Így végezze az önvizsgálatot

Bár kényelmetlen, kellemetlen, de életmentő lehet, ha rendszeresen odafigyel a mellére, bőrére, vizeletére

Elsősorban nőknek: ellenőrizze a mellét!
Vizsgálja meg mindkét mellét havonta egyszer, a menstruáció után – illetve a menopauzát követően minden hónap első napján! Az esetleges változásokat azonnal jelezze orvosának! (Ez a férfiakra is érvényes, bár az emlőrákos esetek kevesebb mint 1 százaléka érinti a férfiakat.) A következőkre kell odafigyelni.

• Méret: az egyik melle nagyobb lett vagy megereszkedett? Van-e változás a mell körvonalában?

• Mellbimbók: befordult az egyik mellbimbó, esetleg megváltozott-e a helyzete, illetve az alakja? Vannak-e kiütések a mellbimbón, illetve olyan, vöröses és nedvező területek, amelyek nehezen gyógyulnak be? Tapasztal-e váladékozást a mellbimbóból?

• Bőrváltozások: észlel-e új mélyedéseket, illetve kidudorodásokat a mellén? Tapasztal-e rendellenesnek tűnő fájdalmat vagy kellemetlen érzést valamelyik mellében, főleg akkor, ha az újonnan jelentkezett vagy nem múlik el?

• Kitapintható-e csomó, vastagodás vagy dudoros terület valamelyik mellében vagy hónaljában, amely egyértelműen különbözőnek tűnik a másik mell vagy hónalj azonos részétől?

Ha már itt tart, érdemes még két dologra odafigyelni
Ellenőrizze a bőrét tetőtől talpig! Háromhavonta vizsgálja át a bőrét tetőtől talpig párja vagy egy közeli barátja segítségével! Ilyenkor új vagy megváltozott anyajegyeket, gyanús foltokat vagy kiütéseket keressenek! Ne feledkezzen el a fejbőr, az ujjak és lábujjak közötti területről és a hónaljról sem! Ha gyanúsat talál, forduljon orvoshoz! Kattintson, hogy ha kíváncsi, hogyan különböztetheti meg az anyajegyet és a bőrrákot!

Vizsgálja meg, milyen a vizelete színe! Vizeletének átlátszónak és szalmasárgának kell lennie. Ha sötét vagy erős szagú, akkor nem fogyaszt elegendő folyadékot. Ha a színe a folyadékbevitel növelése után is sötét marad, forduljon orvoshoz! Vizelete egyébként sok minden másról is árulkodhat.

Csak férfiaknak: vizsgálja meg a heréit!
Havonta egyszer végezze el az alábbi vizsgálatot, hogy megtanulja, mi számít normálisnak, és így felismerje, ha valami nincs rendben! Amennyiben csomót talál valamelyik heréjén, azonnal forduljon orvoshoz! Lehet, hogy csak egy fertőzésről van szó, ám ha mégis hererák, az kezelés nélkül más szervekre is átterjedhet. Az ellenőrzésre a fürdés után érdemes sort keríteni, mivel a bőre ilyenkor ellazul.

• Álljon a tükör elé! Vizsgálja meg, nincs-e kidudorodás a herezacskó bőrén!

• Mindkét heréjét két kézzel vizsgálja meg! Tegye a mutató- és a középső ujjait a here alá, a hüvelykujját pedig a tetejére! Finoman görgesse át a herét az ujjai között – eközben nem szabad fájdalmat éreznie!

Vote it up
229
Tetszett?Szavazzon rá!