Így spórolhat az energiával

Szerzőnk csatája a gázzal, árammal, vízzel és fűtéssel – illetve 33 győzedelmes tippje

„Oltsd le a villanyt!” – ez volt a csatakiáltásom, amikor négy gyermekem még otthon lakott. Semmi sem dühít annyira, mint egy üres szobában égő villany, amely a drága áramot használja, amiért fizetnem kell.

Most, hogy a gyerekek kirepültek, meg voltam győződve arról, hogy a házunkban hatékony az energiafelhasználás. Nagyot tévedtem. A minap 35 eurót invesztáltam (1.) egy egyszerű mérőórába, amely jelzi a használatban lévő áram mennyiségét, és a megjelenő szám bizony sokkszerű hatást gyakorolt rám.

Senki nem volt otthon, csupán én és a terrierünk, Spud. Egyetlen lámpa sem égett, nappal volt. Akkor hát miért fogyasztott a házam abban a pillanatban 530 watt áramot – megközelítőleg annyit, mint 17 égő villanykörte?

Ezt csak egyetlen módon lehetett kideríteni. Híres elődök vakmerőségével és szívósságával én és Spud nyomozásba kezdtünk, hogy kézre kerítsük a vámpírokat, amelyek áramot szívnak le a vezetékekből.

A dolgozószobámban a mérőóra magas értékeket jelzett. A számítógépem (2.) 100 wattot fogyasztott, a monitor 44-et, a nyomtató pedig 2 wattot nyelt el, noha nem is volt használatban. A széles sávú modem (3.) és a wifi 10 watton élt.

A nappaliban semmi nem volt bekapcsolva, csupán parányi vörös fény (4.) jelezte, hogy a tévé standby üzemmódban van: ezzel 24 wattot égetett el, bár meg se rezzent, a vendégszobában pedig, az emeleten az öreg rádiós ébresztőóra 44 watton éldegélt, noha már hetek óta nem lakott ott senki. A földszinten a fagyasztó (5.) 86 wattot emésztett fel.

De miután mindezeket kiküszöböltem, 370 watt még mindig elszökött valahol. Hová tűnhetett el? Spud csípte nyakon a tettest. Míg én megvizsgáltam a merülőforralót az általunk ritkán használt zuhanyozó-/mosóhelyiségben, a kutya jólesően lekuporodott a padlóra a törülközőszárítós radiátor mellé. Volt valami ebben az otthonosságban, ami arra késztetett, hogy megérintsem a csöveket. Aúú! Forrók!

A használaton kívüli törülközőszárítós radiátor 370 wattot fogyasztott, naponta nyolcegységnyi áramot pocsékolt el. És ez nekem évente körülbelül 370 eurómba került.

Vajon az írországi Killybegstől a finn Kuusamóig vagy a magyar Kisvárdáig hány másik otthonban bukkanhatnának hasonló vérszívó vámpírokra, melyek felesleges fogyasztással növelik a villanyszámlát? Sokban.

Dániában ez a vámpírenergia a teljes fogyasztás 10 százalékát teszi ki. A német otthonokban átlagosan 45 watt megy rendszeresen veszendőbe, aminek következtében 14 millió tonna szén-dioxid kerül ki a légkörbe.

Két meglepő zöldtipp
• Egy átlagos kisbaba 6500 pelenkát „fogyaszt el”, mielőtt szobatiszta lenne. Az ilyen mennyiségű pelenkának nem csupán az előállítása igényel rengeteg energiát és nyersanyagot, de az eldobható pelenka gyakorlatilag képtelen lebomlani a talajban, mert műanyag, gumi- és szintetikus szemcséket tartalmaz. A pamutból vagy bambuszból készült mosható pelenkák jóval környezetkímélőbbek. Ilyen biológiailag lebomló pelenkamárka a Tushies és a Bambo.

• Gázzal főzni sokkal energiatakarékosabb, mint árammal. Ne felejtsen el fedőt használni; ez háromszorosára növeli a megtakarított idő, hő és energia mennyiségét. A gyorsfőző edény, azaz kukta 40–70 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a szokványos edény. A wok használatával a főzési idő percekre rövidíthető. Zöldségek főzéséhez ne használjon sok vizet; nem kell, hogy a víz ellepje őket, harmadannyi is megteszi.

Amint az ember keresni kezdi az elveszett energiát, amelyen a használaton kívüli berendezések élősködnek, meglepő dolgokra bukkanhat. A kávéfőző 4 wattot fogyaszt akkor is, ha nem tartja melegen a kávét. A mikrohullámú sütő akár 6 wattot is elnyelhet, és ehhez még csak be se kell kapcsolni. A készenléti üzemmódban lévő hifiberendezés 18 wattot is elszippanthat, a mozgásérzékelő akár 5-öt is. A bejárati ajtó csengője a transzformátora révén 2 wattot eszik akkor is, ha senki nem nyomja meg.

Hogyan tudná csökkenteni a kiadásokat? Legyen kíméletlen! Ha a gépek nincsenek használatban, húzza ki a kábelek csatlakozóját a konnektorból.

Azonban az energián élősködőket felkutatni, ahogy én is tettem, nagyon fontos, de távolról sem elégséges. Szívet melengető érzés lehet kihúzni a konnektorból a mobiltelefon feltöltőjét, amikor nincs használatban, az ember azt hiheti, hogy segített megmenteni a világot, de valójában ez mindössze egy másodpercnyi autóvezetéssel egyenértékű.

S hogy mindezen lépések mire vezetnek? Most, hogy a házamban már mindenütt energiatakarékos izzók vannak, új csatakiáltást vezettem be: – Csavard le a termosztátot, és vegyél föl pulóvert! – A végén ez az, ami valóban használ.

Mindannyian sokat tehetünk az energiatakarékosság érdekében. Minden egyes tényleges lépés, amelyet megteszünk, egyben a költségeket is csökkenti, és enyhíti a bolygónk természetes erőforrásaira nehezedő nyomást.

Otthon – télen
6.
Csavarja le a fűtés hőfokszabályozóját – a hűvösebb szoba kellemesebb, mint gondolná.

7. Szereljen hőfokszabályozó szelepet a radiátorokra, így a használaton kívüli szobák hőmérséklete alacsonyabb lehet. A bútorokat helyezze távolabb a fűtőtesttől, hogy ne álljon semmi a hő útjában. Minden radiátor mögé helyezzen alufólialapokat a falra, így azok a hőt a szobába verik vissza.

8. Tartsa a meleg víz hőmérsékletét 60 Celsius-fok körül; a langyosabb víz kevésbé egészséges, a forróbb pedig pocsékolás.

9. Szigetelje le az üreges falakat és a padlást, hogy meleg maradjon a ház. A használaton kívüli kéményeket tömje be újságpapírral, így csökkentheti a hőveszteséget. A csupasz padlóra terítsen szőnyeget.

10. Oltsa le a lámpát az üres szobában. Az energiatakarékos izzó használata 80 százalékkal csökkenti az égő energiafelhasználását. Keresse meg az energiavámpírokat, és húzza ki a falból minden készenléti üzemmódban lévő berendezés dugóját, például a televízióét, amikor nem használja.

11. Füstölő rudacskával vagy faforgáccsal ellenőrizze az ajtóknál és ablakoknál, nincs-e léghuzat. Szereltessen dupla üveget az ablakokba. Az ablakréseknél hatékony segítség az erős ragasztószalag. Akasszon nehéz függönyöket az ablakokra és a bejárati ajtók elé, a szabadon álló külső falak belső oldalára pedig vastag kárpitot vagy szőnyeget.

Otthon – nyáron
12.
Sokan, akik télen 22 Celsius-fokra fűtik fel a házukat, légkondicionálót használnak, hogy nyáron 18 Celsius-fokra hűtsék a szobákat. Ez ostobaság.

13. A mennyezeti ventilátor tizedannyiba kerül, mint a légkondicionáló készülék; télen fordított üzemmódban a meleg levegő áramoltatására használható. Ha a külső falakat árnyékoló fákkal, bokrokkal vagy felfuttatott növényekkel telepíti be, feleslegessé válik a légkondicionálás. A világos színek pedig visszaverik a napfényt.

14. Használjon mikrohullámú sütőt vagy kerti grillt, ne sütőt, így a ház hűvösebb maradhat.

15. Forró napokon az alsó ablakokat a szél iránya felőli oldalon, a felsőket pedig a szélárnyékos oldalon nyissa ki; az így létrejövő kéményhatás szinte kiszippantja a meleg levegőt.

A konyhában
16.
Csak annyi vizet forraljon, amennyire szüksége van: ne töltse tele a vízforralót.

17. Tegyen fedőt a lábasokra, így hamarabb megfő az étel. Használjon kuktát vagy párolóedényt, ahelyett hogy vizet forralna.

18. Kapcsolja ki a sütőt 10 perccel az előtt, hogy kivenné belőle az ételt: miközben hűl, továbbra is fő. Használja az öntisztító programot, amíg még meleg a sütő.

19. Portalanítsa a csöveket a hűtőszekrény hátlapján, illetve mindig töltse tele a hűtőt!

20. Javítani vagy kicserélni? A modernebb hűtőgépek akár 70 százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, mint a 2000 előtt gyártott típusok. A korszerűbb mosogatógépek 25 százalékkal kevesebb meleg vizet használnak (kézi mosogatáskor lényegesen több meleg víz fogy). Alapvető szabály: vegyen újat, ha kiderül, hogy a javítás feleannyiba kerül, mint az új gép.

21. Ha az ember tésztafőzéshez akar vizet forralni, az a legjobb, ha ezt gáztűzhelyen teszi lábosban? Nem. Ha először a vízforralóban melegíti fel a vizet, majd azt átönti a lábosba, és gázon újra forrásig hevíti, annak a költsége csaknem ötven százalékkal kevesebb. Minthogy azonban az elektromos áram túlnyomó részét természetes gázból nyerik, és ez alacsony hatékonyságú eljárás, a környezetre gyakorolt hatás nagyjából ugyanaz. Hogy akkor mit tegyen? Télen használja a gáztűzhelyet, mert a lángok segítenek felmelegíteni a konyhát. Nyáron pedig használja a vízforraló plusz gáz kombinációt, így a konyhája nem melegszik fel.

Mosáskor
22.
Csökkentse a mosási hőmérsékletet 30 Celsius-fokra, és mindig teljes ruhaadagokat mosson.

23. Tisztítsa meg a szárító pihefogóját: az eltömődött szűrő harmadával növeli az energiafogyasztást.

24. Viseljen vasalást nem igénylő ruhákat.

Vezetéskor
25.
Vezessen kevesebbet. A rövid utak a leginkább energiaigényesek és a legszennyezőbbek. Az autóval megtett utak negyede 3 kilométernél rövidebb, ilyenkor jó választás lehet a gyaloglás vagy kerékpározás. Kerülje a csúcsidőket.

26. Vezessen lassan és finoman, mintha nem is lenne a gépkocsiján fék. Ne próbáljon versenyezni a közlekedési lámpával. Ne indítsa be a motort, ha még nincs szándékában elindulni. Ha több mint két percig áll, állítsa le a motort. Gyorsuláskor alacsony fordulatszámon váltson sebességet.

27. Gondoskodjon róla, hogy a kerekekben megfelelő legyen a nyomás: ez energiakímélő, csökkenti a kopást és biztonságosabb. Szerelje le a tetőcsomagtartót, ha nem használja.

28. Egy kis dízelautó kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint egy hibrid, például a Prius. Az autógáz (LPG) több mint 40 százalékkal csökkenti az üzemanyagköltséget. Figyelje a benzinfogyasztás kijelzőjét, ha a kocsijában van ilyen. A légkondicionálás ugyanis lényegesen megnöveli a fogyasztást.

Az irodában
29.
A nap végén mindig kapcsolja ki az elektromos berendezéseket. Egy 100 számítógéppel működő vállalkozás ily módon 6300 eurót spórolna meg egy évben. A készülék saját kikapcsológombjának használata is energiát emészt fel: kapcsolja ki a fali csatlakozónál.

30. Egy laptop 15 százalékát fogyasztja annak, amennyivel egy személyi számítógép működik. Az LCD-képernyő körülbelül egyharmadával kevesebb áramot használ, mint a CRT, azaz katódsugárcső. Ha új gépet vesz, gondosan tanulmányozza a termékleírást, és keresse a fogyasztással kapcsolatos információkat.

31. Tegye a működését papírmentessé, szokjon rá, hogy biztonsági másolatot készít a dokumentumokról, ahelyett hogy lefűzéshez kinyomtatná őket. Ha mégis nyomtat, használja a papír mindkét oldalát. Papírból pocsékoljuk el a legtöbbet.

32. Ha az íróasztalán vagy annak környékén zöld- és cserepes növényeket tart, akkor ott mikroklíma jön létre, és javul a levegő minősége. Eldobható műanyag pohár helyett használjon inkább kávéscsészét.

33. Legjobb égve hagyni a neonvilágítást, mert felkapcsolása sok energiát emészt fel? Tévedés. Kapcsolja le, ha akár csak öt percre kimegy a szobából. A legtöbb fénycső esetében az időintervallum egy perc.

Vote it up
46
Tetszett?Szavazzon rá!