Öt híres-hírhedt kémnő

Az egzotikus táncosnőből kémmé lett Mata Hari minden kémnő őstípusa. Ismerje meg őt és négy követőjét

Mata Hari
Az első világháborúban sok francia és német katonatiszt figyelmét magára vonta Mata Hari egzotikus tánca. Eredetileg a franciák ügynöke volt, majd akkor tartóztatták le, amikor megszereztek egy róla szóló német nyilatkozatot.

Merész tette: Mata Harit Franciaországban kémkedés vádjával bíróság elé állították és elítélték. Kivégzését 1917. október 15-re rendelték el. Visszautasította, hogy bekössék a szemét, mosolygott, és csókot dobott a kivégzőosztag felé, mikor a puskák eldördültek.

Noor Inayat Khan
Khan a családjával Angliában élt, majd Franciaországba költöztek, a második világháború kitörése előtt pedig mindnyájan visszamentek Angliába. Itt csatlakozott a Női Kiegészítő Légierőhöz, és mivel folyékonyan beszélt franciául, értékessé vált a britek háborús céljai számára. Kiképezték kémnek, majd beépült a németek által megszállt Franciaországba.

Merész tette: Annak ellenére, hogy Franciaország elhagyására utasították, Khan maradt, és folytatta a katonai hírek közvetítését a szövetségeseknek. Az SS elfogta, a dachaui koncentrációs táborba küldte és 1944. szeptember 13-án kivégeztette.

Kawashima Yoshiko
Kawashima Yoshiko, aki az 1930-as évek elején a japánoknak kémkedett, főként a társadalom magasabb rétegeiben mozgott, alkalomadtán férfinak adva ki magát, ha épp erre volt szükség. Legendás figurává vált: még a dalait is kiadták, emellett a ponyvairodalmat is megihlette. Kínában letartóztatták, majd 1948. március 28-án kivégezték.

Merész tette: Mandzsukuo állam békéjének biztosítása érdekében Kawashima létrehozott egy lázadásellenes haderőt, hogy felkutassák a japánokkal szembeszegülő gerillákat. Az ötezres létszámú csapat megszervezésének elismeréseként Kawashima Mandzsukuo Szent Johannájaként vált ismertté.

Sarah Aaronsohn
Az első világháború alatt Sarah Aaronsohn elhatározta, hogy kiáll az elveiért, ezért csatlakozott a Nilihez, a briteknek dolgozó zsidó kémek csoportjához. Azután döntött a kémkedés mellett, hogy látta, milyen atrocitásokat követ el az Oszmán Birodalom az örmény nép ellen.

Merész tette: A törökök elkaptak egy briteknek szánt üzenetet szállító postagalambot, megfejtették az információt, és elfogták Aaronsohnt. Ő, mivel nem akarta, hogy erőszakkal kényszerítsék értesülései átadására, egy pisztollyal lelőtte magát.

Josephine Baker
Az énekes és táncosnő, Josephine Baker legfőképpen arról ismert, hogy ő volt az első afroamerikai származású hollywoodi filmszereplő. Emellett a második világháborúban kémkedett is a szövetségesek számára. Miután Németország megszállta Franciaországot, Baker a magas rangú tisztekkel barátkozva bármely hasznosnak tűnő információt továbbított.

Merész tette: Amikor a németek bevonultak Párizsba, Baker segítette a menekülőket, és támogatta a francia ellenállási mozgalmat. A kottáin láthatatlan tintával írt titkos üzeneteket csempészett – miközben ugyanezekből a kottalapokból énekelt az ellenséges tábornokoknak. Baker úgy is átjuttatott információkat a határon, hogy az üzeneteket az alsóneműjére gombostűzte.

Vote it up
250
Tetszett?Szavazzon rá!