Így táplálkozzon a jó közérzetért

A cukorbetegeknek ajánlott étrendi tanácsokat nem csak nekik érdemes betartaniuk

A cukorbetegek számára a helyes táplálkozás önmagában is orvosság. Folyamatosan ügyelniük kell a vércukorszintjükre, ezért az ételeket gyakran valamilyen stratégia alapján választják ki, mint a szénhidrát-számlálás vagy a „tányérmódszer” (amikor a tányért az adott arányok szerint töltik meg az egyes ételcsoportokkal). Az alábbiakban további tanácsokat olvashat a megfelelő étrend kialakításához.

A rostok fontos szövetségesei a cukorbetegeknek vagy azoknak, akik szeretnék elkerülni a betegség kialakulását. – A rost az emésztési folyamat szinte minden szakaszában lassítja az összetett szénhidrátok glükózzá bontását – magyarázza Isabelle Zanella, a cukorbetegeket segítő svájci szervezet, a Diabetes Biel-Bienne munkatársa. Ez azért fontos, mert ha a glükóz gyorsan kerül a vérbe, az a vércukor hirtelen kiugrását okozza.

Sok oldható rost van a hüvelyesekben, a zabpehelyben, az avokádóban, az édesburgonyában és a narancsban. Ha nincs hozzászokva a sok rost fogyasztásához, fokozatosan növelje a bevitelt és igyon sok vizet, hogy megelőzze a haspuffadást és a szélgörcsöket.

A folyadékfogyasztás rendkívül fontos a cukorbetegeknek, akiknél nagyobb a kiszáradás veszélye. Kerülje viszont a cukros italokat, mert azok hirtelen vércukorszint- emelkedést okoznak – ilyenek a nem diétás szénsavas üdítők, a cukrozott gyümölcslevek, a sport- és energiaitalok. A nem cukorbetegeknek is csak mértékkel lenne szabad ezeket inniuk, mivel rendszeres fogyasztásuk bizonyítottan növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Az alkoholos italok szintén okozhatnak vércukorszint-ingadozást.

Cukorbetegség esetén nő a szélütés és a szívbetegség kockázata, ezért célszerű csökkenteni a nátrium bevitelét. Az átlagos nyugati étrend sótartalmának java része a feldolgozott ételekből származik, ezért ha csak lehet, egyen friss élelmiszereket, keressen sószegény vagy sómentes fagyasztott termékeket, a konzervekről meg öblítse le a sós levet.

Felesleges a speciális diéta – a cukorbetegek étkezéseinek megtervezésekor csupán józanságra van szükség, ami mindenki más számára is ajánlható.

Naponta leg​feljebb egy adag bevitt gyümölcs származzon gyümölcslevekből – ez a nem cukor­betegekre is érvényes. A többi zöldséget és gyümölcsöt rostban gazdagabb és kalóriában szegényebb forrásokból kell fedezni.

Vote it up
160
Tetszett?Szavazzon rá!