyeket szívesen látna a kertben (a készen kapható odúkon minden információt megtalálhat). Ezután rögzítse őket a megfelelő magasságban: cinkéknek 2-5 méterre, fakopáncsoknak legalább 6 méter magasra. A tél vége felé takarítsa ki az odúkat, hogy minél vonzóbbak legyenek a madarak számára.

Ültessen madárcsalogató dísznövényeket
A madarak sokféle növényt kedvelnek, de a bogyós gyümölcsöt termő fajták különösen vonzzák őket. Ugyanígy azok is, amelyek sok magot hoznak, például a napraforgó és a kasvirág – már amennyiben hagyja, hogy az elhervadt virágok magokat érleljenek.

Keverjen saját madáreleséget
Ezzel az egyszerű és olcsó recepttel olyan eleséget készíthet, mely a lehető legtöbb fajta színpompás és érdekes madarakat csábítja a kertjébe! Hozzávalók: 60 g napraforgómag, 60 g kukoricadara, 60 g mazsola, 125 g darabos, sótlan mogyoróvaj. Keverjen össze minden hozzávalót egy tálban. A masszát nyomkodja bele egy faggyús madáretetőbe vagy egy kis cérnazsákba, majd akassza ki egy fára.

Vote it up
336
Tetszett?Szavazzon rá!