Így lesz fényes az ezüst

Varázsolja újjá a patinás ezüstneműt, illetve a megkopott ékszereket ezekkel az egyszerű tisztítási praktikákkal

Kapcsolódó cikkek

Alufólia
Az ezüst oxidációjának nincs esélye ez ellen a kipróbált, alufóliás „recept” ellen. Forraljon fel egy liter vizet, benne egy evőkanál szódabikarbónával és egy darabka alufóliával. Dobja bele az ezüstneműt az edénybe tíz másodpercre (vagy hosszabb időre, ha nagyon el van már színeződve)! Ezután vegye ki konyhai fogó segítségével. Varázslat! Ha az elszíneződés mégsem tűnt el, akkor készítsen sűrű pasztát negyed pohár szódabikarbóna és két evőkanál víz felhasználásával. Egy nedves ronggyal vagy szivaccsal kenje be a tisztítandó fémtárgyat, majd pedig öblítse le és szárítsa meg. Kíváncsi, mire jó még az alufólia?

Mosópor
Hogy újra ragyogjon ékszere vagy ezüsttárgya, vonjon be egy közepes méretű edényt alufóliával, és töltse meg forró vízzel. Keverjen bele egy evőkanál mosóport, majd áztassa az ezüstöt a tálban egy percig. Tiszta vízzel mossa le, és hagyja megszáradni a levegőn.

Ketchup
A patinás ezüst megtisztításában segítségére lehet a ketchup is. Nyomjon egy keveset egy papírtörlőre, és óvatosan kenje be ezzel az oxidálódott részeket! Ha az ezüst nem kezd fényesedni, akkor hagyja állni rajta a szószt negyedóráig, majd dörzsölje le egy puha ronggyal, és mossa tisztára! A részletes megmunkálású, és ezért kevésbé sima felületű tárgyak esetében, mint amilyen némely gyertyatartó vagy díszes ezüst evőeszköz, használjon fogkefét, hogy a mélyedéseket is meg tudja tisztítani!

Kukoricakeményítő
A keményítőből és vízből készített paszta újjá tudja varázsolni az ezüstöt. Nedves ruhával vigye fel a felületre, hagyja megszáradni, majd dörgölje le egy enyhén durva felületű ruhával, mint amilyen egy törölköző vagy egy vászonból készült konyharuha! Tipp: Tartármártással is helyettesítheti a keményítőt, ha az utóbbi kifogyott a készletéből. Tudta, hogy a kukoricakeményítő zsírfoltok ellen, sőt herpesz ellen is hatásos?

Kézfertőtlenítő
Nem csupán a kórokozókat öli meg, hanem az ezüstöt is nagyszerűen tisztítja. Nyomjon egy pár cseppet egy puha kendőre, és dörzsölje le vele a patinát!

Szódás limonádé
Szerezze vissza ezüst tárgyainak fényét azáltal, hogy egy órára lime- vagy citromlével kevert szódavizes fürdőbe áztatja. Alaposan öblítse le ezután és szárítsa meg!

Fogkrém
Nyomjon egy kisebb mennyiségű fogkrémet egy rongyra, és fényesítse ki vele az ezüstneműt! Öblítse le, és álmélkodjon, hogy milyen szépen ragyog újra! Talán nem is hinné, de a fogkrém a fürdőszobai tükör párásodása ellen is bevethető!

Ablaktisztító
Spricceljen ablaktisztítót egy rongyra vagy fogkefére, és finoman dörgölje át vele az ezüstöt! Ezzel a módszerrel tökéletesen visszaállíthatja annak eredeti fényét.

Hajkondicionáló
Ha meg akarja előzni a patinát, próbálja ki, hogy hajkondicionálót ken a még tiszta és fényes ezüstre!

Kréta
Az ezüstnemű megőrzi fényét, ha a fiókban vagy a ládában, ahol tárolja, néhány darab krétát is elhelyez. A kréta ugyanis porózus felületként magába szívja a nedvességet, és ezáltal megakadályozza a patinaképződést. A kréta a zsírfoltot is magába szívja!

Ammónia
Tegye világosabbá és fényesebbé csecsebecséit azáltal, hogy tíz percre beáztatja őket egy pohár meleg víz és fél pohár tiszta ammónia oldatába! Finoman törölgesse tisztára, és szárítsa meg! Apropó, ammónia! Tudta, hogy ez az egyik legerősebb háztartási tisztítószer?

Ecet
Adja vissza az szeretett ezüstneműjének és ékszereinek fényét és csillogását úgy, hogy fél pohár fehér ecetet elkever két evőkanál szódabikarbónával, és a megtisztítandó tárgyakat két-három órára ebben áztatja. Ezután hideg vízzel mossa meg az ezüstöt, és alaposan szárítsa meg!

Citromlé és tejpor
Csillogni fog az ezüst, ha egész éjszaka egy evőkanál citromlé, másfél pohár víz és fél pohár instant tejpor keverékében ázik.

Vote it up
171
Tetszett?Szavazzon rá!