Így nem romlik meg a zöldség-gyümölcs

Ha megfogadja az alábbi tanácsokat, nem kell kidobnia az idő előtt állagát vagy ízét vesztett zöldárut

A zellert csomagolja alufóliába
Az alufólia, ellenben a műanyag zacskókkal, hagyja távozni a felszabaduló etiléngázokat. Ez fontos, mert ha ezek az érést serkentő gázok nem tudnak távozni, elvonják a nedvességet ettől a roppant egészséges zöldségtől, és felgyorsítják a romlás folyamatát. Az alufólia egyébként sok más területen hasznosítható.

Az avokádóra nyomjon citromot
Az avokádó olyan enzimeket tartalmaz, amelyek oxigénnel érintkezve barna színezőanyag termelésébe kezdenek – ezért lesz hamar olyan taszító, ha félbevágva teszi el későbbre. Megelőzheti az elszíneződést, ha nyom rá egy kevés citromot vagy lime-ot. Az ezekben található citromsav legalább egy napig megakadályozza a barnulást. Másik hatékony megoldás, ha az avokádódarabokat jó nagy hagymák között tárolja – a hagymaszeletelés közben felszabaduló gázok (amelyek a szemét is csípik, kivéve, ha gyertyafény mellett karikázza!) ugyancsak lassítják az oxidálódást. Arra ügyeljen, hogy a hagyma csak az avokádó héjához érjen, így ízbeli elváltozást nem fog okozni.

A répát vízzel tárolja
Ne várja meg, míg a répa ronda, kiszáradt lesz! Először is, vágja le a zöldjét, ha azzal együtt vásárolta – a levelek elvonhatják a gyökértől a fontos tápanyagokat. A répának a nedves környezet a legjobb, például ha a hűtőbe egy vízzel megtöltött tárolóban teszi be, amelyet celofánnal le is zár előtte. Ha a beáztatástól ódzkodik, helyette az is megoldás, ha buborékfóliába tekerve tárolja a répákat a hűtőben: így épp elegendő nedvesség fogja őket érni.

A citromot inkább ne vágja félbe
Ha csak épp egy kevéske citromot szeretne a teájába vagy a készülő vacsorába spriccelni, ahhoz elég, ha egy villával vagy egy kis nyárssal kilyukasztja a gyümölcsöt – ne vágja emiatt félbe! Így annyi levet nyomhat ki, amennyire szüksége van, cserébe nem fog kiszáradni az egész citrom.

A hagymát tekerje harisnyába
Elsőre furcsán hangzik, de a harisnya tényleg segít tovább megőrizni a hagyma frissességét: az anyaga pont hatékonyan szabályozza a hagymát érő levegő mennyiségét. Egyesével csúsztassa a hagymákat bele egy harisnyába, és kössön közéjük egy-egy csomót. Legjobb, ha egy új harisnyát áldoz fel a cél érdekében, nehogy még a végén lábszaga legyen a vacsorának.

A paradicsomot almák között tárolja
Az alma által kibocsátott etiléngáz akár 8 hétig is frissen tartja a paradicsomokat! Nem is fog rá emlékezni, hogy azelőtt mennyit bosszankodott a paradicsomon már 1-2 hét alatt megjelenő foltok miatt.

A bogyós gyümölcsöket mossa át ecettel
Mielőtt a hűtőbe tenné, az epret, málnát és egyéb bogyós gyümölcsöket mossa át ecetes-vizes oldattal (1:3 arányban keverje el). Az ecet fertőtlenítő hatásának köszönhetően véd a penész ellen, így hetekkel meghosszabbíthatja a fogyaszthatóságot. Fontos, hogy utána vízzel öblítse le, és csak szárazon tegye el.

A salátát papírtörlővel tárolja
Túl sok salátát vett a vacsorához? A fel nem használt leveleket tegye egy edénybe, amelyet először papírtörlővel, majd celofánnal is fedjen le. A sok más területen hasznosítható papírtörlő folyamatosan magába fogja szívni a nedvességet, amely külöben ázottá, barnává változtatná a salátát. Ha már nedves a törlőkendő, akkor cserélje szárazra! Egy másik trükk: szórjon kevés sót a levelekre! A cél ezzel ugyanaz: elvonni a felesleges nedvességet a zöldségtől.

A szeletelt almát áztassa enyhén sós vízbe
Almaszeletekkel mindig jó ötlet megkoronázni egy salátát, de a gyorsan megbarnuló maradékért már nehezebb rajongani. Ezért a fel nem használt szeleteket áztassa be egy edény hideg sós vízbe, hogy megelőzze az oxidálódás folyamatát. Fontos, hogy 1 liter vízbe ne tegyen ½ teáskanálnyi sónál többet! Ha mégis, azt már érezni fogja az alma ízén. A szeleteket 5 percig áztassa az oldatban, majd miután megszárította, egy légmentesen záró zacskóban tárolja a hűtőben.
 

Ismerjen meg további hasonló tárolási trükköket!

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!