Így válasszon fejhallgatót

Hallgasson ránk, és meg fogja találni a minden szempontból legmegfelelőbb készüléket. Íme, kilenc tipp

Fülkagylóba illeszkedő? A legegyszerűbb és sokszor legolcsóbb megoldás a fülhallgató („earbud”). Kitűnő hangminőségű, speciális változatait például sportoláshoz fejlesztették ki, rázkódás és külső zaj elleni szűréssel, illetve nedvesség- és izzadságvédelemmel.

Hallójáratba illeszthető? Szilikongyűrűkkel pontosan illeszkedik a hallójáratba („in ear”), ezáltal eleve jól kizárja a külső zajokat, és a közvetlen hangterjedés miatt kiváló minőséget nyújthat aktív tevékenység közben.

Fülre illeszkedő? A fülnél kisebb, könnyű és hordozható fejhallgató („on ear”) kényelmes. A fület fülpárnával zártan körülvevő változat („over ear”) elsősorban az otthoni, igényes zenehallgatás eszköze.

„Zárt” vagy „nyitott”? Előbbi hangszigetelt, csökkenti a környezet zaját, és a hang kijutását is megakadályozza, vagyis közösségi terekben előnyös. Az akusztikailag nyitott fejhallgató viszont optimális a kitűnő minőségű otthoni zenehallgatáshoz.

Vezetékes? Igényes otthoni használatra zavartalan működést nyújt a gondosan árnyékolt, gubancolódás elleni elasztomer bevonatú, aranyozott csatlakozóval ellátott kábeles kialakítás.

Vezeték nélküli? Tévé, házimozi, játékkonzol használatakor előnyös lehet, hátránya a lemerülő akkumulátor, illetve a jelátvitel minősége: a zeneileg is kifogástalan eredményt adó digitális rádióátvitel drága.

Frekvenciaátvitel? Ma már a legtöbb fejhallgató átfogja a 20–20 000 Hz-ig terjedő hangtartományt, ennél mélyebb, illetve magasabb hangot pedig általában amúgy sem érzékelünk.

Érzékenység? Az elérhető hanghatás erősségére utaló adat: 100 dB már elfogadható, 110 dB kiváló érték.

Aktív zajcsökkentés? Az ún. ANC-technikával a környezet zajait felfogva és ellenfázisban visszasugározva a fejhallgató mintegy kioltja őket: erősen zajos környezetben, halkan is élvezhető ily módon a zenehallgatás.

Vote it up
244
Tetszett?Szavazzon rá!