Öt csodás csomagolási ötlet

Az ötletes és fantáziadús csomagolással még szebbé és emlékezetesebbé varázsolható a karácsony ünnepe

Narancs és szalag
Igazán egyedi darab, a megajándékozott talán még sajnálni is fogja kibontani, amit ebben kap

Alapanyagok
1 db narancs merített papír  szalag (hossza az ajándék méretétől függ)

Elkészítés
1. Vágjon a narancsból kb. 8 mm vastag karikákat. Helyezzen hőálló tányérra konyhai papírtörlőt, tegye rá a narancsszeleteket, majd mikrohullámú sütőben, közepes fokozaton fonnyassza őket 3 percig az egyik, majd további 2 percig a másik oldalukon. Ezután hagyja 2-3 napig a szabad levegőn száradni.

2. A merített papírból vágjon az ajándék méretének megfelelő nagyságú darabot. Szorosan csomagolja be az ajándékot, a két végén sarkosan hajtsa meg a papírt, és rögzítse kétoldalú ragasztószalaggal.

3. Helyezze a doboz tetejére a szalag felezőpontját, és tekerje át a szalagot az ajándékcsomagon először hosszában, majd alul irányt váltva széltében is. A csomag elejére kössön masnit. Óvatosan igazítsa el, s közben ügyeljen arra, hogy a szárai egyforma hosszúak legyenek, és a szalag ne tekeredjen meg.

4. Rögzítse a szárított narancsszeleteket a szalag hosszabb oldalán, a masni alatt egymástól 10 cm-re ragasztópisztollyal.

Elegáns zsákok
Remek megoldás a papírba nehezen csomagolható palackok, befőttesüvegek, gyertyák számára

Alapanyagok
50×34 cm anyag (például bársony) 75 cm hosszú színes zsinór vagy szalag • 8 db kisebb fémkarika

Elkészítés
1. Mérjük le a palack kerületét és magasságát. A bársonyból vágjunk ki az üveg kerületénél 5 cm-rel szélesebb, a magasságánál pedig 15 cm-rel hosszabb téglalapot. Szabjunk ki egy korongot is, mely a palack aljának kerületénél 6 mm-rel nagyobb.

2. A téglalapot színével befelé hajtsuk hosszában félbe. A kapott hengert tűzzük le, férceljük, majd varrjuk össze az oldalát. Színt színre fordítva a korongot rögzítsük a henger egyik végéhez, majd varrjuk össze a két anyagrészt.

3. Fordítsuk ki a zsákot, helyezzük bele a palackot. A zsák száját a palack fölött 4 cm-rel hajtsuk be, és tűzzük le. Vegyük ki a palackot. Újra fordítsuk ki a zsákot és szegjük be a száját, hogy ne rojtosodjon.

4. Gombostűvel jelöljük ki a zsinór helyét, majd varrjuk fel a fémkarikákat egymástól egyenlő távolságra. Tegyük a zsákba a palackot, fűzzük a zsinórt a karikákba, és kössük masnira.

Tortadoboz
Az egyedi díszdobozban a saját készítésű ajándék is sokkal jobban mutat

Alapanyagok 23 cm-es tortához
40×40 cm aranyszínű kartonpapír 25×25 cm karton tortaalátét  125 cm hosszú széles, piros szaténszalag  kétoldalú ragasztószalag

Elkészítés
1. A doboz magasságához mérjük le a torta magasságát, és adjunk hozzá 1 cm-t. A dobozhoz szükséges kartonlap méretét úgy kapjuk meg, hogy a tortaalátét szélességéhez hozzáadjuk a doboz magasságának kétszeresét. Ezek szerint egy 7,5 cm magas, 25 cm széles tortadobozhoz 40×40 cm karton szükséges. Mérjük le, majd vágjuk ki a papírt.

2. Helyezzük a tortaalátétet a karton hátoldalának közepére, és rajzoljuk körbe. Rajzoljuk meg a sarkokat és az átlókat is. A középső négyzetet hagyjuk üresen. Óvatosan élezzük meg a kartont a szaggatott vonalak mentén. Vigyázzunk, nehogy átvágjuk a papírt!

3. Fordítsuk meg a kartont, az egyik sarkot az átlók mentén fogjuk össze, és kétoldalú ragasztószalaggal ragasszuk a doboz külső oldalához. A többi sarkot is hasonlóan ragasszuk le.

4. Ugyanígy készítsük el a doboz tetejét is, de a középső négyzet oldalait 3 mm-rel növeljük, a tető magasságát pedig 2,5 cm-rel csökkentsük. A kész dobozt kössük át a masnival.

Rusztikus stílusban
Íme, még egy ötlet a nehezen csomagolható ajándékokhoz, illetve olyanoknak, akik próbálják kímélni a környezetet

Alapanyagok
füles barna papírtáska rafia és zöld kenderzsinór  fenyőtoboz, fenyőág, esetleg műág

Elkészítés
1. A táska szájánál 5 cm-rel lejjebb, vonalzó segítségével halványan húzzunk egyenes vonalat. Papírlyukasztóval vagy sniccerrel lyukasszuk át a táska mindkét oldalát a vonal mentén négyszer, egymástól egyenlő távolságra.

2. Óvatosan helyezzük az ajándékot a táskába. Két szál rafiát tekerjünk körbe egy szál zöld kenderzsinórral, majd kössünk csomót a végére.

3. A táska száját óvatosan fogjuk össze, és az egyik oldal közepén elhelyezkedő középső lyukból indulva öltögessük a rafiát a lyukakba. Amikor a táska másik oldalán található középső lyukhoz érünk, kössük mutatós masnira a zsinórt. A masnira tekerjünk újabb rafiaszálakat, majd ragasztó segítségével ízlésesen rögzítsük a fenyőtobozokat, illetve az örökzöld ágakat.

Stílusos ajándékkártyák
Hasznosítsa a az évek alatt összegyűlt karácsonyi képeslapokat az ajándékcsomagok felcímkézésére

Alapanyagok
régi karácsonyi képeslapok  zsinór  hullámpapír

Elkészítés
1. Régi képeslapból sniccerrel vagy ollóval vágja ki a kívánt karácsonyi motívumokat.

2. Helyezze a mintát hullámpapírra úgy, hogy a papír bordázata függőlegesen álljon. Jelöljön ki a minta körül a mintánál 3 mm-rel nagyobb téglalapot, majd mellette egy ugyanakkorát, hogy félbehajtható kártyát kapjon. Vágja ki.

3. Hajtsa félbe a kártyát. A bal felső sarkát lyukassza ki.

4. Ha a mintát szivacsos ragasztószalaggal rögzíti, térhatású lesz. A rögzítéshez kétoldalú ragasztószalagot is használhat, ám úgy kevésbé látványos az eredmény.

5. Fűzze át a lyukon a zsinórt, majd kösse meg, és már készen is van.

Vote it up
218
Tetszett?Szavazzon rá!