Így marad sokáig friss a zöldség-gyümölcs

Őrizze meg minél tovább a nyár ízeit a következő praktikus és leleményes ötletekkel!

Alma
• Az alma hűtés nélkül túlérhet és kásássá válhat, ezért vásárlás után tárolja nejlonzacskóban a hűtőben. Ismerje meg jobban az egyes almafajták jellemzőit!
• A hidegen tartott alma akár hat hétig is eláll, de időnként nem árt ellenőrizni, van-e közte olyan, amelyik romlásnak indult. Elég egyetlen rossz alma, hogy az összeset tönkretegye.

Spárga
• A spárga gyorsan elveszíti az ízét, ezért legjobb, ha rögtön elfogyasztja. Ha mindenképpen el kell tennie későbbre, csavarja a szárakat nedves papírtörlőbe, és helyezze a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe. Ha nincs ilyen a hűtőjében, tegye le a spárgát egy műanyag zacskóban a hűtő leghidegebb részébe. Ismerjen meg spárgás recepteket!

Zöldbab
• Mielőtt eltenné, mossa meg a friss zöldbabot, hogy megőrizze a nedvességtartalmát. Csomagolja nedves papírtörlőbe, és legfeljebb öt napig tartsa a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében.
• A zöldbab jobban megőrzi friss ízét, ha az elkészítésig nem vágja le a szálak végét. Zöldbabos receptek? Kattintson!

Cékla
• A tápanyagokban gazdag céklalevelek gyorsan elfonnyadnak, ezért egy-két napon belül használja fel őket.
• Maga a cékla hűtve akár két hétig is eltartható. Mielőtt elteszi, vágja le a céklákról a levelet, de a tőből hagyjon rajtuk egy-két ujjnyit.

Bogyós gyümölcsök
• Vásárlás után azonnal dobjon ki minden penészes vagy szétnyomódott bogyót. Ezután rendezze el a mosatlan gyümölcsöket egy lapos, papírtörlővel bélelt tálban. A tetejét is borítsa be egy réteg papírral, hogy felszívja a nedvességet, majd fedje le az egész tálat műanyag fóliával.
• A helyesen tárolt bogyók akár egy hétig megőrzik a frissességüket. Fogyasztás előtt (vagy ha valami finomságot készít belőlük) ne feledje megmosni a gyümölcsöket

Brokkoli
• A brokkoli 3-5 napig megtartja élénk zöld színét és roppanósságát, ha mosatlanul, egy nyitott műanyag zacskóban, a hűtő zöldségtároló rekeszében tartja. De vigyázzon: ne mikrózza, inkább párolja!

Kelbimbó
• Annak érdekében, hogy a kelbimbó még 5 nap után is friss maradjon, ne mossa meg és ne vágja le a végüket, csak a sárga vagy fonnyadt külső levelektől szabadítsa meg őket.
• Ha celofánnal fedett tartóba csomagolt kelbimbót vásárolt, vegye ki a csomagolásból, válogassa ki a penészes vagy sérült darabokat, a maradékot tegye vissza a dobozba, fedje le egy új réteg fóliával, és tegye a hűtőbe.
• A doboz nélküli kelbimbót tárolja kilyuggatott műanyag zacskóban. Fogyasszon belőle minél többet, mert véd a szívbetegségek és a gyomorfekély ellen is.

Káposzta
• A friss, egész káposztafejet akár két hétig eltarthatja a hűtőben, csak lazán húzzon rá egy nejlonzacskót.
• Ne mossa meg a káposztát, mielőtt elteszi, mivel a túl sok víztől gyorsabban megromlik. Így főzze, hogy ne terjengjen a házban a jellegzetes kellemetlen szag!

Sárgarépa
• A répa zöldje elszívja a répából a tápanyagokat és a nedvességet, ezért vágja le a leveleket, mielőtt a répát kilyuggatott nejlonzacskóban a zöldségtároló rekeszbe teszi. A friss sárgarépa így két hétig eláll. Íme, egy csomó sárgarépás recept!

Uborka
• Az uborka hamar tönkremegy, így lehetőleg rögtön fogyassza el, miután megvásárolta. Meghosszabbíthatja az élettartamát, ha mosatlanul, a hűtőszekrény legmelegebb polcán tárolja.

Szőlő
• A szobahőmérsékleten tartott szőlő hamarosan erjedni kezd. Ha mosás nélkül, egy jól szellőző nejlonzacskóban beteszi a hűtőbe, megőrizheti az ízét. Fogyassza el egy héten belül, és csak közvetlenül evés előtt mossa meg.

Saláta
• A saláta úgy marad a leghosszabb ideig friss, ha leszedi róla a barna vagy fonnyadt leveleket, hideg vízzel leöblíti, majd szárazra centrifugázza. Rétegezze a salátaleveleket papírtörlő közé, így hűtve egy hétig is eláll.
• Ha három napon belül felhasználja, csak tegye a salátát és más leveles zöldségeket egy nejlonzacskóban a hűtőszekrénybe.

Dinnye
• Az egész dinnyét mosatlanul tegye a zöldségtároló rekeszbe, és öt napon belül fogyassza el, akár grillezheti is!
• Elfogyasztás előtt folyó hideg víz alatt dörzsölje le a dinnye héját egy tiszta kefével. Mielőtt felvágná, itassa le róla a vizet. (Az alapos tisztítás csökkenti a baktériumfertőzések veszélyét.)
• A felvágott dinnyét legfeljebb egy hétig tartsa a hűtőben. Dobja ki a dinnyeszeleteket, ha több, mint négy óráig álltak szobahőmérsékleten.

Gomba
• A gombát tegye papírzacskóba, és legfeljebb öt napig tárolja a hűtő zöldségtároló rekeszében. Ne csomagolja fóliába vagy nejlonba.
• Közvetlenül felhasználás előtt alaposan mossa meg a gombákat, de ne hámozza meg és ne vágja le a szárukat: a külső rétegben van a legtöbb tápanyag. Egyszerűen csak szeletelje vagy darabolja fel a gombafejeket a héjukkal együtt.

Hagyma
• A hagymát hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve, a burgonyától távol tárolja. A fény keserűvé teszi a hagymát, a burgonya pedig olyan gázt bocsát ki, melytől gyorsabban megromlik.
• Az újhagymát nedves papírtörlőbe csavarva öt napig tárolhatja a hűtőben.

Őszibarack
• Amikor őszibarackot vásárol, válasszon viszonylag puha darabokat, ha rögtön elfogyasztja. Az érett őszibarack is eltartható még öt napig a hűtőszekrényben. Nem is hinné, hányféle finomságot készíthet belőle!
• A kemény őszibarackot gyorsabban megérlelheti, ha papírzacskóban, szobahőmérsékleten tartja.

Burgonya
• Tárolja a burgonyát sötét, hűvös helyen, legfeljebb két hétig. Ha hűtőben, vagy 7°C alatti hőmérsékleten tartja, a keményítő cukorrá alakul, ami kellemetlen ízt ad neki.
• Ne tartsa együtt a krumplit a hagymával: a hagymában levő savak elősegítik a burgonya romlását, és viszont.

Tökfélék
• A főzőtököt maximum egy hétig tartsa a hűtőben. Ha puha vagy elszíneződött foltok jelennek meg rajta, azokat fogyasztás előtt vágja ki.
• A sütőtök hűvös, sötét helyen hónapokig is eláll. Ne tegye hűtőbe, mivel a 4°C alatti hőmérséklet felgyorsítja a romlási folyamatot.

Vote it up
230
Tetszett?Szavazzon rá!