Így marad friss az olaj

A szívbetegségek elleni védelemben fontos szerepet játszó étolajak könnyen megavasodnak. Így kerülje el ezt

Az olívaolaj, a repceolaj és a többi rendkívül érzékenyek a levegőre, a fényre és a melegre. Így biztosítson számukra ideális körülményeket.

Ne tárolja a sütő közelében
A magas hőmérséklet felgyorsítja az olaj romlási folyamatát, ráadásul a hő hatására az antioxidánsok olajra lépnek! Próbáljon meg a sütőtől és egyéb hőkibocsátó eszköztől távolabbi, hűvösebb tárolóhelyet találni.

A konyhai polc sem jó ötlet
A fény kifejezetten ártalmas az olaj számára. Keressen szabad helyet egy zárt szekrényben vagy sötét spájzban.

Régen vásárolta?
Az olívaolaj nagyjából egy, a növényi eredetű olajok pedig körülbelül fél évig őrzik meg szavatosságukat. Időnként szagoljon bele az üvegbe, a megszokottól eltérő aromáról fel fogja tudni ismerni, ha már lejárt; ilyenkor jobb, ha kidobja. Ha nagy adag olajat szokott vásárolni, egy fél litert öntsön külön üvegbe, és inkább azt használja – így kevesebbszer kell nyitogatnia a nagy tárolót, azaz lassabban fog elhasználódni.

Olajat a jégre
Nem gond, ha a hűtőben van a helye az olajának. A dióolaj és a mandulaolaj például kifejezetten meghálálja, ha a hűtőben tárolja, hogy óvja az avasodástól; de általánosan minden olaj tovább áll el, ha frizsiderben tartja. Előfordulhat, hogy megkeményedik, ilyenkor használat előtt nem sokkal vegye ki, és várjon egy keveset, míg fel nem enged.

MI a teendő a használt olajjal?
Ne öntse a lefolyóba! Egyrészt hamarosan eldugíthatja a lefolyót, másrészt káros a környezetre. Inkább töltse vissza a palackba, és adja le egy hulladékudvarban vagy benzinkúton.

Vote it up
377
Tetszett?Szavazzon rá!