Örökölhető az egészség?

Sokat megtudhat egészsége várható alakulásáról, ha felidézi, hogy édesanyja milyen betegségekben szenved

Migrén
Ha édesanyja migrénes volt, 70-80 százalék az esélye annak, hogy ön is az lesz. A kutatók úgy vélik, hogy ezt a görcsös fejfájást egy hibás gén okozza. A gén hibája miatt környezeti tényezők, mint például a fény, könnyebben aktiválják az agy fájdalomközpontjait, amelyek a fejfájást okozzák. Hasonló hatással lehetnek bizonyos ételek, mint a csokoládé, a kávé, a sajtok, a citrusos gyümölcsök és a vörösbor, ezért ezeket jobb elkerülni, ha édesanyjánál ilyesmik váltottak ki rohamot. A mentsruáció alatt a hormonok is kiválthatják a migrénes rohamot.

Emlőrák
A BRCA1 és BRCA2 génmutációt hordozó nőknél nagyobb az emlőrák kialakulásának a kockázata. A hibás génnel rendelkezőknél igen korán kialakulhat a rák, mondja dr. Elizabeth Rapley onkológus. A megelőzés érdekében rendkívül fontos a 40 év fölötti mammográfiás vizsgálat. Ha vér szerinti rokonai közül valakinek emlőrákja volt, genetikai vizsgálatot is végeztethet. Ha a hibás gén jelenléte és a családban halmozottan előforduló betegség alapján nagyon nagy a kockázat, egyesek megelőző emlőeltávolítást végeztetnek, hogy a betegség kialakulását elkerüljék.

Edzettségi szint
Körülbelül 50 százalékban a génjeink határozzák meg, mennyire vagyunk fittek. Bár mindenkinek szüksége van a rendszeres testedzésre, egyesek kevesebb megerőltetéssel ugyanolyan izomzatot építhetnek, mint amelyért másoknak keményen meg kell dolgozniuk. Igen, ez igazságtalanság. De ön csak hallgasson Louise Suttonra, a Leedsi Egyetem sporttudományi intézetének vezetőjére: – Legalább hetente háromszor 30-45 percig végezzen nagy intenzitású aerob gyakorlatokat, fusson, ússzon vagy biciklizzen, s iktasson be gyorsabb szakaszokat. Érdemes terheléses és nyújtó gyakorlatokat is végezni.

Depresszió
Kutatások szerint 10 százalék az esélye, hogy ön is megörökölheti a családjában előforduló pszichés betegségeket, köztük a depressziót. Emer O’Neill, egy depressziókutatással foglalkozó intézet vezetője azt javasolja, hogy aludjon eleget és csak mérsékelten fogyassszon alkoholt, mert a kimerültség, a stressz és a nagyfokú ivás fokozza a depresszió kockázatát.

Elhízás
Az elhízásért felelős FTO gén két másolatával rendelkezők 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak elhízni, mint azok, akiknek egy sincs. Egy másik kutatás szerint az egészséges testsúlyú anyák lányainak 4 százaléka, az elhízott anyák 41 százaléka lett elhízott. Sutton szerint az almaalakúak között szorosabb a genetikai kapcsolat, mint a körtealakúak és a soványak között. Érdekes eredményt hozott egy 2009-es kutatás: az anya-lány és az apa-fiú viszonylatban szoros az elhízásra való öröklött hajlam, de az anya-fiú, apa-lány viszonylatban nem. Természetesen az étkezési szokásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Túlsúlyos mamája kiadósabb táplálkozásra ösztökélte? Nem kizárt, hogy olyan szokásokra nevelte, amelyekkel önnek nehéz szakítania. Tehát a genetikai tényezők mellett a kalóriafogyasztás figyelemmel kísérése és a fizikailag aktív életvitel is segíthet a helyes testsúly elérésében.

Ízületi gyulladás
Körülbelül 50 százalék az esélye, hogy reumatoid artritisz alakul ki önnél, ha édesanyja is ebben szenvedett. Ennek a betegségnek az az oka, hogy az immunrendszer a szervezetben az ízületi porcok ellen fordul és azt károsítja. Ennek ellenére a családi kórtörténet nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegség önnél is jelentkezik. Alan Silman, a reumatoid artritisz kutatója rámutat: ez a betegség gyakrabban támadja meg azokat, akik dohányoznak, illetve nagy mennyiségben fogyasztanak vörös húsokat és koffeint.

Korai menopauza
Ha édesanyja korai menopauzában szenvedett, 70-85 százalék az esélye, hogy önre is ez vár. Az Exeter Egyetem kutató szerint a menopauza átlagosan 51 éves korban kezdődik, de minden huszadik nőnél már 46 éves kor táján beindul. Lánytestvérek vizsgálatával megállapították, hogy a folyamat kezdetét 85 százalékban a genetikai adottságok határozzák meg. Azért semmit nem tehet, hogy a menopauzát késleltesse, de orvosa tanácsait követve enyhítheti a tüneteit.

Alzheimer-kór
Az Alzheimer Társaság azonosította azokat a géneket, amelyek hajlamosabbá teszi az embereket a demencia egyes típusaira. Ha édesanyjánál 65 éves kora előtt diagnosztizálták a kórt, 30-50 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki önnél is. Ruth Sutherland, az Alzheimer Társaság elnöke felhívja a figyelmet: ha 35 éves kora után ügyel a testsúlyára, a vérnyomására és koleszterinszintjére, 20 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulásának valószínűségét.

Szívbetegség
Ha édesanyjának infarktusa volt, vagy beszűkült artériák okozta mellkasi fájdalmaktól szenvedett, 20 százalék annak az esélye, hogy ez önnel is előfordulhat. Az Oxford Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy megnő a stroke esélye azoknál, akinek a mamája is stroke-os volt. Ennek az az oka, hogy az öröklött érbetegség érintheti a szívkoszorú-ereket és az agyi verőereket is. Azt azonban, hogy az anya stroke-ja miért befolyásolja a leánya szívének egészséget, még tovább kell kutatni. A tudósok még nem tudják, hogy a géneknek vagy az életvitelnek van-e nagyobb szerepe. Mindenesetre a helyes életmód alapvetően fontos a szív egészségének. Vagyis vigyázzon a testsúlyára, kevésbé zsíros és sós ételeket egyen, ne dohányozzon és szorítsa minimálisra az alkoholfogyasztását.

Vote it up
306
Tetszett?Szavazzon rá!