Így termelhet kevesebb hulladékot

Felelősek vagyunk környezetünkért, hiszen ezt adjuk örökül utódainknak. Így óvja

Végezzen el egy tesztet! Mielőtt kidobná a szemetet, egyszer egy héten át figyelje, mennyi hulladékot termel a család. Mérje meg, és valószínűleg meg fog lepődni, milyen sok mindent kidobnak. Magyarországon minden lakos évente közel fél tonna szemetet termel. Ön hogyan farag le a hulladék mennyiségéből? Vegyen kevesebb egyszer használatos árucikket, és amit csak lehet, hasznosítson újra! Ehhez adunk pár tanácsot.

Bánjon okosan a zacskókkal
Ha lehet, vásárláskor csomagolja az árut nejlon helyett papírzacskóba. Ne felejtsen többször felhasználható bevásárlótáskákat vinni magával! A tízórai és ebéd csomagolásához is használjon újrahasznosítható anyagokat: a sok eldobható helyett fél tucat többször használatos doboz akár egész évre kitart az egész családnak.

Forduljon a gilisztákhoz
A giliszták tápanyagdús komposzttá alakítják a konyhai maradékokat, használt szalvétákat és a többi szerves hulladékot. A gilisztafarm, melyet általában kertészeti üzletekben szerezhet be, kis helyen is elfér: akár a garázsban, fészerben, egy árnyékos teraszon vagy az eresz alatt. Nagyszerű megoldás, ha minél gyorsabban szeretné csökkenteni a szemét mennyiségét.

Száműzze az egyszer használatos tárgyakat
Az egyik legfőbb hulladékforrást azok a csomagolóanyagok jelentik, melyek az adagolt termékek, például a kávé és harapnivalók mellé járnak. Hasonlóan bűnös egyszer használatos tárgyak még a papírszalvéták, nejlonzacskók és eldobható evőeszközök. Papírszalvéta helyett válasszon inkább mosható mikroszálas kendőket. A műanyag bevásárlótáskákat mindig vigye vissza az áruházak gyűjtőhelyeire, az eldobható evőeszköz helyett pedig használjon piknikkészletet!

Vásároljon hatékonyan
Tervezze meg egy hétre előre, mit fog főzni, és írjon részletes bevásárlólistát, hogy elkerülje a túlhalmozást. Pár napot hagyjon szabadon a maradék ételek hasznosítására, vagy arra az esetre, ha megváltoznak a tervek. Ragaszkodjon a listához, és legyen őszinte magához: ne vegyen meg semmit, ami rendszerint nem szokott elfogyni. A fejlett társadalmak némelyikében az élelmiszerkészletnek akár 30%-a a szemétben végzi.

Adjon több esélyt az ételeknek
Egyszerű dolog eltenni a vacsora maradékát, de nincs sok értelme, ha utána nem fogyasztja el. Pedig akár nagyszerű pénz- és időtakarékos ebéd lehet belőle. Ha kirázza a hideg a maradékoktól, számítsa ki úgy a receptet, hogy pontosan csak egy adagot készítsen. Akkor sem kell feltétlenül kidobnia az ételeket, ha elérték a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. Ezek a dátumok inkább a kereskedőknek szólnak; a vásárlók még körülbelül egy hétig bátran elfogyaszthatják őket, miután hazavitték.

Keresse meg az e-hulladékok helyét
Az egyik leggyorsabb tempóban gyűlő szeméttípus az elektromos, avagy e-hulladék. A régi számítógépek, tévék és más elektromos kütyük rengeteg szeméttelepet töltenek meg. Ami még rosszabb, hogy némelyik szerkezet alkatrészei veszélyes vegyi anyagokkal készülnek. Ha meg akar szabadulni egy elektromos készüléktől, először járjon utána a gyártónál: bizonyos üzletekben visszaveszik a régi gépeket. Az elektronikai áruházakban pedig néha újrahasznosítási napokat hirdetnek.

Vote it up
315
Tetszett?Szavazzon rá!