Így védekezzen a poratka ellen

A téli időszakban élnek és virulnak ezek a kórokozók. Az alábbi tanácsokat követve jó eséllyel elpusztítja őket

Kapcsolódó cikkek

Az asztmás rohamok egyik fő kiváltó okának tartott házi poratkák száma a kutatások szerint nyáron a legalacsonyabb, ám már késő ősszel két-háromszorosára emelkedik. Csábító a gondolat, hogy télen zárva tartsuk az ablakot, a poratkák azonban tobzódnak a nyirkos, szellőzetlen helyiségekben. Leginkább azzal szoríthatja vissza őket, ha a lakás rendszeres levegőztetésével csökkenti a benti páratartalmat.

A sydney-i Woolcock Orvostudományi Kutatóintézet azt javasolja, hogy:
Hetente mossa ki forró – legalább 55 °C-os – vízben az ágyneműt.
 Óvakodjon a nem mosható holmiktól, például irhától.
 Rendszeresen mossa ki a párnákat, paplanokat, ágyterítőket, és szerezzen be atkataszító huzatokat.
 Rendszeresen mossa ki a plüssállatokat. Az is segít, ha éjszakára a fagyasztóba teszi, itt elpusztulnak a poratkák.

Atkák, söprés!
A szőnyegpadló a poratkák melegágya, és egyik porszívó sem tudja teljesen eltávolítani belőle ezeket az allergéneket – de némelyik jobb munkát végez, mint a többi. A Woolcock Orvostudományi Kutatóintézet vizsgálata megállapította, hogy a forgókefés szőnyegtisztító fejek több piszkot és allergént tüntetnek el a szőnyegből.

Kellő szívóerő híján azonban a forgókefék felkavarhatják a port. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a két-három rétegű porzsákos modellek jobb teljesítményt nyújtanak, mint az egyrétegű porzsákosak.

Jason Sercombe, a Woolcock kutatási vezetője azt ajánlja, kerüljük a régi, „szivárgó” porszívókat, és a nagyon kezdetleges kivitelű, gyönge szűrőrendszerű készülékeket: – Vásárláskor a legfontosabb szempont a HEPA-szűrő (nagy hatékonyságú részecskeszűrő), amelyet ma már sok gyártó kínál, gyakran egészen alacsony áron.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!