Így válasszon grillezőt

Hagyományos faszenes legyen, elektromos vagy gázüzemű? Mindnek vannak előnyei és hátrányai is

Grill vagy barbecue? A közhittel ellentétben erősen különböznek egymástól: előbbi lényege a magas hőmérséklet rövid sütési idővel, míg utóbbira az alacsony hőmérséklet és a lassú, óvatos sütés a jellemző.

Elektromos? Előny: minimális a felfűtési idő, pontosan beállítható a hőmérséklet, a teljes felületen egyenletes a hőleadás, könnyen tisztítható, nincs kellemetlen füst és hamu, ráadásul az asztali változat beltéren is használható. Hátrány: a grillezés élménye korlátozott, s a sültek íze sem hasonlítható a hagyományos eljárással készültekéhez.

Gázégős? Előny: szintén gyors az előkészítés, jól szabályozható a hőmérséklet, könnyen és biztonságosan kezelhető, jó a hatásfoka, és természetesen itt sincs zavaró füst. Hátrány: az ízvilága ugyancsak nem az igazi, a sültek általában túlságosan kiszáradnak, a gázpalackok kezelése is külön figyelmet kíván – az ára pedig meglehetősen magas.

Faszenes? Előny: természetes, zamatos ízeket ad, a valódi tűz utánozhatatlan élményét nyújtja, a jól kezelhető faszénbrikett már széles körben kapható, a készülékek ára is általában mérsékeltebb. Hátrány: lassabb, bonyolultabb az előkészítés, több gyakorlat kell a megfelelő eredményhez, és füsttel jár.

Sütőfelület? A rozsdamentes acél könnyen tisztítható, az öntöttvas rácsnak vagy lapnak viszont nagyobb a sütőereje; az egyre elterjedtebb úgynevezett lávaköves sütőelemek egyenletes hőleadásra képesek.

Fedeles? A csukott fedéltől a hő visszahat az ételre, rövidül az elkészítési idő, a hús szaftosabb, ízletesebb marad. Kevesebb oxigén jut a grillbe, így a lecsöpögő zsiradék nem gyullad be.

Kíváncsi grillezési praktikákra? Kattintson!

Vote it up
228
Tetszett?Szavazzon rá!