Önzetlen segítség

Az önsegítő weboldalak olyan közösségeket szerveznek, amelyekben mindenki jól jár. Íme, három példa

Megjelent: 2010. július

Kapcsolódó cikkek

ad6kap6.hu
Hol egy kiságyat, hol matracokat, székeket, szekrényt kapott, így pár hónap alatt szépen berendezte üres albérletüket Zsoltianyu. Az ad6kap6.hu portálon ugyanis ezzel a felhasználónévvel regisztrált Nagyné Kádár Anikó (32). Az eladónő másfél és négy és fél éves fiúk édesanyja, férje egy olyan építőipari vállalatnál dolgozott, ahol rendszertelen volt a fizetés.

– Egy közösségi honlapon figyeltem fel egy éve az ad6kap6-ra, mivel sok gyermekeknek szóló felajánlást találtam, gondoltam, regisztrálok. Sok nehezen nélkülözhető vagy nélkülözhetetlen holmira és barátra leltem – összegez Anikó, aki másfél száznál is több segítő és segítendő emberrel találkozott azóta személyesen. Legtöbbször ugyanis nem postán küldik egymásnak a felajánlott tárgyakat, hanem az érintettek személyesen hozzák, viszik. – Nagyon jó kapni, de az igazi, ha viszonozhatom is. Mikor a gyerek kinövi a babakocsit, vagy ha kapunk egy nagy zsákot, amelyben kislányruhák is akadnak, már jelzem is a sorstársaknak.

Anikó párja közben munkanélküli lett, a családot kirakták az albérletből. Szerencsére a 7. kerületi önkormányzat által fenntartott családok átmeneti otthonában fedél van a fejük felett. A talpraesett fiatalasszony bizakodik, és az ad6kap6.hu-n lelt ismerősök is tartják benne a lelket, köztük a weboldalt alapító Csiby Éva (52). A mérnöknő két fia már egyetemista, a család „működtetése” mellett napjainak jó része a honlappal kapcsolatos munkával telik. Barátai, versenybridzs- és golfozótársai közül is jelentkezett már több önzetlen önkéntes.

– Nincs hagyománya nálunk a társadalmi felelősség gyakorlásának, az új gazdasági elit tagjai most alakítják ki mind a formát, mind a tartalmat – magyarázza Éva, akinek férje, a Videoton nagyvállalat egyik tulajdonosa és vezetője az ad6kap6.hu koncepciójának kigondolója.

A három éve fogant ötletből két éve lett számítógépes program, az egyszerű, áttekinthető weblapot most frissítik éppen. A Szeretem Magyarországot Klub által felkarolt kezdeményezés lényege, hogy az egyik helyen feleslegessé váló tárgy máshol központi szerepbe kerül. Deli Gabriella, a Homoki Diákotthon Fiatal Dolgozóinak Egyesülete a Sérült Gyermekekért csapata nevében alig győzi sorolni a pozitív példákat:

– Gyermekeink, akik család nélkül, intézményünk szárnyai alatt élnek, minden apró, más számára már értéktelen dolognak szívből tudnak örülni, a nagy ajándékot pedig egyszerűen csodának vélik. Szeretnénk megköszönni „Besztercé”-nek a televíziót, „nyúl”-nak a másik tévét, „Mayá”-nak a videokamerát, melyet a farsangon már ki is próbálhattunk gyermekeinkkel, „Pmayá”-nak a számítógépeket…

Az alapító, Csiby Éva szerint egyszer mindenkinek ki kellene próbálniaMáskor az egyik ember üres órái, fölös energiái a másiknál a megmaradást vagy az előrejutás esélyét adják. Színházba, orvoshoz, kirándulni juthat el így például, akinek másképp nem lenne módja – hiszen egymástól ilyen lehetőségeket is kérnek, és gyakorta kapnak is a felhasználók.

– Az ad6kap6 a pillanatnyi problémákon segít át. Látom, hogy 80-90 százalékban nők használják, nagyon hatékonyan, sok köztük a vidéki is, akik családjukért minden követ megmozgatnak, sokszor csak magukra számíthatnak: igazi túlélőművészek – teszi hozzá Csiby Éva. –Annyi aprósággal segíthetnénk egymásnak, de olyan nehezen mozdulunk. Mi csak azt tesszük lehetővé, hogy emberek szervezett és költségmentes módon teljesíthessék egymás kívánságait.

Az oldalt jelenleg 2500 regisztrált használja, naponta mintegy kétezer belépést jelez a rendszer. A 80-100 új kérésből-felajánlásból körülbelül 20-30 meg is valósul minden huszonnégy órában. A legemlékezetesebb talán, amikor tavaly július 6–12. között négy család nyaralhatott egy ismeretlen jótevőnek köszönhetően Zánkán.

– Ebben az oldalban az a legszebb – összegzi az alapító –, hogy nekünk, az üzemeltetőknek, a felajánlóknak és a megsegítetteknek is örömet szerez. Egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia.

Vote it up
591
Tetszett?Szavazzon rá!