Örökzöld házi praktikák: Konyha

Az olcsó, hatékony és környezetkímélő megoldások nem mai találmányok. Íme, pár bevált fogás

Maradékhasznosítás
• Ha főtt krumpli vagy krumplipüré marad meg, próbálja ki a burgonyás puffancsot. Nyomkodja szét a krumplit, keverje össze egy tojással, sózza, borsozza, adjon hozzá fokhagymát, petrezselyemzöldet és egy fej apróra vágott hagymát, formáljon belőle pogácsákat, panírozza be, és olajban süsse ki őket.
• Készítsen sonkás metéltet az előző napról megmaradt tésztából. Pirítsa meg a sonkát hagymakockákon, keverje össze a tésztával, és öntsön rá két felvert, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesített tojást. Amint a tojás összeáll, tálalhatja az ételt.
• Készítsen egytálételt a maradék rizsből. Tojást, sonkát vagy darált húst, hagymát és zöldségeket adjon hozzá. Keleties ízt kap, ha a főtt rizst szezámolajon megpirítja, és szójaszósszal ízesíti.
• A maradék rizsből desszertet is készíthet. Keverje össze konzerv koktélgyümölccsel, tegye hőálló tálba, verjen kemény habot három tojásfehérjéből, kanalazza rá a rizsre, és süsse meg a desszertet a sütőben.
• További maradékhasznosítási praktikákat talál itt és itt!

Főzési gyorssegély
• Ha főzés közben szétpukkan egy tojás, adjon gyorsan egy kis ecetet a vízhez, amely megköti a fehérjét. Ha repedt tojást akar megfőzni, csomagolja szorosan alufóliába.
• A rágós leveshúst egy kevés ecettel puhíthatja meg.
• Ha nem áll össze a saját készítésű majonéz, egy kevés sóval keverjen habosra egy tojássárgáját, és cseppenként adja hozzá a majonézhez.
• Ha a tojáshab nem elég kemény, adjon hozzá néhány csepp citromlevet vagy egy kis sót.
• Ha a grízgaluska túl keményre sikerült, tegye 10 percre hideg vízbe, majd főzze fel újra. Megdagad, és laza lesz.
• Könnyebb kivenni a süteményt a sütőformából, ha nedves konyharuhára állítja.
• Kíváncsi további hasonló praktikákra? Kattintson!

Reggeli müzli
Készítsen müzlit hagyományos svájci recept alapján: áztasson be éjszakára 6 evőkanál gabonapelyhet 12 evőkanál vízbe, majd keverje jól össze 6 evőkanál tejjel vagy tejszínhabbal és 2 citrom levével. Reszeljen meg 2 almát, és keverje össze a gabonapehellyel. Ízlés szerint cukrozza, és adjon hozzá 2-3 evőkanál darált diót. A hozzávalókat az évszaknak megfelelően variálhatja, alma helyet használhat más gyümölcsöt. A tejszínt joghurttal vagy túróval is helyettesítheti. A gabonapelyhek helyett használhat gabonadarát. Keverje össze a folyadékkal, és hagyja állni 4 órán át.

Ételek feljavítása
• A kiszáradt kalács ismét olyan lesz, mint a friss, ha bekeni tejjel, és beteszi egy rövid időre a sütőbe.
• Pürésítse húslevessel a nyers gombát, majd fagyassza le, hogy később felhasználhassa mártások és levesek ízesítésére.
• A hollandi mártáshoz egy csipet tárkonyt hozzáadva béarni mártást kap, ha pedig egy kevés paradicsompürét kever hozzá, máris kész a Choron-mártás. Ha 1 evőkanál narancshéjjal és 2 evőkanál narancslével melegíti fel, egzotikus máltai mártás lesz az eredmény.
• Öblítse le a konzervrákot, és tegye 15 percre 2 evőkanál ecetbe, amelybe egy kis sherryt is tesz. Ettől elveszíti fémes dobozízét.

Variációk száraz kenyérre
• A szikkadt zsemlét beáztatva remekül fel lehet használni vagdalt készítéséhez. Még finomabb, ha húslevesbe áztatja be a zsemlét.
• Ha a zsemle vagy a kenyér még nem túl száraz, készíthet belőle levesbe vagy salátába való kenyérkockát. A kockára vágott kenyeret pirítsa meg serpenyőben egy kevés zsiradékon. Finom ízt ad a kenyérkockáknak, ha velük együtt hagymát, fokhagymát, diót vagy parmezánsajtot pirít.
• Nyáron nagy sikert arat a kenyérsaláta. Vágjon száraz fehérkenyérszeleteket falatnyi darabokra, és keverje össze őket apróra vágott paradicsommal és hagymával. Ecettel, olívaolajjal, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítse. Hagyja egy ideig állni.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!