Így szabaduljon meg a hangyáktól

Nyolc házilagosan kivitelezhető, mégis hatékony megoldás a hangyaproblémára. Esélyük sem lesz!

Ha egyszer megjelennek otthonában a hangyák, nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű háztartási eszközt, amelyekkel felfegyverkezhet, ha veszélyben a konyha, az ajtók-ablakok vagy esetleg a terasz. Előfordulhat, hogy egyetlen praktika nem elég a teljes ház felszabadításához – ezért nyolccal készültünk!

Citrom
Első lépésként facsarjon citromot a küszöbökre és az ablakpárkányokra. Ezután keressen gyanús réseket és repedéseket, ahol bejöhetnek a hangyák – oda is facsarjon citromot! Végül a bejárat elé szórjon apró citromhéjszeleteket. Így nem mellesleg a csótányok és a bolhák ellen is bebiztosíthatja magát. A leghatékonyabb, ha elkeveri 4 citrom kifacsart levét 2 liter vízben, amivel aztán felmossa a padlót.

Paprika
A hangyák előszeretettel vadásznak cukorra – gondoskodjon róla, hogy helyette csípős paprikát találjanak! Szórjon kis csilipaprikát mindenhova, ahol rendszeresen lát betolakodókat, így például a konyhapult végébe és a parkettaszegélyhez. Ez eltántorít minden hangyát a további próbálkozástól. Kíváncsi, mire jó még a paprika?

Narancs
Végleg elűzheti a hangyákat az egész telek területéről egyszerűen naranccsal is. Néhány narancshéjból és egy csésze meleg vízből egy turmixgép segítségével csináljon finom pürét, amit aztán óvatosan öntsön rá a hangyabolyra – illetve, amennyire tudja, bele. Egyébként a narancs is meglepően sok mindenre alkalmas!


Eltérítheti az otthona felé közeledő hangyaoszlopot, ha sót hint az útjukba – az ismétlődő próbálkozások megelőzése érdekében szórjon a küszöbre is. Íme, még tíz sófelhasználási mód!

Gyógynövények és fűszerek
Ha szeretné biztonságban tudni a spájzban tárolt alapvető hozzávalókat, csúsztasson melléjük egy-egy babérlevelet! A leghatékonyabb, ha a babérlevelet a fűszertárolók belsejébe ragasztja. Az egész éléskamrát bebiztosíthatja apró zsályás, babéros, fahéjas vagy szegfűszeges zsákocskákkal, amelyeknek köszönhetően nem mellesleg kellemes illata is lesz a spájznak. Egyes fűszerek máshol is beválnak szagűzőnek!

Hintőpor
A hintőpor felettébb hatékony szerves hangyariasztó – hintőporozza be a ház alapozását, különös tekintettel a lehetséges bejáratként szolgáló ajtóra, ablakokra és az esetleges résekre, repedésekre. Ha nincs hintőpor a háznál, hasonló tulajdonságokkal bír a monokálium-tartarát, a bórax, a kénpor és a szegfűszegolaj is. Esetleg ültessen mentát a ház alapozása köré – egy próbát mindenképp megér!

Ecet
Egy szórófejes üvegbe öntsön azonos arányban vizet és fehérecetet, és spriccelje a hangyabolyokra, illetve minden olyan területre, ahol közlekedő hangyákat szokott látni. Nem kell sokáig várnia, míg végleg búcsút inthet a kéretlen vendégeknek! Az ecetes üveget vigye magával kirándulásokra, piknikekre is. Ha pedig már tarthatatlan a hangyahelyzet, ne finomkodjon: öntsön tisztán ecetet a bolyra. Egyébként az ecet a vasalást is sokféleképpen megkönnyíti, illetve az egyik leghatékonyabb takarítószer.

Műanyag ételhordó
Tehetetlenül kénytelen figyelni, ahogy a hangyák csapatostul menetelnek felfelé a piknikasztal lábán, egyenesen az elkölteni kívánt uzsonna irányába? Így előzheti meg a bajt: a kerti asztal lábait állítsa műanyag ételhordókba, azokat pedig töltse meg vízzel! Egy hangya sem tud majd átkelni. Íme, további rovarűző tippek a piknikezéshez!

Vote it up
407
Tetszett?Szavazzon rá!