Ön milyen fitt?

Tesztjeinkből kiderül! Milyen közel tud hajolni a padlóhoz? Meddig képes behunyt szemmel féllábon állni? Milyen messziről képes elfújni egy gyertyát?

Bármilyen korú az ember, bármelyik generációhoz tartozik is, az egészen biztos, hogy egészséges és fitt akar lenni. De mit jelent ez pontosan? Húszévesen persze mindenkinek erősnek kell lennie és fürgének, mint a nyúl. De elvárható-e egy 50 évestől, hogy ugyanolyan gyorsan fusson fel a lépcsőn, mint egy tizenéves? Ebből az útmutatóból megtudhatja, hogy a különböző életkorokban pontosan mire kell képesnek lennie egy egészséges embernek. Az is kiderül belőle, hogy az adott életszakaszban melyek az odafigyelést igénylő előjelek, és mit lehet tenni minden életkorban a jó kondíció megőrzése érdekében.

29 éves korig
A parkban sétálva hallja a szél susogását a lombok között. Amikor pedig lehull a földre egy falevél, azt látja 30 méter távolságból. Tíz perc pihenés után a pulzusa percenkénti 60-as értéknél állapodik meg. Előrehajláskor nem okoz gondot, hogy ujjheggyel megérintse a talajt. Semmi kétség, remek kondícióban van.

– Az emberi test húszéves korra teljesen kialakul – mondja dr. Thomas Möller speyeri ortopéd- és sportorvos –, de az izmok körülbelül 28 éves korig még tovább fejlődnek. A fizikum ekkorra válik véglegessé. – Ez azt jelenti, hogy ilyenkor lehet a legkisebb erőfeszítéssel megelőzni az egészségi problémákat.

Időről időre változtasson testhelyzetet munka közben, telefonáljon állva, lift helyett gyalog menjen fel az emeletre, járjon rendszeresen úszni. Ily módon csírájukban fojthatja el a problémákat.

Könnyen ellenőrizheti, hogy a mozgásképessége megfelel-e az életkorának.

Mennyire mozgékony?

Milyen közel tud hajolni a padlóhoz?

Mennyi idősek az izmai és az inai?

Le tudja tenni a tenyerét a padlóra

20 évesek

Ujjai hegyével eléri a padlót

30 évesek

Tíz cm-re meg tudja közelíteni

40 évesek

A távolság 20 cm vagy több

50 vagy annál több évesek

Ezen kívül csak tartsa nyitva a szemét és a fülét. El tud rendszámtáblákat olvasni 70 méterről? Séta közben mindkét fülével egyformán jól hallja, ahogy a szélben zizegnek a falevelek? Riasztó tény: a 20 évesek 28 százalékának 25 decibeles halláscsökkenése van, és többnyire nem is tudnak róla. A stressz pedig, aminek a nagyratörő ifjú karrieristák ki vannak téve, olyan ideghártyagyulladáshoz vezethet, ami orvosi kezelést igényel.

A szív és a keringés miatt általában nem kell aggódni, hacsak valakinek nincs öröklött anyagcsere-zavara, nem magasabb a vérnyomása 130/85 Hgmm-nél, nem dohányzik, és nem a zsíros ételek a kedvencei. Ha kétségei vannak, tegye ugyanazt, amit látási vagy hallási problémák esetén: forduljon orvoshoz!

30 és 45 éves kor között
Aki már leélt az életéből három-négy évtizedet, annál természetes és általában nem veszélyes, ha mutatkoznak a kopás első jelei. A látásnak azonban anélkül élesnek kell lennie, akár szemüveggel is! A hallásvizsgálatnak pedig legfeljebb 10 decibel hallásvesztést szabad mutatnia. Ez az az érték, melynél az egészséges fül egy méter távolságból hallja a karóra ketyegését. A szem és a fül azonban még akkor is meghálálja a törődést, ha hallja, amikor a gombostű leesik, és olyan élesen lát, mint a sas.

Ha hosszú órákon át ül a számítógép előtt, tartson időnként rövid pihenőket. Így megelőzheti, hogy kiszáradjon és begyulladjon a szemgolyó külső védőrétege. Valahányszor a monitornál dolgozik, figyeljen oda és pislogjon egy kicsit gyakrabban, mint ahogy szokta.

Jógázó nőAz állandó zaj állandó stresszt jelent. Ha ez a zaj túl sok a belső fülnek, az akár teljes mértékben „megtagadhatja” az együttműködést. A következmény heveny hallásvesztés, mely kínzó fülzúgással jár. Tegyen valamit a közvetlen környezetében lévő állandó zaj ellen. A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal vizsgálata azt derítette ki, hogy azoknál, akikre a normál hangerősségnek megfelelő, 55 decibeles állandó zaj zúdul a hálóhelyiségük ablakán át, közel kétszer nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

Ebben a korban már ideje gondolni a szívre. Mérje meg a pulzusát nyugalmi állapotban. A percenként 55 és 75 közötti értékek mind jónak számítanak. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy minél gyakrabban ver valakinek gyorsan a szíve, annál valószínűbb, hogy a következő három évtized során szív- és érrendszeri betegségben hal meg.

Az egészséges táplálkozás egyszerű módja annak, hogy segítsen a szívének. Ha belenéz a tükörbe, nyomban kiderül, megfelelőek-e az étkezési szokásai, de ennél megbízhatóbb mutató az összkoleszterinszint, melyet évenként legalább egyszer ellenőriztetni kell az orvossal. Ennek egyetlen életkorban sem szabad meghaladnia az 5,2 mmol/l-es értéket. Ha ezen a szinten tartja, a szívroham és a stroke kockázata kicsi marad. Ha a koleszterin szintje az 5,2 mmol/l-ről 5,6 mmol/l-re nő, már kétszer nagyobb az infarktus veszélye.

A jó hír az, hogy az ember sokat tehet a vér koleszterinszintjének csökkentése érdekében. Ha valaki túlsúlyos, és súlyából akár csak 12 százalékot lead, már az is 20 százalékkal csökkentheti az értéket. A fogyás jót tesz a vérnyomásnak is, mely a 30-on túliaknál valamelyest már mindenkinél emelkedhet. Nyugalmi állapotban 140/90 Hgmm-nél soha nem szabad magasabbnak lennie.

Ebben a korcsoportban a szívroham és a stroke mellett egyéb komoly betegségek okozta kockázat is nő. A rák szintén azon betegségek közé tartozik, melyek már viszonylag fiatal korban is jelentkezhetnek. A 40 feletti nőknek évenként egyszer emlőrák-, míg a 45 éven felüli férfiaknak prosztatarák-szűrésen ajánlott részt venniük. A korai felismerés érdekében éljen mindenki ezekkel a lehetőségekkel!

46 és 65 éves kor között
Elmúltak a legszebb évek? Ne higgye! Az egészséges szív nem hagyja cserben, bármekkora terhelésnek teszi ki. Megfelelő edzéssel 65 évesen is indulhat maratoni futóversenyen. Viszont akár 65 éves és 50-nek érzi magát, akár megfordítva, keresse fel az orvosát, ha hosszabb kihagyás után újra sportolni kezd. – 45 és 55 éves kor között növekszik a koszorúér-rendellenességek száma – mondja dr. Johannes Siegrist professzor, a düsseldorfi egyetem egészségszociológiai intézetének igazgatója. Ezért veszélyes dolog az orvos jóváhagyása nélkül több évi kihagyás után újra elkezdeni sportolni.

A szív és a keringés állapotának évente egyszeri ellenőriztetése azonban azoknak is ajánlatos, akiknek nem áll szándékában újra kimenni a sportpályára. Igen egyszerűen és gyorsan meg lehet állapítani, mennyire „öreg” a szív valójában. Mérje meg a pulzusát, miután tíz percig nyugodtan ült.

Mennyi idős a szíve?

Pulzusszám percenként

Ennyi idős a szíve

60

20 éves

65

30 éves

70

40 éves

75

50 éves

80

60 éves

85

70 évesnél több

Ha ez arra ösztönzi, hogy tegyen valamit a szívéért, akkor a javaslatunk a „vegyes tréning”. Ez lényegében bármi olyat jelenthet, amit élvezetesnek talál és ugyankkor jót is tesz – futás, séta, tenisz, torna és így tovább. Meg azt is jelenti, hogy a legjobb tetszés szerint váltogatni ezeket, vagyis az egyik nap kerékpározni, a másik napon úszni, a harmadikon röplabdázni.

A program teljes mértékben szabadon választott, annak jegyében, hogy épp mire van szüksége, és mikor van kedve hozzá. A vegyítés előnye, hogy mindegyik eleme naponta más-más izom- és íncsoportokat mozgat át. Azt is jelenti, hogy az egyes testrészek túlerőltetése miatti törések és húzódások kockázata a minimálisra csökken. Bármilyen sportágat kedvel valaki, egy-egy tréningegység tartson legalább húsz percig.

Ha a szívét már megfelelő állapotba hozta, bizonyára nem szeretné, hogy a többi testrésze mögötte kullogjon. Legyen őszinte! Ki kell nyújtania a karját, miközben ezt a cikket olvassa? Ha igen, esetleg már gyöngül a látása, ami ebben a korban gyakran előfordul, s könnyen korrigálható a megfelelő szemüveggel.

Legyen elővigyázatos! A 40-en túliak 4 százalékánál alakul ki zöld hályog, ami kezelés nélkülkárosítja az ideghártyát és a látást. Ezeknek az embereknek a 10 százaléka kezelés nélkül végül meg is vakul! Ezért évenként egyszer keressen fel szemorvost, hogy kiderüljön: megfelelő-e a szemnyomás, fennáll-e a zöld hályog (glaukóma) kockázata.

Ebben a korban a gerinccsigolyák közötti porckorongok is okozhatnak már gondot. Ha a porckorong állapota nem megfelelő, a tipikus tünet a hátfájás, a láb zsibbadása vagy érzéketlensége. – Ez nem okvetlenül jelent porckorongsérvet – mondja dr. Thomas Möller –, de mindenképp oda kell figyelni rá és fel kell keresni az orvost.

Íme néhány módszer, mellyel megelőzhetők a porckorongproblémák:
• Viseljen puha talpú cipőt.
• Puha talajon fusson.
• Amikor valami nehezet emel föl, először guggoljon le, aztán egyenes háttal emelje fel a tárgyat, minél közelebb szorítva testéhez.
Megfelő matracon aludjon, és csak egy párnát használjon. Minél nagyobb a testsúlya, annál keményebb matracra van szüksége.

66 éves koron túl
Akár 66, akár 86 éves, egyáltalán semmi nem indokolja, hogy rossz fizikai állapotban legyen. A test természetesen öregszik, bizonyos fokú kopás elkerülhetetlen. Az aktív életről és a sportolásról azonban a legkevésbé sem kell lemondani, mert az ember végsősoron annyi éves, amennyinek érzi magát.

Két egyszerű próba sokat elárul az ön „biológiai életkoráról”. Hunyja be a szemét, és álljon féllábra. Mérje le, mennyi ideig tudja megőrizni az egyensúlyát, mielőtt le kell tennie a másik lábát a földre.

Mennyi idős az egyensúlyérzéke?

51 másodpercnél több

20 éves

41–50 másodperc

30 éves

31–40 másodperc

40 éves

25–30 másodperc

50 éves

25 másodpercnél kevesebb

60-nál több

Gyújtson meg egy gyertyát, majd fújja el újra. Abból tudhatja meg, „hány évesek” a légzőszervei, hogy ezt milyen távolságból tudja megtenni.

Hány évesek a légzőszervei?

1,5 méter

20 évesek

1,25 méter

30 évesek

1 méter

40 évesek

0,75 méter

50 évesek

0,75 méternél kisebb

60-nál több

Az e korcsoportba tartozók közül sokan szenvednek az úgynevezett időskori cukorbetegségben. Ezért rendszeresen mérni kell a vércukorértéket. Éhomra mérve ennek 3,4–5,5 mmol/l-nek kell lennie. Az érték kideríthető egy gyors vizsgálattal, melyet elvégezhet az orvos, de a patikákban is hozzáférhető az eszköz. Üres gyomor mellett mért 5,5 mmol/l-nál nagyobb értékek már veszélyt jelezhetnek, sőt akár cukorbetegségre is utalhatnak, ez az állapot pedig számottevően növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ebben az életkorban ez különösen nagy veszély, mert ilyenkor a leggyakoribb a szívroham, és tízből három eset halállal végződik. Tehát ebben a korban kell a legjobban odafigyelni a szívre, és lehetőség szerint csökkenteni a kockázati tényezőket:
• az elhízást,
• a magas vérnyomást,
• a magas vérzsírszintet,
• a dohányzást,
• a mozgásszegény életmódot.

Ahhoz, hogy kiderüljön, mennyi mozgásra van szüksége, induljon ki abból hogy a szív edzésének legjobb módja, ha hetenként 2500 kcalnyi energiát állóképességet fokozó mozgással éget el. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen fajta mozgásokból adódhat össze:

Sportolás fajtája

Eltöltendő órák száma/hét

kocogás/gyaloglás

4

görkorcsolyázás

6

kerékpározás

7

úszás

5

torna

2,5

röplabdázás/kosárlabdázás

5

evezés

4

Aki sportol és egészséges életet él, annak is évenként egyszer el kell mennie orvosi felülvizsgálatra, és tisztában kell lennie azzal, hogy melyek a közeledő infarktus veszélyére figyelmeztető jelek:
• indokolatlan fáradtság, kimerültség
• depressziós időszakok
• rossz közérzet
• megmagyarázhatatlan alvászavarok.

A közvetlen veszélyre az alábbi figyelmeztető jelek utalnak. Ilyenkor azonnal kérjen orvosi segítséget!
• Mellkasi fájdalom, mely általában (de nem szükségképpen) a karba és a nyakba sugárzik.
• A hasüreg felső részéből kisugárzó fájdalom.
• Indokolatlan légszomj.

Ha szeretné idős korában is remekül érezni magát és aktív életet élni, akkor a csontjainak is jó állapotban kell lenniük. A csonttömegvesztés általában 40 éves kor körül kezdődik meg. Ezt követően csonttömegünknek évenként egy százalékát veszítjük el. A változás kora felgyorsítja ezt a folyamatot, mely végül törésekkel járó csonritkuláshoz (osteoporosishoz) vezet. Ez a betegség főleg az idősebb nőket fenyegeti, de a férfiak közel 15 százaléka is ebben szenved. A csontritkulás egyik fő oka, hogy a mozgásszegény életmód miatt csökken a csontok sűrűsége.

A csontritkulás ellen nagyon sokat lehet tenni. Ügyeljen rá, hogy naponta legalább egy gramm kalcium bekerüljön a szervezetbe (ennyit tartalmaz például egy liter tej) és elegendő legyen a szervezet D-vitamin ellátottsága. Naponta tíz perc napozás ebben sokat segít. Emellett abba kell hagyni a nagymértékű alkoholfogyasztást, illetve a dohányzást.
 

A jó kondíció megőrzésének előfeltétele minden életkorban az egészséges életmód és a kellő mértékű testmozgás mellett a szív, az anyagcsere, a hallás, a látás és a mozgásképesség rendszeres ellenőrzése. Ugye, megér az egészsége ennyi fáradságot?

Vote it up
108
Tetszett?Szavazzon rá!