Ízbűvész

Tomaž Kavčič, a szlovén sztárszakács mindenkit elvarázsol pazar ötleteivel

Kapcsolódó cikkek

Ha a zemonói várban lévő Pri Lojzetu étterembe téved az ember, tudnia kell, hogy jó kezekben van: Európa egyik legjobb szakácsa gondoskodik róla: egy varázsló.

Kezdetnek roppanós kenyér aranybarnára sült pancettával és mustárral, de mindez olyan légiesen könnyedén, ahogyan a ruhák száradnak két fa között a szárítókötélen. A vargányaleves pedig furcsa módon nem gőzölög – de ki mondta, hogy egy levesnek forrónak kell lenni? A konyakospohár alján a füstölt pisztrángos püré láttán kérdés, vajon nekieshetnék-e a desszerteskanállal. Egyszer csak szirmok pompáznak előttem: a levesre a közeli mezőn szedett virágokat szórtak.

Na és a speciális sókéregben sült hal, amely nem az egyetlen találmánya Tomažnak: a fésűkagylót például a szemem láttára sütik meg forró kövön, a gin-tonic pedig jégkockába fagyasztva várja, hogy elfogyasszák. A vacsora végén pedig azt hiszem, felszolgálják a reggelit: angol tea érkezik hab alakban, édes tükörtojással és gabonamagvakkal, egy üvegpohár aljára rendezve.

Nem csoda, hogy a magyar Dining Guide nemrég Kelet- és Közép-Európa legjobb éttermének választotta a Pri Lojzetut. Ennek ellenére Kavčič először azt hitte, valaki tréfál, amikor telefonon hívták, hogy az EU miniszterelnökeire kell főznie. Ám a második hívás meggyőzte, s hamarosan öltönyös urak érkeztek az éttermébe ellenőrzésre, őt pedig orvosi vizsgálatra küldték.

A vacsora rendben lezajlott, és a nagy esemény után az egyik legnagyobb ínyenc, Silvio Berlusconi kihívta Tomažt a konyhából, megrázta a kezét, és megkérdezte, fáradt-e. Fáradt volt. Kicsit.
 

Ismerje meg a sztárséf két ínyencsége, a sógrill és a szlovén árpagyöngy receptjét!

Vote it up
410
Tetszett?Szavazzon rá!