Így lesz otthona bőrbarát

Szinte járványszerűen terjed az ekcéma. Íme, pár praktika, hogy csökkentse otthon a kockázatot és a tüneteket

Immár a gyermekek legalább egyötöde és minden tizenkettedik felnőtt ekcémás, a felnőttek fele érzékeny bőrű. A mai otthonok súlyosbíthatják vagy akár elő is idézhetik ezeket a problémákat. Néhány ötlet a kiváltó tényezők visszaszorítására:

Konyha A tisztítószeres oldatok irritálhatják a bőrt és a szemet. A hipó a legdurvább – helyettesítse természetes készítményekkel vagy ecettel, vízben oldott sütőporral. Takarításhoz és ablaktisztításhoz viseljen PVC-kesztyűt. A mosópor- és textilöblítő-maradványok megtapadnak a ruhaneműn; vásároljon enzimmentes mosószert, mellőzze a textilöblítőt, inkább mosson dupla öblítőprogrammal.

Nappali Rendszeresen porszívózza a kárpitozott bútort: a poratkák a varratoknál gyűlnek össze. Az atkák sok ekcémában szenvedő számára komoly allergiakeltők; elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, ürülékük áttöri a bőr védővonalát, és ekcémát vált ki. A legjobbak a bőrhuzatok. A bútorokat és tévékészüléket portalanítsa nedves ruhával. Porszívózza és mossa ki a függönyöket; lehetőség szerint cserélje rolettára ezeket a porfogókat. A padlószőnyeg az allergiát kiváltó penészgombaspórák és atkák rejtekhelye. Szánjon pénzt HEPA-szűrővel (nagy hatásfokú részecske-légszűrő) ellátott, nagy teljesítményű porszívóra, vagy cserélje a faltól falig szőnyeget járólapra, PVC-burkolatra, parkettára vagy hajópadlóra.

Gyermekszoba Mossa ki a kedvenc plüssállatokat hetente 60 fokon, vagy tegye a fagyasztóba 3-4 órára, azután mossa ki alacsonyabb hőmérsékleten. Ne tartsa őket az ágyon.

Hálószoba Gondoskodjon állandó szellőztetésről és alacsony hőmérsékletről – az atkák 18-24°C-on érzik magukat a legjobban. Használjon antiallergén derékaljat. Porszívózza az ágybetétet, és mossa ki hetente 60 fokon az ágyneműt. Használjon pamutvászon lepedőt és ágyneműhuzatot, de a párna és a paplan szintetikus anyagból készüljön.

Fürdőszoba Kerülje a szappant és a habfürdőt, mert ezek károsítják a bőr védőrétegét. Használjon helyettük fürdőkrémet vagy -olajat. A kisbabáknál a popsitörlő is bőrgyulladást idézhet elő: használjon babakrémmel vagy bőrápoló tejjel átitatott vattát vagy kozmetikai kendőt. Hagyjon elöl jól kiszellőztetett, száraz törülközőket, melyek csökkentik a levegő páratartalmát.

Díszállatok Kerülje a szőrmók négylábúakat, mert elhalt hámsejtjeik súlyosbítja az ekcémát, és a bundájukban poratkák tenyésznek. A hálószobától mindenképpen tartsa távol az állatokat, legyen saját fekvőhelyük, és rendszeresen mossa a textíliát, amelyet alájuk terít.
 

A fentieken túl is sokféle házi praktika létezik az ekcéma enyhítésére, segíthet például a növényi olaj, egy vizsgálat szerint a probiotikumok is hasznosak lehetnek, sőt akár a káposzta leve is jó rá.

Vote it up
279
Tetszett?Szavazzon rá!