Így tüntetheti el a kávéfoltot

Nem kell folttisztítót vásárolni, többféle anyagot is megtalál otthon a hathatós és gyors megoldáshoz

Szóda
Önre borította valaki a kávét vagy a teát? Semmi gond, öntsön szódavizet a foltra – kellő mennyiség el fogja tüntetni! Hasonlóképp használhat szódavizet, ha a kávé a szőnyegre vagy az asztalterítőre folyt.

Sör
Lehetetlennek tűnhet eltávolítani a kávéfoltot a szőnyegből, pedig sörrel, ha gyerekjátéknak nem is neveznénk, de könnyű feladat. Finoman dörzsölje a sört a szőnyegbe, és a folt el fog tűnni – elképzelhető, hogy párszor meg kell ismételni a műveletet, hogy minden nyomot megszüntessen. A sörtől egyébként fényesebb lesz a haj, az ékszer és a fabútor is.

Ecet
Megszabadíthatja a pamutalapú ruhát és terítőt a különböző kiömlött italok, így a sör, a gyümölcslé, a kávé vagy a tea után hátramaradt foltoktól, ha egy hígítatlan fehérecetben áztatott ronggyal átdörzsöli őket, mielőtt a mosásba tenné. Ha nagyobb folttal kell megbirkóznia, legjobb, ha dörzsölés helyett magát az anyagot áztatja be a 3:1 arányban hígított ecetes-vizes oldatba. Egy éjszakát hagyja benne állni, majd utána tegye a mosásba.

Babatörlő kendő
A szőnyeg foltjait popsitörlő kendővel egyszerűen eltüntetheti: az felszívja a nedvességgel együtt a szennyeződéseket is. Hasonlóképp hatékonyan lehet alkalmazni ruhákon és kárpitozott bútorokon is, de akár az autó szélvédőjén is.

Szódabikarbóna
A kávéskészletét is folttalaníthatja: egy nedves törlőkendőt nyomjon szódabikarbónába, hogy az krémes állagúvá változzon – majd ezzel finoman dörzsölje át a csészéket és alátéteket. Ha kész, ne felejtse el az edényeket elmosogatni és leöblíteni! A szódabikarbóna egyébként a leghatékonyabb otthoni tisztítószer.

Tojássárgája
Magától valószínűleg nem gondolna a tojássárgájára, pedig sokan esküsznek rá mint folttisztítóra! Üssön fel egy tojást, és a sárgáját puha törölköző segítségével dörzsölje a foltba – körülbelül egy percet áldozzon rá. Miután vízzel leöblíti, a foltnak teljesen el kell tűnnie. Meg fog lepődni, de a tojáshéj is meglepően sok területen hasznosítható.


A csésze vagy a kiömlött kávé nyomát is egyszerűen megszüntetheti, ha a szivacsot, amellyel átdörzsöli, előtte sóval szórja be. A szivaccsal kis körkörös mozdulatokat végezzen! Ha azonnal nem tűnik el a szennyeződés, azonos arányban adjon a só mellé fehérecetet is, és így folytassa a suvickolást. Íme, tíz további ötlet a só felhasználására! 

Ha kedveli az efféle házi praktikákat, tudja meg, mire jó például az aloé vera, a fokhagyma és a keserűsó!

Vote it up
331
Tetszett?Szavazzon rá!