Ön így csökkentheti a rezsijét

Több pénz marad a zsebében, ha követi tanácsainkat, és még a környezetet is óvja

Rohamtempóban növekszik a civilizált ember energiaigénye. Ennek kellemetlen, ám szükségszerű következménye az energiaköltségek folyamatos növekedése.

Szerencsére számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy nagyobb anyagi ráfordítás nélkül csökkentsük energiafogyasztásunkat. Ezzel nemcsak a környezetet kíméljük, de ráadásul több marad a zsebünkben is. Kövesse tanácsainkat!

„Csináld magad” fogyasztás-ellenőrzés
Csak akkor tud célzottan energiát megtakarítani, ha tisztában van azzal, mi, mikor és mennyit fogyaszt az otthonában. Először is tüzetesen vizsgálja meg az energiaszámlákat!

Ha az éves fogyasztási mennyiségek összehasonlításakor tendenciát vél felfedezni, keresse meg az okokat. Új készülékeket vásárolt? Lehetséges, hogy vízköves a bojler, ezért többet fogyaszt? Ha következetesen kivizsgálja az ilyen lehetőségeket, könnyebben lelepleződnek az „energiafalók”.

Ezután működés közben ellenőrizze az egyes készülékek fogyasztását. Mivel a villamos energia fogyasztásának árát Ft/kilowattórában adják meg, az elektromos eszközök teljesítményét pedig wattban, a watt értéket ossza el ezerrel (kilo = ezer). Egy 750 wattos fűtőventilátor például üzemeltetési óránként 0,75 kilowattóra áramot fogyaszt. Ha a kapott értéket megszorozza az áram árával, megtudja, mennyibe kerül a készülék egyórás használata. Ha az ár 60 Ft/kilowattóra, akkor a 0,75 kilowattos készülék üzemeltetése óránként 45 Ft-ba kerül.

Azonban mivel nem minden elektromos készüléknek adják meg a wattértékét, vagy ha igen, az a maximális teljesítményfelvételre vonatkozik, ezért mindenképpen érdemes beszerezni egy energiaköltség-mérőt (fogyasztásmérő). Ennek használata egyszerű: beilleszti a hálózati aljzat és a készülék csatlakozója közé, s a digitális kijelzőn megjelenik az üzemeltetés közbeni energiafogyasztás. A kisméretű, praktikus műszer elektronikai szaküzletekben vásárolható meg 3-4 ezer forintért.

Az energiaköltség-mérő a készenléti állapotban lévő készülékek rejtett költségeinek felderítésére is jól használható. Kezdje csak el alkalmazni, meg fog lepődni az eredményen! Ha ugyanis a távirányítóval kapcsolja ki a televíziót, a DVD-lejátszót vagy a hifiberendezést, akkor az adott készülék csupán „stand-by” üzemmódba, azaz készenléti állapotba kerül, ami áramfelvétellel jár. Ezt nem minden esetben jelzi világító LED (lásd mobiltelefontöltő, elektromos fogkefe). Az ily módon elpazarolt pénz az energiaköltségek akár 5 százalékát is kiteheti. Ha kapcsolóval rendelkező elosztót használ, és a készülék használata után azt is kikapcsolja, akkor biztos lehet abban, hogy ezeket az eszközöket valóban leválasztotta a hálózatról. Fontolja meg azt is, hogy a beépített digitális órával rendelkező készülékeket érdemes-e csak emiatt stand-by üzemmódban hagyni.

Hűtőgép
Sok más elektromos berendezéssel ellentétben a hűtőszekrénynek nem egyenletes az áramfogyasztása. Mivel az aggregátor a nap folyamán többször be- és kikapcsol, az üzemeltetési költség kizárólag 24 órás méréssel állapítható meg. Miután elszörnyedt, milyen sok áramot fogyaszt, próbálkozzon meg az alábbiakkal!

Tartsa tisztán a hűtőcsöveket! Sok hűtőszekrénynél a hűtőanyagot szállító csövek a hátoldalon futnak, és semmi nem takarja őket. Ha ezeken szennyeződés, por gyűlik fel, az aggregátornak lényegesen (akár 30 százalékkal) többet kell teljesítenie, hogy tartani tudja a hőmérsékletet. Érdemes tehát időről időre letörölni vagy leporszívózni a hűtőcsöveket.

Ne legyen túl hideg... A hűtőszekrények a 3 és 5 °C közötti hőmérséklet-tartományban működnek a leghatékonyabban, míg a mélyhűtőket –15 és –18 °C közé tanácsos beállítani. Alacsonyabb hőmérsékleten a hűtőszekrény és a fagyasztó drágábban végzi a munkáját – fokonként mintegy 5 százalékkal.

Pakolja tele! A félig üres hűtő- és fagyasztókészülékekben az energia jelentős része a levegő hűtésére megy el. Tehát vagy igazítsa az élelmiszer mennyiségét a hűtőszekrény nagyságához, vagy szerezzen be másik, célszerűbb méretű hűtőgépet.

Ha pedig új hűtőszekrényt venne, segítünk a választásban!

Vízfogyasztás
A háztartás energiafelhasználásában a fűtés után a második helyen a melegvíz-előállítás áll a maga 13 százalékával.

A vízátfolyás csökkentése Régi zuhanyfejeknél a 25 l/perces átfolyás sem ritkaság, a modern, víztakarékos zuhanyrózsák ellenben beérik 6 literrel percenként. Számolja csak ki: napi egyetlen, tízperces tusolás mellett a zuhanyfej cseréjével közel napi 133 liter meleg víz takarítható meg.

Mosogatás: kézzel vagy géppel? A modern mosogatógépek takarékos üzemmódban mindössze 10 liter vizet fogyasztanak. A Bonni Egyetem egy 2003-as vizsgálata kimutatta, hogy ugyanakkora mennyiségű edény kézi elmosásakor átlagosan kétszer annyi energia és víz fogy, mint mosogatógép használatakor. Ennek egyik oka az, hogy a mosogatóvizet azonnal kicseréljük, amint piszkosnak látjuk. Fontos azonban, hogy a mosogatógép csak abban az esetben dolgozik olcsóbban, ha teljesen megtölti, és a takarékos programot kapcsolja be. Az erősen szennyezett edényekhez ajánlott programnál ugyanakkor jóval előnyösebb a kézi mosogatás.

Nyissa ki a készülék ajtaját! Szinte minden mosogatógép szárítással fejezi be a mosóprogramot – márpedig ez energiapazarlás. Figyelje meg, mikor fejezi be a készülék a mosogatást, akkor kapcsolja ki, majd nyissa ki az ajtót, és hagyja, hogy az edények maguktól száradjanak meg.

Egykaros keverőcsap a mosogatónál Az egykaros csappal kellemes hőmérsékletű vizet keverhet a hideg és meleg vízből. Könnyen rászokik ugyanakkor az ember, hogy a kart állandóan középállásban tartsa, még akkor is, ha az adott célra – például egy törlőrongy megnedvesítésére – a hideg víz is tökéletesen megfelelne. A használati meleg víz egyharmadát pazaroljuk el ilyen valóban felesleges dolgokra.

Termosztátos csaptelepek Az integrált termosztátos zuhany- és kádcsappal pontosan beállítható a víz kívánt hőmérséklete. Ha megadja az értéket, és kinyitja a csapot, a termosztát szabályozza a hőfokot, így nem kell a csapot hosszasan állítgatni, amivel idő és víz takarítható meg.

Sütés-főzés
Teljesen olvassza ki a mélyhűtött ételeket! Az ételeket élelmiszer-biztonsági és energiatakarékossági megfontolásból is érdemes inkább a hűtőszekrényben, nem pedig szobahőmérsékleten felengedni hagyni. Azt viszont vegye figyelembe, hogy a kiolvasztás a hűtőben jóval tovább tart.

Vágja kisebbre a zöldséget! A kisebb darabok hamarabb megfőnek. Ha van idő, aprítsa fel a zöldséget, ne egészben rakja a lábosba.

Használjon gőzt! Zöldség főzéséhez vásároljon párolóbetétes főzőedényt, amellyel egy menetben többféle zöldséget is el tud készíteni. Mivel a pároláshoz csekély mennyiségű víz kell, az eljárás egyben rendkívül energiatakarékos is.

Vásároljon energiatakarékos indukciós főzőlapot Az indukciós főzőlap gyorsan felfűt, hamar lehűl, és jó hőadagolást tesz lehetővé – hasonlóan a gázüzemű főzőlaphoz. Az elektromos főzőlapok közül ez a leghatékonyabb, mivel a felhasznált áramot szinte teljes egészében hővé alakítja át. ugyanannak az ételnek az elkészítéséhez közel feleannyi energiát használ fel, mint egy gázfőző. Viszont csak bizonyos típusú főzőedényekkel használható.
 

A fenti cikk az 500 energiatakarékos ötlet című könyv alapján készült. A következő oldalon pedig az energialyukak felderítéséről, illetve az ajtók, ablakok szigeteléséről olvashat.

Vote it up
463
Tetszett?Szavazzon rá!