Így védekezhet a gyomorvírus ellen

A norovírus okozta gyomor- és bélhurut alaposan megviseli a szervezetet. Így védje ki ezt

A norovírus rendkívül fertőző, emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, de el lehet kapni fertőzött felületekkel érintkezve, illetve szennyezett ételek-italok is terjeszthetik. Erős hasfájást, hányást és hasmenést okoz. Az agresszív vírus ellen nehéz védekezni, de nem lehetetlen.

Így fertőz
Óceánjáró vírusnak is nevezik, mert zárt közösségekben, mint például egy tengerjáró hajó személyzete és utasai között futótűzként terjed, de ma már bárhol fertőzést okozhat. Komoly aggodalomra ad okot, hogy egy fertőzött személy akár hat héten át is terjesztheti a vírust, állítja Mary Estes, a houstoni Baylor Főiskola orvosi karának virológusa a Scientific American folyóiratban.

A tünetek – hasmenés és hányás – révén könnyen a környezetbe jutnak a kórokozók, és így gyorsan terjed a fertőzés, mondja Stephen Prescott, az Oklahomai Orvostudományi Társaság elnöke. A legjobb, ha elkerüli az ember a fertőzést, de ha már egy családban felütötte a fejét, az elkülönítés és néhány praktikus szabály betartása megállíthatja a terjedését, teszi hozzá.

Szappant és vizet használjon, ne kézfertőtlenítőt!
Az alkoholalapú kézfertőtlenítők beválhatnak baktériumfertőzések és néhány influenzavírus ellen, ám a norovírust nem állítják meg. Ennek az az oka, hogy az alkohol azt a „burkot” teszi tönkre, amely bizonyos vírusokat, például az influenzavírust körülveszi, írja a New York Times. A norovírusnak azonban nincs ilyen burka, ezért az alkohol nem árthat neki.

Egy 2011-ben közölt amerikai felmérés szerint azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben a személyzet elsősorban kézfertőtlenítőt használt, hatszor nagyobb volt a norovírus-fertőzés gyakorisága, mint azokban, ahol szappannal és vízzel mostak kezet.

Használjon hatékony fertőtlenítőt!
A gyengébb hatóanyagú fertőtlenítők nem ártanak a norovírusnak. A vírust az elsők között elkülönítő dr. Herbert DuPont, az Amerikai Fertőző Betegségek Egyesületének elnöke szerint a hipó a leghatékonyabb. A fertőzésnek közvetlenül kitett felületek (padlócsempe, konyhai pult, mosdó, vécé) tisztítására egyötödös hígítást javasol, egyéb helyeken elég két deci a szerből egy vödörbe. A tisztítószert legalább tíz percig hagyja a felületen, mielőtt lemossa.

Ne kézzel mosogasson!
A kézzel mosott edények fertőzők maradhatnak, mivel a mosogatóvíz nem elég forró a norovírus elpusztításához, mondta Allison Aiello a Michigani Egyetem orvosi karának epidemiológia professzora az NBC News műsorában. Ha tehát egy családtagot ágynak döntött a vírus, azokat az edényeket, evőeszközöket is géppel mossa, amelyeket amúgy csak kézzel szokott ellötykölni.

Tisztítsa a mosógépét is!
Az Arizonai Egyetem vizsgálata szerint a mosógépekbe tett ruhákban – különösen hasmenés esetén - gyakran találhatók székletmaradványok, s a mosás során a fertőzés átterjedhet más ruhákra és az emberekre is. „Egy átlagos fehérnemű egytized gramm székletet tartalmaz”, nyilatkozta Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora az ABC Newsnak.

Bármilyen ruhaneműt, törülközőt és ágyneműt, amelyet hányó vagy hasmenéses beteg használ, azonnal mosson ki. A legforróbb vízre állítsa a gépet, és lehetőség szerint használjon fertőtlenítőszert is. Ha norovírus-fertőzött van a családban, két mosás között futtasson üres dobbal tisztító programot fertőtlenítőszerrel.

Terjessze ki a tisztítást!
A kevésbé nyilvánvaló helyeket is fertőtleníteni kell. A környezetbe jutott norovírus akár két napig is fertőzőképes maradhat, ráadásul a fertőzött azelőtt is terjesztheti a kórt, hogy a tünetek jelentkeznének nála. Mivel szilárd felületeken a vírus napokig fertőzőképes, tisztítsa le fertőtlenítőszerrel a kilincseket, a számítógép billentyűzetét, a távkapcsolókat és a telefonokat, tanácsolja a Good Houskeeping.

A szőnyeg sem maradhat ki
Mivel a norovírus hetekig is fertőzőképes marad a szőnyegen, ha a beteg a ráhányt, alapos fertőtlenítésre van szükség. Egy kutatás szerint hatékonyabb a gőztisztítás, mint a samponos mosás.

Maradjon nyugton!
A súlyosabb tünetek elmúltával az ember hajlamos újra munkába állni, vagy a gyereket iskolába küldeni. Pedig hiába érzi a beteg jobban magát, még napokig megfertőzhet másokat. Dr. DuPont azt javasolja, hogy a tünetek enyhülése után még egy hétig senki ne menjen közösségbe.

Inni, inni, inni!
Miután leverte a vírus, nem sokat tehet ellene. Ha viszont nem jut szervezetébe elég folyadék, akár kórházba is kerülhet. Kortyolgasson vizet, sportitalokat vagy gyümölcslevet, hogy pótolja a hányás és hasmenés során elvesztett folyadékot, illetve ásványi anyagokat. Ha elkerüli a kiszáradást, két-három nap alatt túllesz a nehezén. Kerülje viszont pár napig a nagyon cukros italokat és a tejet.

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!