Így nyerheti ki a legtöbbet az almából

Jótékony hatását tovább növelheti, ha a megfelelő dolgokkal társítja. Nem kell választania: alma vagy csoki? Mindkettő!

Egyen egy almát a zöld tea mellé
Ha párhuzamosan fogyaszt almát és zöld teát, a bennük található antioxidánsok hatása összeadódik, és képessé válnak a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) nevű molekula blokkolására – állítják tanulmányukban az Institute of Food Research kutatói. A molekula az érképződést serkenti, de a túl sok veszélyes is lehet. Közrejátszhat az érelmeszesedéshez vezető plakk-képződésben, ami szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat, illetve segítheti a rákos sejtekből a daganat kialakulását. Azt is kimutatták: minél több almát eszik valaki, annál kevesebb receptre szedhető gyógyszert kell szednie, illetve minél nagyobb a zöldtea-fogyasztás, annál inkább csökken a vérben a koleszterin szintje.

Nem kell döntenie az alma és a narancs között: egye mindkettőt
Az alma és a narancs védheti agya egészségét. A Cornell Egyetem kutatói a gyümölcsök kivonatának az állati idegsejtekre kifejtett hatását vizsgálták – ekkor lettek arra figyelmesek, hogy a bennük levő vegyületek megóvták a sejteket az oxidatív stressztől! A szakértők szerint az olyan friss gyümölcsök fogyasztása, mint az alma, a narancs vagy a banán, megelőzheti az agykárosodást és egyes neurodegeneratív betegségeket, így például az Alzheimer-kórt is.

Ebéd után egyen meg még egy almát is
Egy az ebéd után elfogyasztott almával enyhítheti a délutáni nassolás iránti vágyakozást! Az alma sok pektint tartalmaz. Ez egy olyan vízben oldódó rost, amely géles halmazállapotúvá válik az emésztés során, így meghosszabbítva a teltségérzetet. A gyomor elhúzódóbb ürülése ráadásul a vércukorszint-ingadozást is megelőzheti, illetve javíthatja a sejtek az inzulin iránti érzékenységét. Napi egy alma ebéd után, és nem kíván gyorséttermi kaját enni.

Az alma és a csoki remek párosítás
Ez a kombináció nemcsak édességnek tökéletes, hanem az ereket is megóvja! Az almában bőven van kvercetin, az étcsokoládéban pedig a katekin nevű flavonoid. Egy olasz vizsgálatban során egészséges önkéntesektől vett vérmintákon keresztül tesztelték, hogyan befolyásolja ez a két flavonoid a kollagén fehérje által kiváltott vérrögképződést. A kollagén a sérült érfal felszínén jelenik meg; a kollagénnel találkozva a vérben levő vérlemezkék összeragadnak, vérrögöt képeznek. A folyamat a verőerek elzáródásához és így szívrohamhoz vagy stroke-hoz is vezethet. A kutatás során a kutatók azt figyelték meg, hogy ha a kvercetin és a katekin együttesen képesek gátolni a kollagén vérlemezkékre gyakorolt hatását. Ennek alapján a kombináció megelőzheti a vérrögök kialakulását és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egyen almát, mielőtt vásárolni megy
Az amerikai Cornell Egyetem kutatóinak sikerült kimutatniuk a bevásárlás előtt elfogyasztott alma előnyeit – ehhez 120 önkéntes bevonásával végeztek el egy kutatást. A résztvevők, mielőtt vásárolni indultak, véletlenszerűen vagy kaptak egy almát vagy egy sütit, vagy nem – akik almát kaptak, azok 25 százalékkal több gyümölcsöt vásároltak azoknál, akik sütit kaptak, és 28 százalékkal többet azoknál, akik semmit sem kaptak. Kapjon be egy almát a boltba indulás előtt, és könnyen lehet, hogy már csak ennek köszönhetően is egy egészségesebb árukkal teli bevásárlókocsit fog a pénztárhoz tolni!

Készítsen almás sajttálat
Az almaevéssel járó rágás serkenti a nyálképzést, ami segít megszabadulni a szájüregben hátramaradó ételdarabkáktól és baktériumoktól. A nyál ráadásul lúgos vegyhatású, így semlegesíti a plakkokban uralkodó savas környezetet (amely egyébként a fogszuvasodást okozná). A sajt tiraminban gazdag. Ez a lúgos hatású anyag szintén mérsékelni képes a plakkok savasságát. A General Dentistry című orvosi szaklapban publikált 2013-as kutatás során 68 résztvevőt kértek meg, hogy mellőzze a fogmosást. Két nappal később a résztvevőknek sajtot, tejet vagy joghurtot adtak. Akik sajtot kaptak, azoknak kevésbé volt savas a fogukon levő lepedék.

Ha mást nem, legalább egy almát tényleg egyen mindennap
Megelőzhet vele akár egy stroke-ot is! Holland kutatók 10 éven át követték a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatását 20 069 résztvevő bevonásával. Az ételeket színek szerint csoportosították: narancs- és citromsárga, piros és lila, zöld és végül fehér. A kutatás eredménye szerint azok, akiknek napi étrendje magába foglalt akár csak 25 gramm fehér húsú gyümölcsöt, illetve zöldséget (ide tartozik például az alma, a körte, a hagyma) vagy gombát, máris 9 százalékkal csökkentették a stroke veszélyét! Egy apró méretű alma 100 gramm fehér húsú gyümölcsnek felel meg. A többi színkategóriába tartozó étel nem mutatott hasonló hatást.

Vote it up
175
Tetszett?Szavazzon rá!