Így tisztítson ablakot!

Bosszantó, ha ablakmosás után az üvegen átnézve csíkokat és koszt pillantunk meg. Így kerülje el ezt

1. Ahhoz, hogy az ablakok vakítóan ragyogjanak, inkább felhős időben kezdjen neki a tisztításuknak. Az erős napsütés túl hamar felszárítja az ablakmosószert, mely így csíkokat hagy.

2. Vegyen egy gumis ablaktörlőt! A profi ablaktisztító szakemberek csak tiszta vizet használnak, az ablaktörlőt végighúzzák az üvegen, és minden simítás után letörlik a piszkos vizet.

3. Ablakpucolás közben a belső üvegtáblákat jobbról balra, a külső táblákat pedig függőleges irányú mozdulatokkal törölgesse. Így utána hátralépve könnyedén ellenőrizheti, melyik oldalon vannak csíkok, és nem kell arra pazarolnia az idejét, hogy újra megtisztítsa azt az ablaktáblát, amelyiket nem is kellene – sőt, elkerülheti azt is, hogy újabb csíkokat mázoljon az ablakra.

4. Ha az ablakok küső feléhez túlságosan bonyolult hozzáférni, szorosan zárja be őket, és spriccelje le a kerti öntözőcsővel. Legyen óvatos: csak permetezze a vizet, mivel a túl erős nyomástól a víz befolyhat a lakásba, vagy megrepesztheti az üveget.

5. Az ablakkeretekre rakódott penész eltávolításához mossa le a felületet fehérítő és tisztítószer keverékével! A fa kereteken megjelenő fekete vagy szürke penészfoltokat végleg eltüntetheti egy liter vízben feloldott 60 ml háztartási fehérítő (hypo) és 30 ml mosószer oldatával. Húzzon gumikesztyűt, hogy megvédje a kezét, egy szivaccsal vigye fel az oldatot, hagyja állni a foltokon 10 percig, végül tiszta vízzel alaposan törölje le.

6. Mivel a külső ablaktáblák ki vannak téve az időjárás megpróbáltatásainak, általában sok kosz gyűlik össze rajtuk. Ám létezik egy egyszerű módszer, hogy tisztán tartsa őket: vigyen fel az üvegre egy réteg áttetsző padlóviaszt, vagy használjon vízlepergető ablaktisztítót (az üzletekben más néven szélvédőmosóként kapható). Bármelyik megoldást választja, az eső és a por nem fog tudni megtapadni az üvegen, hanem lefolyik. Arra az egyre figyeljen, hogy a szerek felkenése előtt tökéletesen tisztítsa meg az üveget, különben a felkent réteg magába zárja a koszt.

Vote it up
326
Tetszett?Szavazzon rá!