Öt új ötlet visszértágulat ellen

Így csökkentse a fájdalmat, javítsa a vérkeringést, illetve előzze meg az érintett terület bedagadását

Egyen bogyós gyümölcsöket!
A földi szeder, málna és eper flavonoidokat tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy erősítik az erek falát, ezzel megakadályozzák a visszértágulat (közkeletű nevén: visszér), így az aranyér kialakulását. Szokjon rá a bogyós gyümölcsökre – akár vacsora utáni desszertként, akár a reggeli gabonapehely mellé!

...és vadgesztenye-kivonatot
E fa termésének kivonata az egyik leghatásosabb ellenszer a visszértágulat okozta kellemetlenségekkel szemben. A Harvard Medical School kutatói összesen tizenhat vizsgálatot összegeztek: ezekben több ezer olyan ember vett részt, akinek a lábában gyengék voltak a vénabillentyűk. Azt találták, hogy a vadgesztenye-kivonatot szedők negyedannyiszor éreztek fájdalmat, mint azok, akik placebót kaptak. A csoport felénél csökkent a lábdagadás, és 70 százalékuknál enyhült a viszketés. Arról is beszámoltak, hogy a lábukat kevésbé érzik fáradtnak és nehéznek. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a vadgesztenye magjában lévő hatóanyag, az eszcin erősíti a kisebb erek falát. Brit kutatók szerint ez a gyógynövénytermék ugyanolyan hatékony lehet, mint a kompressziós harisnya. A kivonat szokásos napi adagja 300 mg (ez 50-75 mg eszcint tartalmaz). A nyers vadgesztenyét viszont nem ajánlott rágcsálni, annak hatását és biztonságosságát nem tisztázták.

Ne erőlködjön!
Ha túlságosan nagy a hasprés, például székrekedése van és nem tud székletet üríteni, nő a nyomás az alsó testfél visszereiben. Skót kutatók arról számoltak be, hogy ez a fajta erőltetés a férfiaknál majdnem kétszeresére növeli a visszérproblémák kockázatát. Annak érdekében, hogy elkerülje a székrekedést, igyon sok vizet, és fogyasszon több élelmi rostot!

Ázsiai gázló (Centella asiatica)Használ a Gotu kola is
Az ázsiai gázló (Centella asiatica), ez a Madagaszkáron, Indiában és Srí Lankán honos gyógynövény a kutatások szerint enyhítheti a lábfájdalmat, a lábdagadást, és -bizsergést, valamint azt,  hogy nehéznek érezze a lábát. Hatására erősödik a vénák fala, ezáltal javul a vérkeringés. A napi ajánlott mennyiség 30-39 mg.

Egy pohár bor is csodákra képes
Spanyol kutatók 1778 ember kórtörténetét elemezve rájöttek, hogy azoknál, akik mindennap megittak egy pohár bort, 50 százalékkal kisebb volt a visszértágulat kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebbet – vagy többet – ittak. Más vizsgálatok azt sugallják, hogy a borban található flavonoidok és szaponinok segítenek megőrizni az erek falának rugalmasságát és egészségét. Persze a bor ellen is akadnak érvek – viszont remek ételek készítéséhez is felhasználható.

Vote it up
357
Tetszett?Szavazzon rá!