Óvja a „gyárát”!

Egy valóságos ipari üzemről lesz szó az alábbiakban, amely nagyon fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében

Van egy gyár, amelyben a dolgozók egyszerre több száz különböző értékes anyagot állítanak elő. Éjjel-nappal, a szükségleteknek megfelelően. Ráadásul az elhasznált termékek visszavételével is foglalkoznak: ártalmatlanítják őket, hogy ne veszélyeztessék a környezetüket. A dolgozók igénytelenek: a legegyszerűbb élelemmel beérik, s csak annyi a vágyuk: hagyják békén őket.

E tökéletes gyár nem a tudományos-fantasztikus irodalom vagy a számítógépek által kreált filmek világa: mindenki rendelkezik vele. Ez ugyanis a máj. A májsejtek termelik többek között a vérben keringő létfontosságú fehérjéket, állítják elő az alvadásért felelős faktorokat, semlegesítik a szervezetben keletkező méreganyagokat, bontják vagy alakítják át a gyógyszereket és választják ki a zsírok lebontásában szerepet játszó epét.

Sajnos, a májsejtek „békén hagyással” kapcsolatos vágya nem mindig teljesül – márpedig ha sorozatosan figyelmen kívül hagyják őket, elpusztulnak.

Ez pedig nagyon nagy baj, amit az egész szervezet megérez, s az ennek nyomán kialakuló szövődmények kedvezőtlenül hatnak az életminőségre és az életkilátásokra.
 

Májsejt-gyilkosok Az ellenük való védekezés
rendszeresen nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a napi alkoholmennyiség legfeljebb 10 gramm legyen
vegyszerek és mérgek munkavédelmi szabályok betartása, valamint a józan ész (pl. permetezéskor)
gyógyszerek az orvos előírásának megfelelően rendszeres vérvizsgálattal a májsejtkárosodás idejében felismerhető, szükség esetén az ártó gyógyszer szedése abbahagyható
májgyulladást kiváltó vírusok okozta fertőzés (ez vérrel vagy nemi úton terjed) hepatitis B vírus elleni védőoltás (13 éve kötelezően oltják vele a 14 éves gyermekeket); biztonságos nemi élet
autoimmun betegségek rendszeres orvosi ellenőrzés
Vote it up
286
Tetszett?Szavazzon rá!