Így vásároljon ágyat és matracot

A jó alvás egyik legfontosabb feltétele az ideális fekhely kiválasztása. Segítünk eligazodni

Keménység Egyrészt a testsúly határozza meg: nehezebb embereknek általában keményebb, könnyebbeknek puhább matrac a megfelelő. Másrészt a testhelyzet is számít: a háton vagy hason alvók válasszanak keményebb, illetve közepesen kemény, az oldalt fekvők pedig inkább puha matracot.

Rugós vagy szivacs? A rugós matracok általában jobban szellőznek és a testsúly jól eloszlik rajtuk, a szivacsmatracok viszont stabil kényelmet adnak a nyugtalanul, forgolódva alvóknak (és franciaágy esetén társuknak) is.

Szerkezet A rugós matracok kényelmességét a független zsákrugók sűrűsége adja: ez legyen legalább 150-200 rugó/m2. A szivacsmatracok habszivacsból, illetve hideghabból készülnek, az igényesebb biomatracok természetes latex, kókuszrost, bambuszszálak stb. által alkotott rétegekből állnak.

Fekvőbetét A matracok felső rétegeként, illetve fekvőbetétként ma gyakran alkalmazott high-tech memóriahab a nyomás és hő hatására a test formájához idomulva különleges kényelmet nyújt.

Zónák Egy jó minőségű matrac hosszában három-öt úgynevezett komfortzónából áll, de kapható akár hétzónás is. A zónák keménysége, illetve rugalmas tulajdonságai eltérőek: a törzset támasztó zónák szilárdabbak, a váll és a csípő kényelmét szolgáló részek viszont lágyabbak.

Alap A rugós matracokat tartó igényes ágyalapok stabilak, ugyanakkor állítható magasságúak. A szivacsmatracokat hordozó jó minőségű ágyrácsok legalább 20-25 db réteges szerkezetű, rugalmas lécet tartalmaznak, továbbá a fej- és lábrész dőlésszöge, illetve a középrész keménysége állítható.
 

Ha a fentieknek megfelelő az ágya és a matraca, mégsem alszik jól, íme, további tanácsaink!

Vote it up
372
Tetszett?Szavazzon rá!