Így maradnak csillogóak ékszerei

Ügyes módszerek, amelyekkel sokat spórolhat, ha ékszereit szeretné megtisztítani

Az ékszerészek szívesen segítenek a tőlük vásárolt áruk ragyogásának megőrzésében, de persze nem ingyen. Ám amíg a kövek foglalatba való visszahelyezése szakképzettséget igénylő feladat, a rendszeres tisztításról ugyanez már nem mondható el. Íme, néhány tanács:

Úszás előtt vegye le ékszereit! Az aranynak és az ezüstnek nem tesz jót, ha gyakran éri klóros víz.

Ne fogkrémmel! Talán ön is hallotta már, hogy az arany- és ezüsttárgyakat fogkrémmel érdemes tisztítani. Vigyázzon, mert sok fogkrém tartalmaz súroló hatású anyagokat, amelyek felkarcolják a fém felületét és tompítják a fényét. A fogkrém egyébként sok minden másra is jó.

Ne érje víz! A drágaköves ékszereket csupán néhány másodpercre szabad vízbe tenni, a nedvesség ugyanis oldhatja a köveket rögzítő ragasztót.

Vigyázzon az ezüstre! A savas élelmiszerek, mint a mustár vagy a ketchup, valamint a ként tartalmazók, így a tojás, illetve a majonéz megfeketíthetik az ezüstöt. Ha ilyesmit fogyasztottak ezüst vagy ezüstözött evőeszközökkel, étkezés után mielőbb tisztítsa meg őket.

Mossa az arany ékszert! A bőrből származó zsírok, a szappan és az egyéb tisztítószerek idővel fakó bevonatot képezhetnek az arany ékszereken. Ennek eltávolításához áztassa azokat egy tál langyos vízbe, amelyhez egy kis kímélő mosószert kevert. Öt perc után dörzsölje le az ékszereket fogkefével, öblítse le vízzel és finom ruhával törölje szárazra.

Fényesítse az ezüstöt! Egy puha rongy is elegendő az ezüstfelületeken a levegő hatására képződő patina eltávolítására. Ha ez mégis kevésnek bizonyulna, tegye az ezüstholmit egy tálba és dobjon mellé egy összegyűrt alufóliadarabot. Öntsön rá forró vizet és bármilyen hihetetlen, a szennyeződés 30 perc alatt átvándorol az ezüstről az alumíniumra.

Gyakran törölgesse a gyöngyöket! Mivel az igazgyöngy roppant érzékeny a kémiai hatásokra, nagyon fontos, hogy miután viselte, mindig törölje le nyirkos, puha kendővel, például szarvasbőrrel. Ezzel eltávolítja a gyöngyre rakódott szennyeződéseket, a verítéket, a sminket és az illatszert, amelyek egyébként behatolhatnának a gyöngy porózus felszíne alá. Időnként végezzen alaposabb tisztítást is. Keverjen egy kevés szappant langyos vízbe, habosítsa fel. Mártson puha rongyot a szappanhabba, óvatosan törölje át vele a gyöngyöket, öblítse le és lágy tapintású kendővel törölje szárazra őket. Soha ne áztassa be a gyöngyöket, és a gyöngysort se akassza fel száradni, mivel a víz súlya megnyújthatja a zsinórt.

Vote it up
443
Tetszett?Szavazzon rá!