Így stabilizálja a vércukorszintjét

Tizenkét kiváló módszer, amellyel vércukor- és inzulinszintjét a lehető legegészségesebb szinten tarthatja

A napjainkban már-már járványszerűen gyakori cukorbetegség közvetlenül összefügg a vér cukorszintjével. Ha ön már cukorbeteg, túlsúlyos vagy egyszerűen csak el szeretné kerülni a jövőbeli problémákat, nagyon sokat tehet azért, hogy vércukor- és inzulinszintjét a lehető legegészségesebb szinten tartsa.

Vacsorázzon spenótsalátát
A spenótban sok a magnézium, ami segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egy nők körében készült felmérés szerint a nagyobb magnéziumbevitel (ez az ásványi anyag az olajos magvakban, az avokádóban, a zöld levélzöldségekben és a halakban is megtalálható) 10 százalékkal csökkentette a cukorbetegség kockázatát, sőt a túlsúlyos nők körében ez az érték 20 százalék volt.

Egyen babot mindennap
A rostban gazdag hüvelyesek lassan emésztődnek meg, így glükóztartalmuk is lassabban szabadul fel. A vizsgálatok szerint már napi 75 gramm is segíthet stabilizálni a vércukor- és inzulinszintet.

Egyen legalább két adag zsírszegény tejterméket mindennap
Egy adagnak számít egy pohár (200 ml) fölözött vagy zsírszegény tej, illetve egy pohár (150 g) joghurt vagy zsírszegény túró. Egy 3000 fő bevonásával készült tanulmány szerint a túlsúlyos, de sok tejterméket fogyasztó alanyoknál 70 százalékkal kisebb volt az inzulinrezisztencia (ez a cukorbetegséget megelőző állapot) kialakulásának a kockázata, mint a tejterméket nem evőknél. Úgy tűnik, hogy a tejtermékekben lévő laktóz, fehérjék és zsírok kedvező hatással vannak a vércukorszintre, mivel fokozzák a jóllakottságérzést, és lassítják az ételben lévő szénhidrátok vércukorrá alakulását.

Szórjon diót a salátáira
A dió kitűnő forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek sok más élelmiszerrel ellentétben nem növelik a vércukorszintet. Sőt egyes kutatók szerint ez a fajta zsír növelheti a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ami szintén kedvezően hat a vércukorszintre.

Fedezze fel a fahéjat
Szórjon fahéjat a zabkására, a joghurtra, a kávéba! A különösen sok fahéjat használó Pakisztánban helyi kutatók 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő önkénteseket kértek meg arra, hogy 40 napon át vegyenek be napi 1, 3 vagy 6 gramm fahéjat, illetve egy placebót. A fűszert szedők vércukorszintje az elfogyasztott fahéj mennyiségével arányosan 18–29 százalékkal csökkent.

Ne hagyjon ki étkezéseket
Amikor nagyon éhes, a vércukorszintje leeső kőhöz hasonlóan kezd zuhanni (ezért fáj a feje és remeg). Amikor aztán végre eszik, glükózzal árasztja el a szervezetét, arra kényszerítve a hasnyálmirigyét, hogy több inzulint szabadítson fel, és ezzel egy veszélyes körforgást indítson el.

Csökkentse a kockázatot
Ha csak három dolgot tehetne azért, hogy fenntartsa az egészséges vércukorszintet és megelőzze a cukorbetegséget, az orvosok a következőket ajánlanák. E módszerek együttes hatására közel 60 százalékkal csökkenhet a betegség kialakulásának a kockázata.

Fogyjon le! Ha túlsúlyos, már 3–3,5 kg leadása is nagyon sokat számít.

Egyen több rostot! Fogyasszon rendszeresen zöldségeket, gyümölcsöket, szemes gabonaféléket, magokat és olajos magvakat, babot és lencsét!

Mozogjon! Már napi 30 perc testmozgás is elegendő lehet a betegség megelőzésére.

Igyon egy pohár bort
Egy tanulmány szerint a napi egy pohár bort fogyasztó nőknél az absztinensekhez képest feleakkora a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Vacsora után azonban tegye el a borosüveget! Ausztrál kutatók azt találták, hogy ha közvetlenül vacsora után iszik meg egy pohár bort, az a vér inzulinszintjének hirtelen csökkenését okozhatja, így az étkezésből származó glükóz tovább marad a vérben, s idővel károsíthatja az artériákat.

Egyen meg egy fél grépfrútot
Amerikai kutatók 50 elhízott pácienst kértek meg, hogy 12 héten át minden étkezéshez egyenek egy fél grépfrútot. Az eredményeket összevetették egy grépfrútot nem fogyasztó csoportéval. A grépfrútot evők átlag 1,6 kilogrammot fogytak, s az étkezések után alacsonyabb volt az inzulin- és vécukorszintjük, ami jobb cukoranyagcserére utal. (Ha gyógyszert szed, kérje orvosa tanácsát – a grépfrút befolyásolhatja a szer hatását!)

Felezze meg az étkezéseket
Készítse el szokásos módon a reggelijét, ebédjét és vacsoráját, de aztán ossza kétfelé az egyes adagokat. Az egyik felét a rendes időben egye meg, a másikat néhány órával később. Ha három nagy étkezés helyett több kisebbet tart, az segít elkerülni a hirtelen vércukorszintugrásokat és azzal együtt a nagy arányú inzulinfelszabadulást.

Fogyasszon kevés telített zsírt!
Amerikai kutatók 3000 fő vizsgálata alapján azt találták, hogy azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb a telített zsírok szintje, kétszer nagyobb a cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Vigyen be sok rostot és fehérjét kenyérrel
Olyan kenyeret vegyen, amelyben adagonként legalább 3-3 gramm rost és fehérje van! Az ezekben lévő összetett szénhidrátok lassítják a glükóz felszívódását, s csökkentik az inzulinszint megugrásait.

Sétáljon napi 1,5 kilométert
Egy amerikai kutatás szerint ez több mint harmadával csökkenti a cukorbetegség miatti halálozás kockázatát. Ha hetente 10 kilométert gyalogol, 40 százalékkal csökken a különféle betegségek miatt bekövetkező halálozás valószínűsége, a cukorbetegek körében vezető szívbetegség miatti halálozásé pedig 34 százalékkal. A gyaloglás hatására sejtjei fogékonyabbá válnak az inzulinra, ami hatékonyabb vércukorszint-szabályozást eredményez. Emellett ilyenkor nő a „jó” HDL-koleszterin szintje is.

Vote it up
192
Tetszett?Szavazzon rá!