Így lesz otthona allergiamentes

Nyakunkon a tavaszi allergiaszezon! Íme, pár óvintézkedés, melyekkel megelőzheti az otthoni tüsszögést és szipogást

Kövesse a légáramlatokat
Mindig szellőztesse ki alaposan a házat, és a pincéről se feledkezzen meg, de tartsa zárva az ablakokat, amikor a legtöbb pollen van a levegőben. Ilyenkor kapcsolja be a légkondicionálót, mely megtisztítja, hűti és szárítja a levegőt. (Ne felejtse el a légkondi szűrőjét is tisztíttatni, nehogy a kiszűrt polleneket visszafújja a szobába.)

Ügyeljen a páratartalomra
A nedves levegő elősegíti a penész kialakulását, és vonzóvá teheti a lakást a csótányok számára is. Az ideális beltéri páratartalom 40 és 50 százalék közötti. Az ennél alacsonyabb sem kedvező, mert a túl száraz levegő is rossz hatással lehet az egészségre.

Az allergiás csúcsidőben inkább maradjon otthon
Korlátozza a szabadban töltött idejét akkor, amikor a legmagasabb a szálló pollen és gombaspóra mennyisége. Ez az időszak általában délután 2 és 4 óra közé esik. Szeles időben is kerülje a hosszú ideig tartó kiruccanásokat, mert a szél felkavarja a port, spórákat és virágport.

Rögtön ugorjon be a zuhany alá
Miután kint tartózkodott, zuhanyozzon le, mosson hajat, öltözzön át és vegyen fel másik cipőt. Az allergén anyagok könnyen összegyűlnek a bőrön, hajon és ruházaton, innen pedig átkerülhetnek az arcára, kezére, valamint a párnahuzatra.

Kertészkedjen óvatosan
Rendszeresen nyírja meg a fákat és bokrokat, hogy minél kevesebb legyen a növényzet az ajtók és ablakok közelében. Ne használjon avarfújót, mert ez teljes erővel szétszórja a levegőbe a penészgombákat, melyek aztán bejuthatnak a lakásba. Csak olyan fákat és cserjéket ültessen, melyek nem szélbeporzásúak.

Tartsa szárazon a szobanövényeket
A nedves virágföldben könnyen megtelepszik a penész. Ezt elkerülendő rakosgassa ki apró kavicsokkal vagy kövekkel a cserepes növények földjét.

Burkolja be az ágyat
Takarja le a matracot, ágykeretet és a párnákat antiallergén ágytakaróval, hogy féken tartsa a poratkákat.

Válasszon toll ágyneműt
A Manchesteri Egyetem egy kutatásából kiderült, hogy a szintetikus szálból és szivacsból készült párnák több poratkát és állati szőrt tartalmaznak, mint a tolltöltetű párnák. A toll egyben tartására használt sűrű szövésű anyagok egyúttal az allergéneket is kívül tartják.

Portalanítson ritkábban
Kifejezetten bölcs dolog lehet meghagyni egy-két porcicát az ágy alatt: egy denveri egészségügyi kutatóközpont orvosai szerint a közönséges szobai porban előforduló egyik vegyület megvédheti a gyerekeket az allergiától és asztmától.

Csavarja fel a szőnyeget
A poratkák nem képesek megélni a puszta padlón. Ha mindenképpen szüksége van szőnyegekre, porszívózza őket gyakran.

Csomagolja be a plüssállatokat
Lehetnek bármilyen aranyosak, sajnos teli vannak poratkákkal. Szabaduljon meg a lakást elárasztó poratkáktól úgy, hogy egy műanyag zsákba zárja a plüssjátékokat, majd egy-két napra a mélyhűtőbe teszi őket.
 

Tudjon meg többet az allergia elleni védekezésről!

Vote it up
411
Tetszett?Szavazzon rá!