Öt hiba, amelyet kerüljön el, ha meghűlt

Úgy véli, tudja, mi ilyenkor a teendő? Lehetséges, hogy a gyógyulását hátráltatja

Az emberek zöme évente két-három meghűlésen esik át, így azt hihetnénk, mindenki pontosan tudja, mi ilyenkor a teendő.

De valóban így van-e? A meghűlés esetén alkalmazandó módszerekről tanultak jó része egyszerűen helytelen.

Amikor majd kaparni kezd a torka és folyni kezd az orra, itt van öt hagyományos jó tanács, amelyeket biztosan nem érdemes megfogadnia:

Ha köhög vagy tüsszent, tegye a kezét a szája elé!
Ez ugyan udvarias dolog, de a kórokozók közvetlenül a kezére kerülnek, onnan pedig mindenhová, amit csak megérint.

Tény, hogy mások belélegezhetik a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe kerülő parányi cseppekből álló felhőben „utazó” vírusokat, ám a cseppek hamar a földre hullanak, és megszáradnak, mondja Chris Burrell, az Adelaide-i Egyetem nyugalmazott virológiaprofesszora.

A náthavírus eléggé labilis, de jóval tovább életben maradhat a nedves nyálkában, amely a kezünkbe tüsszentve a bőrünkre kerül. Kórházi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az egész napot egy beteg ágya mellett töltő személyek kisebb valószínűséggel kapják el a vírust, mint azok, akik rövid látogatásuk alatt megérintik a beteg környezetét. A leggyakoribb náthavírusok közé tartozó rhinovírusok például akár három órán át is életben maradhatnak a bőrön vagy a tárgyakon, úgy mint telefonkagylókon és számítógép-billentyűzeteken, vagyis a kéz az igazi bűnös.

Így helyes:
Köhögjön és tüsszentsen a könyökhajlatába vagy egy papír zsebkendőbe, amelyet azután dobjon ki!
Ha a kezébe köhög vagy tüsszent, utána mindig mossa meg, és vegye rá az összes családtagját, hogy télen rendszeresen mossák meg a kezüket!
A szemét a kézfejével dörgölje meg, ugyanis ott kisebb valószínűséggel tapadtak meg másvalakitől származó kórokozók, mint az ujjain!
 

Öltözködjön melegen!
A meghűlések és influenzás megbetegedések a tél megszokott velejárói – de nem feltétlenül a hideg miatt. Egy az angliai Salisburyben végzett kutatás önkéntes résztvevői vagy meleg szobában, alaposan betakarózva, vagy pedig a szabadban ülve, lábukat egy lavór jéghideg vízbe lógatva lélegeztek be egy-egy adag rhinovírust. A két csoport tagjai lényegében azonos arányban betegedtek meg.

Télen azért hűlünk meg gyakrabban, mert sokat tartózkodunk zárt helyen, fertőzött személyek társaságában. Nyáron a szabadban szaladgáló gyerekek sokkal ritkábban érintik meg egymást és cserélnek vírusokat, mint télen, amikor a nyirkos és hideg idő miatt a tanteremben zsúfolódnak össze.

Így helyes:
Hagyja nyitva résnyire az ablakot: az a jó, ha az állandóan keringő friss levegő kiűzi a kórokozókat.
Ne fűtsön be nagyon! Fontos, hogy az orr, a száj és a szem nyálkahártyája ne száradjon ki, mivel ezek alkotják a szervezet vírusok elleni védekezésének első vonalát.
Tüntesse el otthonából a penészgombákat, amelyek egyeseknél légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak!
 

Menjen rögtön orvoshoz!
Ez az egyik leggyakoribb hiba – a meghűlés első jelére orvoshoz rohanunk, és antibiotikumot követelünk tőle.

Az antibiotikumok túlzott használata miatt a baktériumok ellenállóvá válhatnak velük szemben, ráadásul e szerek teljesen hatástalanok a meghűlés ellen, mivel a baktériumfertőzések kezelésére szolgálnak. Elpusztítják viszont azokat a hasznos baktériumokat, amelyekre szükségünk van az immunrendszer hatékony működéséhez.

A Family Medicine szaklap egyik tavaly közölt tanulmánya szerint a gyógyulásban sokkal fontosabb szerepe van az orvos empátiájának, mint a felírt gyógyszereknek.

Ha az orrából egy hét múlva is sűrű és sárga nyálka ürül, akkor sincs feltétlenül gyógyszeres kezelést igénylő fertőzése. Könnyen lehet, hogy csupán a szervezete löki ki az elpusztult sejteket.

Így helyes:
A tünetek kezelésének legjobb módja az, ha pihen, orrcseppeket használ, és paracetamolt vagy aszpirint szed.
Akkor forduljon orvosához, ha egy hét elteltével mellkasi, orr- vagy arcüregi, illetve középfülfertőzésre gyanakszik!
Ha végül mégis antibiotikumokat kell szednie, a kúra ideje alatt érdemes probiotikumokat fogyasztania, hogy növelje az emésztőrendszerében élő hasznos baktériumok számát.
 

Meghűléskor koplaljon, láz esetén lakomázzon!
A szüleink talán még ezt a népi bölcsességet tanulták, de most eláruljuk: egyik esetben sem kell koplalnia. Sőt nagyon fontos, hogy ha beteg, sok alvással és a normális étrenddel kényeztesse magát. A jó tápanyagellátás segíti szervezete normális működését, és erősíti az immunrendszerét.

Az is nagyon fontos, hogy eleget igyon, ha meghűlt, mivel a láz, illetve az orr váladékozása és a tüsszögés miatt a szervezete nagyon sok vizet veszít.

Így helyes:
Táplálkozzon a megszokott módon, és igyon sok folyadékot (a víz a legjobb)!
Mindig legyen otthon az adott évszakban kapható friss zöldség és gyümölcs! Fogadja el a természet kínálta szezonális tápanyagokat.
Egyen sokat a meghűlés ellen hatásos, antioxidánsokban – béta-karotinban, C- és E-vitaminban – gazdag gyümölcsökből és zöldségekből!
 

Ne vegyen róla tudomást!
Ma már nagyon sok olyan gyógyszer kapható, amelyek a tünetek enyhítését szolgálják. De vajon tényleg jó ötlet ez olyankor, ha meghűléssel küszködünk?

Pam Stone az egészségmegőrzéssel és táplálékkiegészítőkkel foglalkozó Blackmores cégtől arra hívja fel a figyelmet, hogy a vény nélkül kapható meghűlés elleni orvosságok az esetek zömében csak a tüneteket enyhítik, de nem gyógyítják magát a meghűlést. – E szerek szedése a kívánttal ellentétes hatást érhet el – magyarázza Pam Stone.

Számos tanulmány igazolta már, hogy a stressz és az alváshiány meggyengíti az immunrendszert. Ha tehát továbbra is dolgozik vagy iskolába jár, azzal nemcsak a betegséget ragaszthatja át másokra is, hanem saját felépülését és hátráltathatja.

Így helyes:
Ha lehetséges, maradjon otthon a meghűlés első három napján, amikor a legjobban fertőz!
Folytassa a szokásos testmozgását is, legfeljebb egy kicsit könnyített változatban! A mozgás jót tesz az immunrendszernek.
Ne dohányozzon, ne igyon alkoholt, táplálkozzon megfelelően, és aludjon sokat! Ilyenkor a felesleges stressz tovább gyengíti az immunrendszert.

Vote it up
417
Tetszett?Szavazzon rá!