Öt lépés az egészségesebb otthon felé

Egyszerű megoldásokkal száműzheti a vegyszereket, otthona pedig tiszta és egészséges lakóhely lesz

 

A clean house is a healthy house, right? Not always. Over time, the cleaning products we commonly use can build up to cause a nasty concentration of chemicals – some undesirable. But you can still maintain a healthy home environment by adopting some clever tactics. From how you use fragrances to the way you fight pests and insects, you can reduce the build-up of allergy-causing toxins in your house. Here are five key changes you can use to live in a healthier way.

Cut back on cleaning products
Cleaning is a process, not a product, says Jo Immig, co-ordinator of the consumer advocacy group National Toxics Network. We really don’t need most of the bottles we have stored under our sink or in the bathroom cabinet.

We tend to think products that make our surfaces look shiny or fill the house with a strong, clean smell have also killed most germs. Yet the most efficient sanitiser is – wait for it – soap and water. That doesn’t mean hours of scrubbing. Use simple soap in every room (even for cleaning the toilet) and a microfibre cloth.

If you have to use specialised products, consider plant-based versions. They’re biodegradable, kinder to your body and available in most supermarkets.

Fix the fragrance
Even the most expensive perfumes include synthetic ingredients that have been recognised globally as common triggers for allergies. So significant is the problem for some people that many workplaces in the US are now fragrance-free.

The problem is that we are currently “over fragranced” – from soap and shampoo to toilet paper and tissues.

Try using essential-oil-based perfume and buy unscented beauty products, such as shampoo and soap, available from pharmacies and healthfood shops.

Cure the carpet
The carpet is one thing in the house that screams out for a regular clean. Over time we walk dust and dirt into the carpet and the grit lodges in the carpet’s pile. It’s also where residues from common household sprays, such as fly repellents and deodorants can accumulate and eventually get re-emitted back into the air. No wonder carpets are a favourite home of allergy- and asthma-causing dustmites.

While it might not be practical to rip up your carpet now, it’s worth considering floorboards or tiles next time you’re moving or renovating. In the short term, invest in a good vacuum cleaner fitted with a HEPA filter. Taking your shoes off at the door will also help keep your carpet clean.

Let the fresh air in
Ventilate, ventilate, ventilate. Keeping windows and doors open will not only diffuse the vapours of household cleaners and sprays but will help move them out of the house once their jobs are done. Keeping doors and windows shut all the time will only help allergens inside your house accumulate. You need to emit them, and get the air circulating freely as often as possible.

And don’t forget the air conditioner. A poorly maintained air-conditioning unit will recycle pollutants around the house. Routinely clean the filters and consider getting it maintained and serviced once a year.

Try alternatives to aerosols
Aerosol sprays form droplets, which you breathe in or drop onto surfaces where they can pollute whatever they touch. The best solution is to switch to alternatives. Use pump packs. Choose roll-on deodorant. Freshen the toilet with an open window instead.

Manually remove rather than wage chemical warfare on spiders and flies.


How to create an allergy-friendly garden
It’s not just synthetic chemicals that can affect our health. If you have allergies or asthma, pollen from grasses and trees and mould from compost heaps can be major enemies, too.
There are, however, viable gardening solutions for allergy sufferers. Here are some ways to minimise your exposure:

• Plant low-allergenic native plants – anything that is pollinated by birds and bees rather than by releasing pollen into the wind
• Use stone mulches rather than bark or woodchip
• Choose grasses that are less likely to cause irritation
• Weed and mow often, so weeds and grass don’t seed
• Choose plants with a light scent
• Avoid compost heaps
• Don’t garden on windy days.

Top tips for breathing cleaner air at home
• Don’t buy anything that has more than five ingredients on its label.
• Computers and printers emit high levels of perfluorocarbons (PFCs) and ozone, most of which settle under the desk. Make sure to clean this area, and don’t let children play there.
• If you’re renovating, take time to research low-toxic products. For example, most companies now produce non- or low-VOC (volatile organic compound) paint.
• Avoid chemicals for pest control. Have regular inspections and address the problems. For example, keep cupboards clean to deter cockroaches and deal with water damage to prevent termites.
• Prevent mould by keeping areas and items as dry and ventilated as possible. A scraper in the shower to dry off the shower screen works wonders.
• Get rid of the toilet freshener – leave the window open instead.
• Make sure all gas appliances are properly ventilated with an extractor fan or flue.
• Forget the non-stick cookware. Stainless steel, enamel or cast iron is much healthier.

A tiszta otthon egészséges otthon, igaz? Nem mindig. Hosszabb idő alatt a rendszeresen használt tisztítószerek folytán a vegyi anyagok nemkívánatos koncentrációt érhetnek el. Néhány ügyes módszer alkalmazásával azonban egészséges otthoni környezetet teremthet magának. Az illatszerek használatától kezdve a rovarok és kártevők kiirtásáig sok területen csökkenthető az egészségre ártalmas vegyületek felhalmozódása. Íme, öt alapvető változtatás, amelyek alkalmazásával hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesebben élhessen otthonában.

Csökkentse a tisztítószerek mennyiségét
A takarítás folyamat, nem pedig egy termék, mondja Jo Immig, a National Toxics Network nevű ausztrál fogyasztói érdek-képviseleti csoport koordinátora. A mosogató alatt vagy a fürdőszobaszekrényben tárolt flakonok többségére valójában nincs is szükségünk.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy azok a termékek, amelyek csillogóvá varázsolják a felületeket vagy erős, tiszta illattal töltik be a házat, elpusztítják a baktériumok nagy részét is. A leghatékonyabb fertőtlenítő azonban – ha hiszik, ha nem – a szappan és a víz. Ez nem jelent többórányi sikálást. Használjon egyszerű szappant minden helyiségben (még a vécé tisztításához is), és mikroszálas törlőkendőt.

Ha speciális terméket kell használnia, válassza inkább a növényi alapú változatokat. Ezek biológiai úton lebomlanak, továbbá kevésbé ártanak a szervezetnek.

Óvatosan az illatokkal
Még a legdrágább parfümökben is vannak szintetikus alapanyagok, amelyeket világszerte allergéneknek tartanak. Egyeseknél olyan mértékű allergiás reakciót válthatnak ki, hogy például az Egyesült Államokban már sok munkahely illatmentes.

A baj az, hogy állandóan túlságosan illatosak vagyunk – a szappantól, a sampontól, a vécépapírtól, a papírzsebkendőtől és sok mástól.

Igyekezzen illóolaj-alapú parfümöt használni, és vásároljon illatmentes sampont, szappant és más illatszereket, amelyek patikákban és bioboltokban szerezhetők be.

Fordítson gondot a szőnyegre
A padlószőnyeg az egyik olyan tárgy a házban, amely rendszeres, gondos tisztításra szorul. Idővel beletapossuk a port és a piszkot a szőnyegbe, és a szemcsék befészkelik magukat a szőnyeg rostjai közé. Ugyanott rakódnak le a gyakran használt spray-k, köztük a rovarirtók és dezodorok maradványai, amelyek idővel visszakerülhetnek a levegőbe. Nem csoda, hogy a szőnyeg az allergiát és asztmát kiváltó poratkák legkedveltebb tartózkodási helye.

Lehet, hogy most nem volna praktikus felszámolni a szőnyegeket, de a következő költözés vagy lakásfelújítás alkalmával érdemes lenne faparkettára vagy kövezetre cserélnie. Rövid távon pedig tanácsos egy Hepa-szűrővel ellátott, hatékony porszívót beszerezni. Az is segít tisztán tartani a szőnyeget, ha a bejáratnál leveszi a cipőjét.

Engedje be a friss levegőt
Szellőztessen, szellőztessen, szellőztessen! Ha nyitva tartja az ajtókat és ablakokat, nemcsak eloszlik a háztartási tisztítószerekből és spray-kből származó pára, hanem gyorsabban el is távozik, miután feladatát „teljesítette”. Az ajtók és az ablakok csukva tartásával csak ahhoz járul hozzá, hogy ezek a vegyületek lerakódjanak az otthonában. Mivel ezeket inkább el kellene távolítani, ezt a levegő lehető leggyakoribb cseréjével érheti el.

És semmiképpen ne feledkezzen meg a légkondicionálóról! A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló egység a szennyezett levegőt keringeti a házban. Rendszeresen tisztítsa a szűrőket, és évente egyszer végeztesse el szakemberrel a karbantartást.

Kerülje a spriccelőset
Az aeroszolos spray-k cseppecskéket juttatnak a levegőbe, amelyeket belélegzünk, vagy a különböző felületekre hullva beszennyezik azokat. Az a legjobb megoldás, ha mást használ helyettük. Használjon pumpás flakonokat. Válassza a golyós dezodort. A vécé levegőjét inkább úgy frissítse fel, hogy kinyitja az ablakot.

A pókokat és legyeket inkább kergesse ki, ne vegyi háborút indítson ellenük.


Hogyan lesz a kertben kevesebb allergén?
Nem csak a szintetikus vegyületek lehetnek ártalmasak az egészségre. Aki allergiás vagy asztmás, annak a fűből, fáról származó pollen és a komposzthalmokban keletkező humusz is veszélyes ellenség lehet. Vannak azonban az allergiában szenvedőknek kedvező kertészeti módszerek.
Íme, néhány, a káros hatásokat jelentősen csökkentő módszer:

• Ültessen kevéssé allergén őshonos növényeket – bármit, amit madarak és méhek poroznak be, és a virágporukat nem a szél viszi tovább.
• Talajtakarásra köveket használjon, ne fakérget vagy faőrleményt.
• Válasszon olyan gyepféléket, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak allergiás reakciót.
• Irtsa a gyomot és nyírja a füvet gyakran, hogy a gyomok és a fű ne tudjanak felmagzani.
• Enyhe illatú növényeket válasszon.
• Számolja fel a komposzthalmokat.
• Szeles időben ne kertészkedjen.

Ötletek, hogy tisztább levegőt szívhasson be
• Ne vásároljon meg semmit, aminek címkéjén ötnél több összetevőt talál.
• A számítógépek és nyomtatók nagy mennyiségű perfluorokarbont (PFC) és ózont bocsátanak ki, amelyek nagy része az asztal alatt rakódik le. Takarítsa gondosan ezt a területet, és ne engedje ott játszani a gyerekeket.
• Otthona felújításakor szánjon rá időt, hogy kevésbé mérgező termékeket kutasson fel. Több helyütt kapható már környezetbarát festék.
• Ne vegyszerekkel irtsa a rovarokat. Molyirtó helyett használjon levendula-olajat, illetve mindig tisztán tegye el a ruháit, a ruhamoly lárváit ugyanis vonzzák az izzadságfoltok.
• Előzze meg a penészképződést az ilyen szempontból legkényesebb területek és tárgyak lehető legszárazabban tartásával, és szellőztessen annyit, amennyit csak lehetséges. A zuhanyozó falának szárazra törlése csodákra képes.
• Száműzze a légfrissítőket egyszer és mindenkorra – inkább hagyja nyitva a mellékhelyiség ablakát.
• Ügyeljen rá, hogy minden gázkészülék megfelelően szellőzzön, legyen szagelszívóval vagy ventilátorral felszerelve.
• Felejtse el a teflonbevonatú edényeket. Sokkal egészségesebb a rozsdamentes acél, a zománcozott és az öntöttvas.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!