Ízes bukta

Olcsó szóviccel élve: soha nem lesz bukta, ha ezt készíti a családnak

Hozzávalók 4 személyre
3 dl tej 5 dkg porcukor 2 dkg élesztő 50 dkg liszt + a gyúráshoz 2 tojássárgája 1 csipet só 6 dkg zsír (vagy vaj) + a sütéshez 25 dkg lekvár

Elkészítés
1.
Kovászt készítünk 1 dl langyos tejjel, 0,5 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel. A tojássárgáját elkeverjük a többi cukorral, és hozzáöntjük a sóval összekevert maradék tejet.

2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tojássárgájás tejet a kovásszal együtt, jól összedolgozzuk, hogy a tészta hólyagos legyen, majd hozzáöntjük a megolvasztott zsírt, és azzal is jól eldolgozzuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.

3. A megkelt tésztát belisztezett felületen gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepükbe lekvárt teszünk, és feltekerjük.

4. A buktákat kizsírozott tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, a tetejüket zsírral megkenjük, fél óráig kelesztjük, majd közepesen forró sütőben megsütjük. Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálalás előtt szedjük szét. (Készíthetjük túróval is.)

Vote it up
10
Tetszett?Szavazzon rá!