Így marad sokáig szép a virág

Ugye, szeretné, ha minél tovább otthona dísze lenne a most kapott csokor? Csak kövesse tanácsainkat

A vágott virágok hosszan tartó frissességének titka, hogy vizükben vissza kell szorítani a baktériumok mennyiségét, illetve biztosítani kell azt a tápanyagot, amelyet a növény természetes állapotában a gyökerével felszívott volna. Ezt sokféle módon elérheti, akár úgy is, hogy gyöngyök között tartja a virágokat. Ha a hagyományos vizes megoldás híve, kövesse az alábbi tanácsokat.

Tartsa a vázát ragyogó tisztán. Általában minél sötétebb falú, annál kevésbé szaporodnak el benne a zöld nyálkát képező moszatok. Rézsútosan vágja le a virágszárak végét. A vízbe merülő részről távolítsa el a leveleket, de a rózsa tüskéit ne. A virágokat legjobb meleg, körülbelül 45 C°-os vízbe tenni, kivéve a nárciszt, a tulipánt és más hagymásokat, amelyek a hűs vizet kedvelik. Ne tegye a vázát a radiátor közelébe, és óvja a közvetlen napsugárzástól. Ne tegye a virágot gyümölcsös tál, különösen alma vagy banán közelébe, mert ezek etiléngázt bocsátanak ki, amely hervadást okoz.

Cukor és ecet
Készítsen házi tartósítószert: oldjon fel 1 liter meleg vízben 3 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet! Töltse meg a vázát az oldattal úgy, hogy a virágok szára 7-10 cm-re lógjon a vízbe! Ne feledje néhány naponta cserélni a vizet – természetesen újabb adag ecetet és cukrot hozzáadva.

Aszpirin
Dobjon a vízbe egy összezúzott aszpirintablettát vagy multivitamint. Az aszpirin egyébként a cserepes virágok gyógyítására is alkalmas.

Szénsavas üdítő
Öntsön belőle 1⁄4 pohárnyit a vázába tett virágok vizéhez! Az üdítő cukortartalmának köszönhetően a növények tovább életben maradnak. Ha átlátszó vázát használ, és azt akarja, hogy a víz is jól mutasson, színtelen üdítőt adjon hozzá.

Fehérítő
Keverjen a vízhez literenként 1⁄4 teáskanál fehérítőt! Egy másik népszerű módszer szerint 3 csepp fehérítőszert és 1 teáskanál cukrot kell 1 liter vízhez hozzáadni.

Hajlakk
Nemcsak a frizurát őrzi meg, hanem a virágokat is tartósítja. Körülbelül 30 centiméterről, apró fújásokkal vigyen fel egy kis lakkot a levelek és a szirmok alsó részére!

Vodka
Baktériumölőként adjon a vízhez néhány csepp vodkát vagy bármilyen tiszta, tömény alkoholt és 1 teáskanál cukrot! Kétnaponta cseréljen vizet, és a friss vízbe se felejtse el a fenti két adalékanyagot beletenni! Íme, néhány ötlet a vodka további hasznosítására!

Faszén, pénzérme
Egészen furcsán hangzó tanácsok is jók lehetnek. Kipróbálhatja például, hogy pár réz pénzérmét és egy kockacukrot dob a vázába. Vagy tegye próbára a faszenet, és látni fogja, hogy a víz napokkal tovább friss marad. Amennyiben nem átlátszó a váza, senki még csak észre sem fogja venni a turpisságot.
 

Ha viszont például élő orchideát kapott, ápolásakor ezekre figyeljen!

Vote it up
491
Tetszett?Szavazzon rá!