Így lesz stabil a vércukorszint

Egyáltalán nem csak a cukorbetegek számára létfontosságú, hogy megfelelő legyen a vércukor- és inzulinszintjük

Több tejtermék
Napi legalább két adag zsírszegény tejterméket igyon – egy adag lehet egy pohár tej, de egy 175 grammos joghurt is megteszi. Egy 3000 ember részvételével végzett vizsgálat eredménye szerint hiába túlsúlyos valaki, ha megfelelő mennyiségű tejterméket fogyaszt, 70 százalékkal csökkenhet az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélye (ami a cukorbetegség „előfutára”). A tejtermékekben található laktóz, fehérje és zsír hatására a tej eltelít, és lassítja a folyamatot, amely során a táplálék cukortartalma vércukorrá alakul. (Vigyázat! Az emberek 10 százalékánál laktózintolerancia van jelen, azaz a tej hatására emésztési panaszok, hasmenés lép fel. Ők inkább kerüljék a tejet.)

Több rost
Ha pékárult vásárol, olyat válasszon, amelynek rostanyag- és fehérjetartalma is adagonként legalább 3 gramm. Az összetett szénhidrátok lassabban bomlanak le, hatásukra nem emelkedik hirtelen a vércukorszint. Ráadásul egy egészséges adag rostnak és fehérjének köszönhetően tovább kitart a jóllakottság érzése is.

Több zöldség
Fogyasszon sok spenótot – íme, pár spenótos recept! A spenót igen gazdag magnéziumban, és így segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. A spenóton kívül a magvakban, egyéb leveles zöldségekben és a halakban is megtalálható magnézium egy nők részvételével végzett kutatás szerint általánosan 10, de túlsúly esetén akár 20 százalékkal is csökkentheti a diabétesz veszélyét. Biztos magnéziumforrás az avokádó is.

Több fahéj
Fahéjjal ízesítheti kávéját, de a joghurtot, a müzlit vagy a teát is. Pakisztáni kutatók (Pakisztánban a fahéj nagyon népszerű) egy vizsgálat során napi 1, 3 illetve 6 gramm fahéjat fogyasztó, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő önkénteseket figyeltek meg 40 napon át. Az eredmény: a fogyasztott fahéj mennyiségével arányosan 18-29 százalékkal csökkent a vércukorszint.

Japán soba metélt
Heti legalább egy alkalommal készítsen soba metéltet vacsorára. Ez a japán tészta a hajdina nevű gabonaféléből készül, amely egy patkányokon végzett kutatás szerint 12-19 százlékkal is csökkentheti a vércukorszintet. Természetesen a hajdina nemcsak a patkányokra nézve jótékony: gazdag rostokban, és a rostanyagok a vércukorszintre kifejtett pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen tény.

Egy kevés bor
Kísérje a vacsorát egy pohár borral. Egy vizsgálat azt az eredményt mutatta ki, hogy a napi egy pohár bort fogyasztó nők feleakkora hajlandóságot mutattak cukorbetegség kialakítására, mint absztinens társaik. Nem kedveli a bort? Ugyanez a kutatás hasonló hatást mutatott ki a sörrel kapcsolatban is. De ha vége a vacsorának, vége az iszogatásnak is! Egy másik, ausztráliai kutatás alapján megállapítható, hogy az azonnal evés után fogyasztott bor hirtelen inzulinszint-csökkenéshez vezet, ami miatt a fogyasztott étel glükóztartalma tovább marad meg a vérben, esetlegesen károsítva az artériákat.

Kevesebb zsír
Amennyire csak lehet, kerülje a telített zsírokat: egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a vizsgált 3000 ember közül azok voltak leginkább kitéve a cukorbetegség veszélyének, akiknek a legmagasasabb volt a vérükben a telített zsírok aránya – ez akár meg is kétszerezheti a diabétesz kialakulásának esélyét!

Több mozgás
Napi legalább 2 kilométer séta – egy amerikai felmérés szerint már ennyi is elég, hogy akár több mint 33 százalékkal csökkentse a cukorbetegség halálos végkimenetének veszélyét. Ha pedig heti 10 kilométert sétál, már 40 százalékkal csökken az általánosan a diabéteszhez köthető halál esélye – kitűnik a cukorbeteségben szenvedők között legtöbb áldozatot szedő halálos szívbetegség esélyének 34 százalékos csökkenése. Hogy miért? A mozgásnak köszönhetően a sejtek befogadóbbak lesznek az inzulinnal szemben, ami stabilabb vércukorszintet eredményez. A rendszeres séta növeli továbbá a „jó” HDL koleszterinszintet is.

Vote it up
260
Tetszett?Szavazzon rá!